|

Türkiye karara uyacak mı?

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, bugün yapacağı duruşmada, Abdullah Öcalan'ın avukatları tarafından yapılan başvuruyu görüşecek. Mahkemenin, Öcalan hakkında verilen idam cezası için ihtiyati tedbir kararı alması bekleniyor.Mahkeme, ihtiyati tedbir kararı alması halinde, başvuru sonuçlanana kadar, Türkiye'den Öcalan'ın idam cezasının infazının ertelenmesini isteyecek. Karar Türkiye için bağlayıcı. Karara uyma eğilimindeki Hükümet, halkın tepkisinden çekiniyor.

.
00:00 - 30/11/1999 Salı
Güncelleme: 13:01 - 25/12/2013 Çarşamba
Yeni Şafak
Türkiye karara uyacak mı?
Türkiye karara uyacak mı?

STRASBOURG- Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) bugün yapacağı duruşmada, Abdullah Öcalan'ın avukatları tarafından yapılan başvuruyu değerlendirecek. AİHM'nin 1'inci dairesi tarafından yapılacak duruşmada, Öcalan'a verilen idam cezasının geciktirilmesine yönelik ihtiyati tedbir kararı hakkında görüş belirtilecek. İnsan Hakları Mahkemesi, ihtiyati tedbir kararı alması halinde, başvuru sonuçlanana kadar, Türkiye'den Öcalan'ın idam cezasının infazının ertelenmesini isteyecek.

İhtiyati tedbir kararı

Konu ile ilgili olarak bilgi veren AİHM'nden bir üst düzey yetkili, mahkeme kararlarına uymayı daha önce kabul eden Türkiye'nin olası bir ihtiyati tedbir kararına da uymasının zorunlu olduğunu bildirdi. Öcalan'ın avukatları, AİHM'ne yaptıkları başvuruda, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin yaşama hakkını güvence altına alan 2. maddesi, işkence ve kötü muameleyi önlemeye yönelik 3. maddesi, özgürlük hakkını içeren 5. maddesi ve adil yargılanma hakkını içeren 6. maddesinin Türkiye tarafından ihlal edildiğini öne sürerek, AİHS'nin 39. maddesi uyarınca ihtiyati tedbir kararı alınmasını talep etmişlerdi. İnsan Hakları Mahkemesi kaynakları, sınırdışı edilmelerini önlemek için mültecilerin 39. maddeyi gerekçe göstererek şikayette bulunduklarına dikkati çekiyorlar. Aynı kaynaklar, bu maddenin daha çok istisnai durumlarda gündeme geldiğini belirtirken, İnsan Hakları Mahkemesi ile birlikte mahkeme başkanının da acil durumlarda bu maddenin işletilmesi konusunda yetki sahibi olduğuna işaret ediyorlar.

En az 2 yıl sürer

AİHM'nin, 1. dairesi tarafından bugün öğleden sonra yapılacak oturuma 10 yargıç katılacak. Oturumda, görev yapacak yargıçlardan biri, büyükelçi Rıza Türmen. Türmen, AİHM yargıçlığına getirilmeden önce, Türkiye'nin Avrupa Konseyi'nde daimi temsilcisi olarak görev yapıyordu. AİHM'nin bugün ihtiyati tedbir kararı alması halinde, mahkeme ileri bir tarihte başvurunun incelenmeye alınıp alınmaması konusunda karar verecek. İncelenmeye alınması yolunda bir karar çıkması halinde normal hukuk süreci işletilerek taraflar arasında dostane çözüme gidilip gidilmeyeceği araştırılacak. Dostane çözüm olmaması halinde ise AİHM, davayı inceleyerek son kararını verecek. Bu hukuki sürecin en az 2 yıldan önce tamamlanması beklenmiyor.


24 yıl önce