|

24 saatte 18 bin sıfır aracımız oldu: 6 ay, 6 bin km şartı etkisini gösterdi

Satıcılar stokladıkları araçları ellerinden çıkarmak için birbirleriyle yarıştı. İlan sitelerinde 24 saatte 18 bin sıfır araç satışa çıkarıldı. Fiyatlar da %5-20 arası düştü. Galericileri temsil eden MASFED’in Genel Başkanı Aydın Erkoç, bir yandan galerilerde sıfır araç olmadığını iddia ederken diğer taraftan 6 ay ve 6 bin km şartının iptali için Danıştay’a gideceklerini açıkladı.

Şuayip Alabay
01:50 - 18/08/2022 Perşembe
Güncelleme: 02:13 - 18/08/2022 Perşembe
Yeni Şafak
Arşiv.
Arşiv.

İkinci el otomotiv piyasasında fiyatların şişirilmesine sessiz kalan Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülecek olan 6 ay ve 6 bin kilometre sınırlamasına anında tepki gösterdi. Konuyla ilgili dava açacaklarını ve Danıştay’a başvuracaklarını belirten MASFED, sorumluluğu üzerinden atmaya çalışıyor.

ANAYASA’YA AYKIRI İDDİASINDA BULUNDU

  • Kendilerinden görüş alınmadığını ve yapılan düzenlemenin kendi işlerini baltalayacağını ifade eden Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, “Anayasa’nın 49. maddesine ters düşen ve sektörün görüşleri alınmadan yapılan bu düzenlemeyle ilgili Danıştay’a başvuracağız. Defaatle söylediğimiz gibi otomobil bayileri motorlu araç satıcılarına kullanılmamış araç satamıyor, fatura kesmesi yasak. 70 bin kayıtlı işletme, bu işletmelerde çalışanlar, aileleri görmezden gelinerek alınan bu kararı kınıyoruz. Mevcut sıkıntılara günah keçisi olarak devlete vergisini ödeyen, yanında personel çalıştıran, ekmeğinin peşinde olan motorlu araç satıcıları gösterilmeye çalışılıyor; bu hukuka da vicdana da sığmaz. Yaşanan sorunları, fiyatlardaki yükselişin nedenlerini hepimiz biliyoruz’’ açıklamalarında bulundu.

GALERİCİLER SUÇU BİREYSEL SATICIYA ATTI

Piyasada yıllık 8 milyon 250 bin ikinci el ticareti yapıldığını ifade eden Erkoç, “Kayıt dışı çalışan ve araç alım satımını iş haline getiren kişiler için tedbir alınmalı. Türkiye’de yıllık yaklaşık olarak 750 bini sıfır, 8 milyon 250 bini ikinci el olmak üzere toplam 9 milyon araç satılıyor. Bugün ülke genelinde yapılan sıfır ve ikinci el araç satışlarının sadece 5’te 1’i bayi ve yetkili motorlu araç satıcıları tarafından gerçekleştiriliyor. Geri kalan beşte dörtlük kısmı ise kayıt dışı çalışan, bu işle alakası olmayan, fiyatların da yükselmesine neden olan bu kişilerce gerçekleştiriliyor. Bunların Maliye Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı tarafından tespit edilmesi, kayıt dışılığın önlenmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

SAHİBİNDEN.COM’A FAHİŞ FİYAT AYARI

  • Otomobil ilan sitesi sahibinden.com’dan düzenlemeyle ilgili adım geldi. Siteye sadece otomotiv markalarının yetkili bayileri sıfır motorlu kara taşıtı ilanı verebilecek. Yetkili bayilerin dışındaki satıcılar, ilan verirken “Aracın Durumu” kriterini sadece “İkinci El” olarak seçebilecek ve “Araç Kilometresi” için en az 6 bin kilometre girebilecek. Ek olarak ilan detay sayfasında, ilanı verenin talep ettiği fiyatın yanı sıra, aracın “2022 Güncel Liste Fiyatı” da gösterilecek. Böylece iki fiyat arası kıyas yapılabilecek.

24 SAATE 18 BİN SIFIR İLANI VERİLDİ

Eldeki sıfır araçları piyasaya sürmeleri için 1 ay zaman tanınan yeni yönetmeliğin etkisiyle son 24 saate internet sitelerine 18 binden fazla sıfır araç ilanı girildi. İlanların liste fiyatlarına yakınlığı ise gözden kaçmadı. Yasadan etkilenmemek için panikle ellerindeki aracı piyasaya sürmeye çalışan galericiler, rakamlara yansımış oldu. Bayide olmayan ama galericilerin vitrinlerini süsleyen araçlar Ticaret Bakanlığı’nın adımıyla nihai tüketiciye ulaşmış olacak.

#Ekonomi
#Ticaret Bakanlığı
#MASFED
2 yıl önce