|

30 milyar liralık işlem yaptılar: Örgütlü suçtan yargılanacaklar

Borsadaki usulsüzlük operasyonunda gözaltına alınan 10 şüphelinin son üç ayda toplam 30 milyar liralık işlem yaptığı tespit edildi. Şüphelilerin fiyat yükseltici ve kendi kendine karşılıklı işlemler yaparak yapay bir piyasa oluşturdukları belirlendi. Bu yöntemle özellikle bankacılık sektörü hisselerinde yüksek talep izlenimi oluşturulduğu belirlendi.

Ekonomi Servisi
00:51 - 5/10/2022 Çarşamba
Güncelleme: 00:58 - 5/10/2022 Çarşamba
Yeni Şafak
30 milyarlık işlem yaptılar.
30 milyarlık işlem yaptılar.

Borsa İstanbul’da işlemler üzerinden usulsüzlük yaptıkları tespit edilen spekülatörler, örgütlü suçtan yargılanacak. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK)’nın yaptığı suç duyurusunun ardından başlatıldı. SPK’nın suç duyurusunu Sermaye Piyasası Kanunu’nun 107/1 maddesine göre yapması, soruşturmanın seyrini belirleyecek.

Soruşturma kapsamında gözaltın alınan şüphelilerin borsa işlemlerinde örgütlü ve organize biçimde usulsüzlük yaptığına dair güçlü delillere ulaşan SPK; zanlılar hakkında Sermaye Piyasası Kanunu’nun 107/1 maddesini ihlalden suç duyurusunda bulundu. Bu madde, 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile yargılanmanın yolunu açtı. Savcılık takdir ederse Ahmet Can Teoman, Barış Aşçıoğlu, Berke Arpacı, Eda Karayal, Hakan Gençoğlu, Mehmet Akdere, Necip Kaan Karayal, Nihal Kılınç, Poyraz Teoman ve Tunç Karayal için örgütlü suç isnadı da yapılabilecek. Şüphelilerden 5’i tutuklanmaları talebiyle hakimliğe sevk edildi.

CEZALARI PARAYA ÇEVRİLEMEYECEK

Emniyet ve savcılık sorgulularının ardından mahkemeye çıkarılacak zanlılar, Borsa işlemleri üzerinden milyarlarca liralık haksız kazanç sağladıkları gerekçesiyle yargılanacaklar. Sermaye Piyasası Kanunu’nun 107/1 maddesini ihlalden yargılanacakları için şüpheliler, alacakları ceza paraya çevrilmeyeceği için hapis yatmak zorunda kalacak. SPK, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü son soruşturmada Sermaye Piyasası Kanunu’nun 107/1 maddesini ihlalden suç duyurusu yaptığı için zanlılar için bu yol kapanmış oldu.

3 AYLIK İŞLEMLER İNCELENDİ

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nün yürüttüğü soruşturma kapsamında sorgulanan şüphelilerin son üç ayda yaptıkları işlemleri mercek altına alındı. İncelemede 10 şüphelinin son üç ayda toplam 30 milyar liralık işlem yaptığı tespit edildi. Şüphelilerin fiyat yükseltici ve kendi kendine karşılıklı işlemler yaparak yapay bir piyasa oluşturdukları belirlendi. Bu yöntemle özellikle bankacılık sektörü hisselerinde yüksek talep izlenimi oluşturulduğu ve bu yolla piyasa hakimiyeti kurdukları tespit edildi.

PİYASAYA 5 MİLYAR TL ZARAR VERDİLER

Emniyet ve savcılık soruşturmasında tespit edilen bir başka önemli nokta ise şüphelilerin, bu işlemleri yaparken organize şekilde hareket etmesi oldu. SPK uzmanlarınca yapılan incelemelerde şüphelilerin 2,5 milyar liralık kar realize ettikleri, elde ettikleri toplam karın 5 milyar lira olduğu ancak, piyasada yaşanan sert düşüşler nedeniyle yaklaşık 1 milyar liralık zararlarının oluştuğu tespit edildi.

LONDRA BAĞLANTILARI ARAŞTIRILIYOR

8’si gözaltına alınan 2’si de yurt dışında bulunan şüphelilerin Londra bağlantıları da araştırılıyor. Son aylarda yabancı fonlar üzerinden Türkiye piyasalarına giriş yapmasının ardından bu manipülasyonların yaşanması nedeniyle şüphelilerin yurt dışı bağlantıları üzerinde duruluyor.

#Borsa İstanbul
#SPK
#Bankacılık
1 yıl önce