|

Milli motora üniversite imzası

Türkiye’nin ilk özel teknoloji üniversitesi olan Anka Teknoloji Üniversitesi ile Ukrayna Harkov Teknik Üniversitesi arasında işbirliği anlaşması imzalandı. Anlaşmayla iki üniversite; milli tank ve helikopter motorlarının projelendirilmesi sürecine katkı sunacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 6/10/2016 Perşembe
Güncelleme: 22:36 - 5/10/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Milli savunma sanayiini geliştirme çalışmalarına büyük önem veren hükümetin bu politikalarına akademi çerçevesinde büyük destek geldi. Türkiye'nin ilk özel teknolojik üniversitesi olan Anka Teknoloji Üniversitesi ile 131 yıllık mühendislik ve akademik bilgi birikimine sahip olan Ukrayna Harkov Teknik Üniversitesi arasında ortaklık ve işbirliği anlaşması imzalandı. Gerçekleştirilen protokol anlaşması kapsamında milli tank ve helikopter projelendirmesi süreci tamamlanmış olacak. İki üniversitenin ortak çalışması ile Türkiye, artık milli tank motorunu ve milli helikopter motorunu üretebilen 8'inci ülke olacak.



MİLENYUM ÇAĞI BİLİM ÇAĞIDIR


Milenyuma dünya adım attığı andan itibaren bilim adamlarının yenidünyanın geleceğini çizdiğini söyleyen Anka Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Çelik, “Milenyum çağı bilim çağıdır. Dünya çok kısa sürede ikiye ayrılacak bilenler ve bilmeyenler. Bilenler efendi olacak bilmeyenler sömürge olacak. Bilenlerin safında yer alabilmenin tek şartı ise bilim üretmek olacak. Bunun da yeri üniversitelerdir. Biz kurucu üyelerimizle birlikte milenyuma hazırlık yapacak ve ülkemizi bilenlerin safında konuşlandıracak bir üniversite kurduk. İki üniversite arasında çok kısa sürede meyvelerin vereceğine inanıyorum” dedi.



SAVUNMA SİSTEMLERİNDE ÜST LİGE ÇIKACAĞIZ


Anlaşma kapsamında teknoloji alanda yoğun bir bilgi alışverişinin olacağını belirten Çelik “Proje doğrultusunda milli tank ve helikopter projelendirmesi süreci tamamlanmış olacak. Bunların dışında lazer savunma teknolojileri, uzaydan patlayıcı algılama sistemleri, kıtalararası balistik füze sistemleri konvansiyonel silah teknolojileri, savunma ve gözetleme sistemleri, kimyasal ve biyolojik silahlarla mücadele gibi birçok alanda çalışmalar yürüteceğiz. Bu çalışmalar sonucunda ülkemizin savunma ve üretim alanında bir üst lige çıkacağını ve kendi malzemesini kendi üretir hale gelecek” şeklinde konuştu.



33 Dalda bilim araştırması


İki ülke arasında teknoloji alanında önemli ve anlamlı bir bağ kurulduğunu kaydeden Ukrayna Harkov Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Yergev I.Solok, “Bizim üniversitemiz Ukrayna'nın en büyük 4'üncü üniversitesi konumunda. İmzalanan protokol anlaşması kapsamında Türkiye ile Ukrayna arsında büyük bir bilgi transferi olacak. Anlaşma kapsamında bilim ve eğitimi birleştireceğiz ve bir bütün olarak ülkelerin gelişmene sunacağız. Üniversite olarak 33 dalda bilim araştırmaları yapıyoruz. Bu da ili ülke açısından gelecek nesillerde faydalı şeyler gündeme getirecek” ifadelerini kullandı.



Karşılıklı işbirliği için protokol


Anka Teknoloji Üniversitesi ile Ukrayna Harkov Teknik Üniversitesi arasında gerçekleştirin protokol anlaşmasına Anka Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Çelik, Ukrayna Harkov Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Yergev I.Solok, Anka Teknoloji Üniversitesi Vakıf Mütevelli Heyeti Üyesi Dr. Mehmet Hakan Sağlam, Anka Teknoloji Üniversitesi Vakıf Mütevelli Heyeti Üyesi ve İstanbul Bakırköy Başsavcı Vekili Mehmet Demir katıldı.





#Anka Teknoloji Üniversitesi
#Harkov
#Milli motor
8 yıl önce