|

'Tump Paris İklim Anlaşması'ndan ayrılmaya karar verdi'

Axios, ABD Başkanı Donald Trump’ın, ülkesini Paris İklim Anlaşması’ndan çekmeye karar verdiğini iddia etti.

Yeni Şafak
15:08 - 31/05/2017 Çarşamba
Güncelleme: 16:34 - 31/05/2017 Çarşamba
Reuters
ABD Başkanı Donald Trump
ABD Başkanı Donald Trump

ABD Başkanı Donald Trump, konu hakkında bilgi sahibi bir kaynağın aktardığına göre ABD'yi Paris iklim anlaşmasından çıkarmaya karar verdi.

Daha önce küresel ısınmanın bir hile olduğunu söyleyen Trump, Cumartesi günü yapılan G7 toplantısında Paris iklim anlaşmasına destek vermeyi reddederek, karara varmak için biraz daha zamana ihtiyacı olduğunu söylemişti. Trump daha sonra bir tweet atarak bu hafta karar vereceğini duyurmuştu.

Axios haber kurumu da Trump'ın kararı hakkında doğrudan bilgi sahibi iki kaynağın aynı bilgiyi verdiğini açıkladı.

Fox News da ismi açıklanmayan bir kaynağa dayandırdığı haberinde Axios haberini doğruladı.

Bu karar ABD'yi, dünyada Paris İklim Anlaşması'na katılmayan iki ülke olan Suriye ve Nikaragua ile aynı kategoriye koyacak.

Karar ayrıca havayı en çok kirleten ülkelerin zehirli gaz emisyonlarını düşürme taahhütlerine büyük ölçüde ihtiyaç duyan anlaşma için ağır sonuçlar doğurabilir. Bilim insanları deniz seviyesindeki yükselme, kuraklıklar ve giderek sıklaşan şiddetli fırtınalardan bu gazların artışını sorumlu tutuyor.

  • Yaklaşık 200 ülke tarafından 2015 yılında Paris'te imzalanan anlaşma, karbondioksit ve diğer fosil yakıtlardan çıkan gazların emisyonlarını azaltarak küresel ısınmayı kısmen sınırlamayı hedef alıyordu. Anlaşma uyarınca ABD 2025 yılına gelindiğinde, gaz emisyonlarını 2005 yılındaki düzeyinden yüzde 26 ila 28 oranında daha düşük düzeye getirme sözü vermişti.

Axios haberinde aralarında Çevre Koruma Kurumu (EPA) Direktörü Scott Pruitt'in de bulunduğu bir ekibin anlaşmadan çekilmenin detayları üzerinde çalıştığı belirtildi.

  • Axios'a göre seçeneklerden biri üç yıllık bir süreç sonunda anlaşmadan resmi olarak çekilmek, diğeri ise daha çabuk fakat daha sert bir adımla, anlaşmanın dayandığı Birleşmiş Milletler antlaşmasından çıkmak.

Axios, iklim uzlaşmasından çıkma kararının aralarında önemli isimlerin de olduğu 22 Cumhuriyetçi senatörün yazdığı bir mektuptan etkilendiğini belirtti.

Anlaşmanın hayata geçmesine yardımcı olan ABD eski Başkanı Barack Obama bu ay Avrupa'ya yaptığı bir ziyarette anlaşmadan övgüyle bahsetmişti.


ABD, Çin'den sonra dünyanın en büyük ikinci karbondioksit yayıcısı.

Anlaşmayı destekleyenler, ABD'nin anlaşmadan çekilmesinin diğer ülkelerin anlaşmaya bağlılığını zayıflatmasına veya anlaşmadan çekilmelerine neden olmasından endişe ediyorlar.

Kanada, Avrupa Birliği ve Çin, ABD ayrılsa bile anlaşmaya olan bağlılıklarını devam ettireceklerini açıkladılar. Reuters'a konuşan bir kaynak, Hindistan'ın da anlaşmaya sadık kalacağını belirtti.

I will make my final decision on the Paris Accord next week!


Trump, başkanlık seçim kampanyası sırasında göreve gelmesinin ardından ABD kömür ve petrol sektörlerini destekleyebilmek için görevde ilk 100 gün içinde Paris anlaşmasını "iptal" edeceğini söylemişti.

Fakat Trump, göreve geldikten sonra anlaşmada kalması için yatırımcılar, uluslararası güçler ve kömür sektöründen bazı kesimler de dahil olmak üzere iş dünyasının liderlerinden baskı görmüştü. Trump aynı zamanda danışmanları arasında bu konu hakkında görüş ayrılığıyla da karşı karşıya kalmıştı.

#Donald Trump
#Paris İklim Anlaşması
7 yıl önce