|

Türkiye'nin şova dayalı ilk havacılık fuarı Eurasia Airshow açıldı

Türkiye'nin şova dayalı ilk havacılık fuarı Eurasia Airshow, Antalya Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nde bulunan alanda açıldı. Eurasia Airshow ile 10 milyar doların üzerinde bir ticaret hacminin de oluşacağı öngörüyor.Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakan Yardımcısı Yüksel Coşkunyürek, Türk hava sahasının dünyanın en güvenli ve en çok tercih edilen hava sahası haline geldiğini ifade ederek, "Yatırımlar hızla devam ediyor, 2018, performans yılımız olacaktır" açıklamasında bulundu.SSM Müsteşarı İsmail Demir, "Türkiye'nin havacılıkta önemli bir oyuncu olmayacağı algısı değişmeye başladı. Türkiye, havacılıkta önemli bir çıkış yapma niyetinde olan ve bu çıkışın işaretlerini vermiş bir ülkedir" dedi.

Yeni Şafak
16:02 - 25/04/2018 الأربعاء
Güncelleme: 17:15 - 25/04/2018 الأربعاء
AA
Eurasia Airshow başladı.
Eurasia Airshow başladı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakan Yardımcısı Yüksel Coşkunyürek, Antalya'da açılan Eurasia Airshow ile ilgili, "Havacılık ve uzay sektörünün lider markalarını bir araya getiren fuarın, sektörümüzün küresel ölçekte tanıtımına da büyük katkı sağlayacağını belirtmek isterim" dedi.

Anadolu Ajansının (AA) Global İletişim Ortağı olduğu, Cumhurbaşkanlığı himayesinde Türkiye'nin şova dayalı ilk havacılık fuarı Eurasia Airshow, Antalya Havalimanı Dış Hatlar Terminali'nde bulunan alanda açıldı.


Eurasia Airshow ile 10 milyar doların üzerinde bir ticaret hacminin oluşacağı öngörülürken
, Bakan Yardımcısı Coşkunyürek, açılış töreninde,
etkinliğin, havacılık sektörünün geldiği noktayı gösterme açısından önemli olduğunu söyledi.

  • Bu tür fuarların, küresel gelişimin tanıtılması ve pazarlama imkanlarının elde edilmesi bakımından da önemli olduğunu vurgulayan Coşkunyürek, dünyanın önde gelen havacılık sektörü temsilcileriyle Türkiye'nin havacılık sektörü temsilcilerinin bir araya gelme imkanı bulacağını dile getirdi.

Havacılığın stratejik açıdan büyük önem taşıyan, en son teknolojinin kullanıldığı sektörlerin başında geldiğini ifade eden Coşkunyürek, "Havacılık ve uzay sektörünün lider markalarını bir araya getiren fuarın, sektörümüzün küresel ölçekte tanıtımına da büyük katkı sağlayacağını belirtmek isterim. Türkiye, bulunduğu coğrafi mekan itibarıyla Asya, Ortadoğu, Avrupa ve Afrika'nın kesim noktasında doğal bir hat olarak bulunmaktadır. 2017 yılında İstanbul Atatürk Havalimanı Avrupa'nın 4'üncü büyük bağlantı merkezi konumuna ulaşmıştır" diye konuştu.

Havayolu yolcu sayısı 200 milyona ulaştı

Serbestleştirme politikalarıyla sektörde faaliyet gösteren havayolu şirketlerinin sayısının arttığını, sektörde sağlanan rekabetle bilet fiyatlarının ucuzladığını anlatan Coşkunyürek, Türkiye'de 2003 yılında yaklaşık 35 milyon olan yolcu sayısının bugün 200 milyonu aştığını kaydetti.

Havayollarındaki uçak sayısının 508'e, havaalanı sayısının da 26'dan 55'e ulaştığını belirten Coşkunyürek, "2003 yılından itibaren havacılık sektöründe 4,5 milyar doların üzerinde yatırım gerçekleştirdik. Özel sektörün de marifetiyle halihazırda 13,5 milyar dolarlık yatırım devam etmektedir. Kamu-özel iş birliği modeliyle yapılan yatırımlarla ülkemize birbirinden güzel havalimanları kazandırılmış, Türk hava sahası dünyanın en güvenli ve en çok tercih edilen hava sahası haline gelmiştir. Yatırımlar hızla devam ediyor, 2018 performans yılımız olacaktır" ifadelerini kullandı.


İstanbul'da yapımı devam eden üçüncü havalimanı projesine değinen Coşkunyürek, 10 milyar avroya mal olacağı öngörülen projenin yüzde 85'inin gerçekleştirildiğini, 29 Ekim 2018'de havalimanının açılmasının planlandığını bildirdi.


  • Bakanlık olarak havacılık ve uzay sanayisinde misyonlarının teknoloji ithal eden değil, teknoloji üreten ve geliştiren bir ülke konumuna geçmek olduğunu vurgulayan Coşkunyürek, Bakanlıkları koordinasyonunda Türksat 6A uydu projesinin devam ettiğini, uydunun 2020'de uzaya fırlatılmasının planlandığını sözlerine ekledi.

Açılışta konuşan Rusya Sanayi ve Ticaret Bakan Yardımcısı Oleg Bocharov da fuarda Rusya'nın çok sayıda firmayla yer aldığını belirterek, "Önümüzdeki beş günde hem birlikte çalışmak açısından hem de iş birliği açısından büyük bir yol kat edeceğimizi düşünüyorum" dedi.


Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel de G20 Liderler Zirvesi ve botanik EXPO başta olmak üzere Antalya'nın son yıllarda önemli uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yaptığını, Eurasia Airshow'un da kentin marka değerine katkı sağlayacağını düşündüğünü söyledi.

"Türkiye, havacılıkta önemli bir çıkış yapma niyetinde olan bir ülkedir"

Savunma Sanayii Müsteşarı (SSM) İsmail Demir, Türkiye'nin savunma ve havacılıkta önemli mesafe kat ettiğini belirterek, "Türkiye'nin havacılıkta önemli bir oyuncu olmayacağı algısı değişmeye başladı" dedi.

Cumhurbaşkanlığı himayesinde düzenlenen ve Anadolu Ajansının "Global İletişim Ortağı" olduğu Eurasia Airshow başladı.


Demir, organizasyonun açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'de böyle bir etkinlik gerçekleşmesinin havacılığa verilen önemi, havacılık sektörünün ulaştığı seviyeyi gösterdiğini söyledi.

  • Türkiye'nin havacılıkta önemli bir oyuncu olmayacağı algısının değişmeye başladığına dikkati çeken Demir, "Türk Hava Yollarının etkileyici gelişimi yanında sivil alanın dışındaki projeler F16 modernizasyonu, A400M programındaki katkımız, F35 programına ortak ülke olarak katılımımız, Göktürk-1, Göktürk-2 gibi uydu projelerimiz, ATAK helikopteri, Genel Maksat Helikopteri gibi projelerimiz, eğitim uçağı, jet uçağı, savaş uçağı projelerimizi alt alta koyduğumuzda, çeşitli uydu, roket, füze fırlatma sistemlerimizin de proje halinde masa olduğunu düşündüğümüzde Türkiye, havacılıkta önemli bir çıkış yapma niyetinde olan ve bu çıkışın işaretlerini vermiş bir ülkedir. Bu 'airshow'da bunun işaret fişeğini oluşturmaktadır" diye konuştu.

Fuara uluslararası katılımın gelecek yıllarda gittikçe artmasını ümit ettiklerini vurgulayan Demir, Türkiye'nin bütün imkanlarıyla savunma ve havacılık alanına sürekli yatırım yapmasının, büyük üreticilerle iş birliklerine imza atmasının, bir dizi ortak projelerde yer almasının yeni projelere kapı açması açısından çok önemli olduğunu bildirdi.

Antalya Valisi Münir Karaloğlu da Eurasia Airshow ile Antalya'da dünya çapındaki fuarlara yeni bir halka eklendiğini, kentin yeni bir markaya kavuştuğunu dile getirdi.

Karaloğlu, organizasyonun, ülkeler ve firmalar arasında önemli ilişkiler ve iş bağlantıları kurulmasına vesile olması dileğinde bulundu.

#Eurasia Airshow
#Türkiye
#Havacılık sektörü
#THY
#SSM
#F16 modernizasyonu
#A400M
#Göktürk-1
#ATAK
٪d سنوات قبل