|

AB komisyonu: Türkiye'nin tam üyeliğini destekliyoruz

AB Komisyonu Sözcüsü Jean-Christophe Filori, Türkiye'nin tam üyeliği konusunda AB Komisyonu'nun ve Komisyon üyesi Günter Verheugen'in aynı tavrı izlediklerini söyledi.

Yeni Şafak
00:00 - 12/07/2003 Cumartesi
Güncelleme: 17:19 - 8/06/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

AB Komisyonu Sözcüsü Jean-Christophe Filori, AB Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu üyesi Günter Verheugen'in, Türkiye'nin tam üyeliğini desteklediğini vurgulayarak, "Verheugen'in, Komisyon'un ve AB'nin tavrı birdir" dedi.

Filori, Türkiye'nin tam üyeliği konusunda AB Komisyonu üyesi Verheugen'in açıklamaları üzerine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin AB üyesi olabileceğine ilişkin kararın 1999'da, Helsinki'de verildiğini hatırlattı. Filori, şöyle konuştu: "Bu kararın dönüşü yoktur. AB Komisyonu, 2004 sonunda bir rapor hazırlayarak Türkiye'nin Kopenhag kriterlerine uyup uymadığını analiz edecek ve önerilerini bildirecektir. AB Komisyonu, Türk hükümetinin reformlar konusundaki çalışmalarını bilmekte, bu çalışmaları desteklemekte, gerçekleşen reformları memnuniyetle karşılamaktadır. Türk hükümetine mümkün olan tüm destek verilmektedir ve verilecektir. Komisyon, bu spekülasyonlara katılmak niyetinde değildir. Verheugen'in, Komisyon'un ve AB'nin tavrı birdir."

Verheugen, haberleri yalanladı

Verheugen'in, salı günü Berlin'de yaptığı konuşmada, Türkiye'nin AB üyesi olabileceğine inanmadığını, başka seçenekler üzerinde düşünülebileceğini söylediği yolundaki haberler Türk basınında da yer almış, Verheugen ise Brüksel'de yaptığı açıklamada, bu haberleri sert bir dille yalanlamıştı.

AP'den AB yoluna destek

Avrupalı Sosyal Demokratlar, Türkiye'nin AB üyeliğine her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söylediler. Aralarında Türk kökenli Alman milletvekili Ozan Ceyhun'un da olduğu bir grup milletvekili Türkiye'de incelemelerde bulundu. AB Parlamentosu Sosyal Demokrat Grup Başkan Yardımcısı Hannes Swaboda başkanlığında Türkiye'ye gelen heyet, CHP'yi ziyaret ederek milletvekilleri

Kemal Derviş, Onur Öymen, Yakup Kepenek ve Özlem Çerçioğlu ile görüştü. Swaboda, Avrupalı Sosyal Demakrotların Türkiye'nin AB üyeliğini istediğini belirterek, "Avrupalı Sosyal Demakratlar Türkiye'nin üyeliği için çalışıyor. Sağ liberal partiler ise karşı çıkıyor. Sivil otorite daima askeri otoritenin önünde olmalı. Bu süreci destekliyoruz" diye konuştu.


----------------- imza------------------

----------------- imza------------------



#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
21 yıl önce