|

AB’den Türkiye’de kalsınlar çabası

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BM Genel Kurulu’nda yaptığı Suriyelilerin güvenli bölgede desteklenmesi çağrısı sümen altı edildikten sonra Avrupa Birliği üyesi ülkeler BM’nin “Suriye’de demografik yapı değişir” kararına sığınarak AB desteğini sadece Türkiye’de kalan Suriyeliler için kullandırmaya devam ediyor.

Kıymet Sezer
00:00 - 8/08/2021 Pazar
Güncelleme: 05:50 - 8/08/2021 Pazar
Yeni Şafak
Avrupa terör koridorunu korumaya devam ediyor.
Avrupa terör koridorunu korumaya devam ediyor.

Afganistan’da artan çatışmalar göç tehdidini artırken, Afgan göçünde Türkiye’yi adres gösteren ABD ve Avrupa, Türkiye’nin Suriyeli mülteciler için çözüm çabalarını da hasır altı etti.

  • Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2019 yılında Birleşmiş Milletler’in 74. Genel Kurulu’nda Suriyeli mülteciler için
    “Güvenli bölgelere yerleştirelim”
    önerisi getirmişti. Türkiye’nin Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı Harekatlarıyla bölgede oluşturduğu güvenli koridorun fotoğrafını BM Genel Kurulu kürsüsünden gösteren Erdoğan, İdlib’den potansiyel göç tehdidinin gündemde olduğu o günlerde önerisini şu sözlerle dile getirmişti:
“Niyetimiz, ilk etapta 30 kilometre derinliğinde ve 480 kilometre uzunluğunda bir barış koridoru tesis ederek burada 2 milyon Suriyelinin iskânını sağlamaktır.
Şu görülen bizim sınırımızdır ve aşağıda da derinliğine olan bölge budur. Şu güvenli bölge ilan edildiğinde bu güvenli bölgeye biz rahatlıkla 1 milyon ila 2 milyon arasında göçmeni, mülteciyi yerleştirme şansına sahibiz.
Burada gerek Amerika, gerekse koalisyon güçleri, Rusya, İran, hep birlikte el ele vermek suretiyle bu güvenli bölgede bu mültecileri çadır kentlerden çıkartıp, konteyner kentlerden çıkartıp buraya yerleştirebiliriz.”

TERÖR KORİDORUNA SAHİP ÇIKTILAR

  • Erdoğan’ın Arap, Kürt, Türkmen milyonlarca Suriyeliyi kapsayan bu önerisi, genel kurul toplantısında tartışıldı. Ancak Avrupalı liderler, Erdoğan’ın bu önerisine,
    “Suriye’de demografik yapıyı bozarsınız”
    gerekçesiyle karşı çıktı. Ardından yapılan tartışmalarda da, öneri,
    “Kürtler aleyhine demografik yapıya müdahale, Türkiye-Suriye sınır hattını bir Arap Kemeri’ne dönüştürme”
    hamlesi olarak köpürtüldü. Oysa ki, Suriye’den Türkiye’ye ilk mülteci göçlerinden biri Kobani olayları sırasında DEAŞ’tan kaçan Kürt vatandaşların sığınma arayışı olmuştu. Bu süreçte aynı Avrupa, ABD öncülüğündeki koalisyon dahilinde YPG’yi destekleyerek Suriye kuzeyinde terör kuşağını oluşturmaya çalışmış, 2011 öncesi Suriyesinin demografisi tamamen değiştirilmişti.

TÜRKİYE’DE KALSINLAR ÇABASI

Türkiye, bu önerisine gereken desteği bulamayınca Suriye kuzeyinde briket evler projesini başlattı. Çeşitli sivil toplum kuruluşları ve yardımlarla yapılan evlere, çadırlarda kalan Suriyeliler yerleştirildi. Ancak AB, projeyi desteklemeyince Suriyelileri güvenli bölgeye taşıma planı hayata geçirilemedi.
Güvenli bölge önerisi karşısında panikleyen Avrupa, o güne kadar önüne bin bir zorluk çıkarılan Türkiye’deki Suriyeli mülteciler için fonları kullandırmaya başladı. Ancak tüm bu fonlar halen Suriyelilerin Türkiye’de kalması şartıyla kullandırılıyor.
Söz konusu önerinin üzerinden 2 yıl geçerken Yeni Şafak, AB yetkililerine yönelttiği,
“AB fonları sadece Türkiye’deki mülteciler için mi kullandırılacak, mültecileri Suriye’de güvenli bölgede destekleme planı gündemden tamamen kalktı mı, hiç mi konuşulmuyor?”
şeklindeki sorusuna,
“Bu konu konuşulmuyor”
yanıtını aldı. AB’nin Türkiye’deki mültecileri desteklemeyi sürdüreceği belirtildi.
#Türkiye
#BM Genel Kurulu
#Avrupa Birliği
3 yıl önce