Affın matematiği hukukçuları böldü

Sertaç Aksan
12:49, 26/09/2018, ÇarşambaG: Güncelleme: 12:52, 26/09/2018, Çarşamba
Yeni Şafak
Affın matematiği hukukçuları böldü
Genel Af konusunun TBMM'ye gelmesinin ardından sayıyla ilgili farklı görüşlerin daha yüksek sesle konuşulması bekleniyor.

MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız’ın geçtiğimiz günlerde detaylarını paylaştığı ‘Ceza İndirimi Yasa Tasarısı’nın detaylarına ilişkin tartışmalar sürerken, Meclis’e gelecek tasarının kaç oyla kabul edilmesi gerektiği sorusuna da hukukçulardan farklı yanıtlar geldi. MHP’nin teklifinin af değil ceza indirimi olduğunu savunanlar Meclis’te nitelikli çoğunluk gerektiğine işaret ederken, bunun bir af teklifi olduğunu savunanlar ise oylamada salt çoğunluk aranması gerektiği görüşünde.

Türkiye’nin iç politikadaki en önemli gündem maddelerinden biri olan af konusunda toplumun beklentilerinin yanı sıra hukukçuların görüşleri de yüksek sesle konuşulmaya başladı. Meclis’in açılmasından sonra Genel Kurul’a gelmesi beklenen tasarının kaç oyla kabul edileceği konusu ise henüz netlik kazanmadı.

Salt çoğunluk aranmalı

  • Ceza indirimi olduğu için salt çoğunluğun yeterli olduğunu savunan hukukçular söz konusunu tasarının bir genel af olarak değil ‘ceza indirimi’ olarak ele alınması gerektiğini, çünkü MHP’nin de tasarıyı TBMM’ye ceza indirimi olarak sunacağına dikkati çekiyorlar.
  • MHP’nin teklifinin 5 yıllık bir süreci kapsayacağı bilgisini veren uzmanlar, bu adımın af mahiyetinde sayılamayacağı görüşünün ağırlık kazanacağı fikrinde.

Yeni bir ‘sayı’ krizi mi?

Kimi hukukçular ise söz konusu uygulamanın ismi farklı olsa da bir Genel Af olarak ele alınması gerektiğine işaret ediyor. Bu görüşü savunan hukukçulara göre önemli olan işin ismi değil, niteliği.

Son kararı Anayasa Mahkemesi’nin vereceği öğrenilirken, mahkemenin süreci ‘dolambaçlı bir yol’ olarak görmesi halinde ise 360 vekilin kabul oyunu arayacağı üzerinde duruluyor.

Teklif yasalaşırsa 163 bin kişi faydalanacak

MHP’nin geçtiğimiz günlerde Meclis Başkanlığı'na sunduğu teklif farklı kapsamlara sahip. MHP Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, partisinin teklifinin yasalaşması bu düzenlemeden faydalanacak tutuklu hükümlü sayısı 162 bin 989 kişi olduğunu açıklamıştı.

  • Hatırlanacağı üzere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da af ile ilgili de açıklamalarda bulunmuş ve "Biz bazı açıklamaları duyduk. Fakat bizim bu konudaki emel ilkemiz şudur: Af konusu eğer bir suç devlete karşı işleniyorsa devletin bunu af yetkisi olabilir. Fakat şahıslara karşı işleniyorsa bunun af yetkisi devlette değildir. Bunu affedebilecek merci mazlum mağdur insanların ta kendisidir. Af ile ilgili talebin içeriği meclise gönderildiğine göre arkadaşlarımız gerekli çalışmaları yapar atılacak adım varsa üzerinde durulur. Konuşulanlara bakıldığında bunlar kişileri de ilgilendiren bir durum" demişti.
Başlıklar :MHPAK PartiTBMM
Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026