|

Altı aylık anayasa maratonu başlıyor

Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu, yeni anayasa yapımı için ilk toplantısını bugün gerçekleştirecek. Yol haritasının çizileceği toplantıda, çalışma usul ve esasları ele alınacak. 4 partiden 3’er milletvekilinin oluşturduğu komisyonun bu kez 6 ay içinde çalışmalarını tamamlaması planlanıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 4/02/2016 Perşembe
Güncelleme: 22:50 - 3/02/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonu, yeni anayasa yapımı için ilk toplantısını bugün gerçekleştirecek. Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın başkanlığındaki toplantıda, TBMM'de grubu bulunan 4 parti, üçer milletvekiliyle temsil edilecek.



Mermerli Salon'da, saat 10.00'da başlayacak toplantıda, AK Parti'den eski TBMM Başkanı ve Ankara Milletvekili Cemil Çiçek, TBMM Adalet Komisyonu Başkanı, Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya ve AK Parti Genel Sekreteri, Gaziantep Milletvekili Abdulhamit Gül, CHP'den Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, Aydın Milletvekili Bülent Tezcan ve Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, HDP'den İstanbul Milletvekili Garo Paylan, Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş ve Mardin Milletvekili Mithat Sancar, MHP'den ise Mersin Milletvekili Oktay Öztürk, Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak ve Bursa Milletvekili Kadir Koçdemir yer alacak.



SÜRE SINIRLAMASI


Komisyonun ilk toplantısında, çalışma usul ve esasları, çalışma süresi ve yöntemi, kararların alınma şeklinin ele alınması bekleniyor. AK Parti, önceki komisyon sürecinde yaşanan olumsuz tecrübeleri göz önüne alarak, komisyonun süresinden, kararların alınış şekline kadar bazı değişiklikler için teklifte bulunacak. Daha önceki komisyon için kesin çizgilerle bir süre sınırlaması yoktu ancak bu defa çalışmanın 6 ayla sınırlandırılması düşünülüyor. Toplantıların daha sık gerçekleştirilmesi istenecek. Uzlaşma Komisyonu'nda muhtemel bir uzlaşmazlığın 'Anayasa Komisyonu' ve 'Genel Kurul'da değerlendirilebilmesi üzerinde duruluyor.



GÜNDEM BAŞKANLIK


Önceki dönem yapılan toplantılarda 60 madde üzerinde uzlaşabilen dört parti, 112 maddede ortayolu bulamadı.


En büyük uzlaşmazlık konusu ise yönetim modeli oldu. Komisyonun ana gündem maddesi de yine başkanlık sistemi olacak. Bununla birlikte, “eğitim öğretim hakkı”ndan “vatandaşlık tanımı”na, “vatani hizmet”ten “din kültürü ve ahlak bilgisi” derslerine kadar pekçok konuda görüş ayrılıkları öne çıkıyor.


#Anayasa Uzlaşma Komisyonu
#yeni anayasa
#Mermerli Salon
#Anayasa
8 yıl önce