|

Ankara'da kritik zirve

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD'li mevkidaşı Tillerson'la bir araya geldi. ABD'li mevkidaşıyla ortak açıklama yapan Bakan Çavuşoğlu, "Geçmiş yönetimin FETÖ ve PYD'ye destek verdiğini gördük. Bu Türk halkının ABD'ye yönelik bakışını olumsuz yönde etkiledi" dedi.

Yeni Şafak
15:02 - 30/03/2017 Perşembe
Güncelleme: 15:48 - 30/03/2017 Perşembe
Yeni Şafak
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD'li mevkidaşı Tillerson ile görüştü
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD'li mevkidaşı Tillerson ile görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Tillerson'ın uçağı dün gece saatlerinde Ankara'ya indi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile bir araya gelecek olan Tillerson, programında olmamasına rağmen sürpriz bir şekilde Başbakan Yıldırım ile bir araya geldi. Görüşmede, Irak ve Suriye'nin yanı sıra FETÖ ile mücadele ve Gülen'in iadesine ilişkin beklenen adımlar konuşuldu.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ı Beştepe'de kabul etti. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Suriye ve Irak'ta başta DEAŞ olmak üzere terör örgütleriyle mücadeleyi sürdürme kararlılığının vurgulandığı kabulde, bu çerçevede ne gibi ortak adımlar atılabileceği ele alındı.





Kapsamlı görüşme

Tillerson, daha sonra Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüştü.



Görüşmeye dair resmi Twitter hesabı üzerinden değerlendirmelerde bulunan Bakan Çavuşoğlu, "ABD Dışişleri Bakanı Tillerson'la, Türkiye-ABD ilişkileri ve güncel bölgesel-uluslararası konuları Ankara'da kapsamlı şekilde ele aldık" dedi.







Ortak açıklama

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD'li mevkidaşıyla ortak açıklama yaptı.


Bakan Çavuşoğlu'nun açıklaması şöyle:


"İkili ilişkilere yereni bir eneji katmamız elzemdir. Tüm dünyadaki sorunlarla ilgili bu. Türkiye ve ABD arasındaki ilişkiler dostluk her zamankinden daha güçlü olmalıdır. Terörle mücadele ve diğer tehditler ile Suriye-Irak sorunları değerlendirildi.



ABD'de geçmiş yönetimin YPG'ye verdiği destek sorundu. ABD'deki kurumlar YPG ile PKK'nın arasında fark olmadığını kabul ediyorlar. Geçmiş yönetimin de destek verdiğini üzülerek gördük. Bu Türk halkının ABD'ye yönelik bakışını olumsuz yönde etkiledi.



Geçmiş yönetimin ikircikli tavrından diğeriyse FETÖ elebaşının iadesi konusudur. İkili ilişkilerimizi ileri götürme arzusundayız.



Halkbank Genel Müdür Yardımcısı'nın ABD'de tutuklanmasına yönelik gelişmeleri takip ediyoruz. Sürecin gerisine bakmamız gerekiyor. Eski Savcı Bhara'nın FETÖ'yle ciddi bağları var. Elimizdeki bilgileri paylaşacağız.



Tillerson: Her türlü çalışmamızı ileri götürmek istiyoruz

Bakan Tillerson'ın açıklamalarından öne çıkan maddeler şöyle:


"ABD Türkiye'deki üslerden operasyonlar yapmaya devam etti. Son aylarda bu arttı. Türkiye'nin koalisyona olan katkılarını minnetle karşılıyoruz. Türkiye'nin yaşadıklarının farkındayız. Bölgede yaşanan çatışmalarda Türkiye'nin her türlü çalışması bizim için çok önemli oldu.



Karşılıklı ticareti artırmak istiyoruz. Her türlü çalışmamızı ileri götürmek istiyoruz."




#Mevlüt Çavuşoğlu
#Rex Tillerson
7 yıl önce