Asrın felaketi 6 Şubat depremlerinin üzerinden üç yıl geçti: Acısı hala taze

09:06, 06/02/2026, CumaG: Güncelleme: 09:20, 06/02/2026, Cuma
Yeni Şafak
Asrın felaketi 6 Şubat depremlerinin üzerinden üç yıl geçti: Acısı hala taze
Merkez üssü Pazarcık ve Elbistan'da meydana gelen 2 büyük deprem, 11 ilde ağır hasara yol açtı, binlerce vatandaş hayatını kaybetti.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde kaybettiklerimizin acıları hala yürekleri yakıyor. Kahramanmaraş'ın yanı sıra Hatay, Osmaniye, Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Adana, Malatya ve Elazığ'ı da vuran depremlerde 53 bin 537 kişi hayatını kaybetti. Yaraları sarmak için çalışmalar ise bütün süratiyle devam ediyor. Devlet ve millet el ele eşi benzeri görüşmemiş bir dayanışma içinde 11 ili ihya etti. Depremlerde yıkılan şehirler küllerinden yeniden doğdu.

Asrın felaketinin, Türkiye'yi sarsan derin acının üçüncü yıl dönümü. Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde kaybettiklerimizin acıları, hala yakıyor yürekleri. Yaraları sarmak için çalışmalar ise bütün süratiyle devam ediyor.

/media/image/placeholder/no-image-placeholder.svg

53 CAN YAŞAMINI YİTİRDİ

6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş merkezli 2 ayrı deprem oldu. Önce sabah 4.17'de Kahramanmaraş Pazarcık merkezli 7.7 büyüklüğünde, ardından saat 13.24'te Elbistan merkezli 7.6 büyüklüğünde.

11 ilde büyük bir yıkım yaşandı. 53 bin 537 kişi yaşamını yitirdi. 107 bin 213 kişi yaralandı.

Depremlerden 108 bin kilometrekarelik alanda 14 milyon kişi etkilendi. Felaket Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Gaziantep, Malatya, Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Şanlıurfa ve Elazığ'ı vurdu.

/media/image/placeholder/no-image-placeholder.svg

MAHALLELER, İLÇELER HATTA ŞEHİRLER YOK OLDU

35 bin 355 binanın yıkıldığı, 17 bin 491 binanın da acil olarak yıkılması gerektiği ve 179 bin 786 binanın ağır, 40 bin 228 binanın orta ve 431 bin 421 binanın az hasarlı olduğu tespit edildi.

Mahalleler, ilçeler hatta şehirler yok oldu. 12 bin 119 orta ya da ağır hasar aldı. Bölgede bulunan 116 hastanenin 42'si ağır ve orta hasarlı, 94'ü ise az hasarlı olarak belirlendi.

/media/image/placeholder/no-image-placeholder.svg

EŞİ BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ İNŞA

Binlerce binanın yerle bir olduğu depremin açtığı yaralar, devlet ve milletin el ele vermesiyle hızla sarıldı. 108 bin kilometrekarelik alanda 14 milyon kişiyi etkileyen asrın felaketi sonrası 11 il, devletin eşi benzeri görülmemiş ihya seferberliği ile küllerinden doğdu.

Deprem bölgesindeki 174 ayrı alanda, 3 bin 481 şantiyede, 200 bin personel gece gündüz ter döktü. 3 yıl dolmadan 455 bin konut inşa edildi, yaklaşık 2 milyon depremzede güvenli yuvalarına yerleşti.

Nüfus bakımından Litvanya, yüzölçümü açısından Bulgaristan kadar alan, sil baştan inşa edildi. Tarihi bir hızla tamamlanan inşa seferberliği kapsamında, deprem bölgesindeki ilk temeller 15. günde atıldı.

İlk teslimat ise 45. günde gerçekleşti. 27 Aralık 2025'te 455 bininci bağımsız bölüm tamamlandı. Toplamda 367 bin 995 konut, 65 bin 672 köy evi, 21 bin 690 işyeri yapıldı.

Baykar'ın 6 Şubat'taki seferberliğini Selçuk Bayraktar anlattı: 'Akıncı ve Bayraktar TB2 ilk andan itibaren görev aldılar'
Gündem
Baykar'ın 6 Şubat'taki seferberliğini Selçuk Bayraktar anlattı: 'Akıncı ve Bayraktar TB2 ilk andan itibaren görev aldılar'
6 Şubat depremlerinin üçüncü yılı: Asrın felaketinin acısı hala ilk günkü gibi
Gündem
6 Şubat depremlerinin üçüncü yılı: Asrın felaketinin acısı hala ilk günkü gibi
Bakan Tekin duyurdu: Okullarda bir dakikalık saygı duruşunda bulunulacak
Gündem
Bakan Tekin duyurdu: Okullarda bir dakikalık saygı duruşunda bulunulacak
Yorumlar
Avatar

Sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynaktır. Lütfen farklı görüşlere ve diğer kullanıcılara saygılı olun. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı ifadeler kullanmaktan kaçının.

Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026