|

Başkent'te 3. alçak saldırı: 35 şehit, 122 yaralı

Terör örgütleri Ankara’da sivil katliamı yaptı. Başkent’in merkezi Kızılay, vatandaşların en yoğun olduğu saatte alçakça bir saldırıya hedef oldu. Bombalı araç durakta arka arkaya sıralanan belediye otobüslerinin yanında patlatıldı. 35 kişi şehit oldu, 122 kişi yaralandı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/03/2016 Pazartesi
Güncelleme: 10:39 - 16/03/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Tren garı ve Merasim Sokak katliamlarının ardından Ankara dün 3. kez alçak bir terör saldırısı ile sarsıldı. Tren Garı ve Merasim Sokak katliamların ardından dün akşam da Kızılay Güvenpark'taki polis noktasına bomba yüklü araçla intihar saldırısı düzenlendi. Patlamada 35 kişi hayatını kaybetti, 19'u ağır 122 kişi de kişi yaralandı.



ARAÇLAR ALEV ALEV

Hain saldırı Kızılay'daki Güven Park'ta metro durağı çıkışında 18.45'de meydana geldi. Terörist ya da teröristler bomba yüklü aracı Başkent'in en kalabalık yerinde belediye otobüslerinin bulunduğu noktada seyir halindeyken patlattı. Patlamanın etkisiyle bölge yangın yerine döndü. Aralalarında yolcu dolu otobüslerin de olduğu çok sayıda araç alev alev yandı, bazı araçlar da yolun dışına savruldu.







ACI BİLANÇOYU BAKANLIK AÇIKLADI

Yaralılar ambulans, taksi ve şahsi araçlarla 24 farklı hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. Hurdaya dönen araçlarda sıkışan cesetler ise itfaiye yardımıyla çıkarılarak morglara kaldırıldı. Acı bilançoyu Sağlık Bakanlığı açıkladı: 35 ölü 19'u ağır 122 yaralı . Bölge araç ve yaya trafiğine kapatıldı, meydanın üzerinde emniyete ait bir helikopterde kontrol uçuşu yaptı.



300 METRE İLERDE YARALANDILAR

Görgü tanıkları bir aracın yaklaşık 10 otobüs durağının olduğu bölgeye yaklaşarak burada infilak ettiğini aktardı. Patlamanın çok şiddetli olduğunu aktaran vatandaşlar, 300 metre uzaktaki insanların bile yaralandığını ifade etti.





CİDDİ YARALILAR VAR

Aracın hemen yanında patladığı otobüste bulunduğunu anlatan görgü tanıklarından Doğan Aşık, “Otobüste oturuyordum. İki bayan binince onlara yer verdim. Yer verdikten 2 saniye sonra patlama oldu. Otobüsün içinde ve dışarıda çok sayıda insanın yaralandığını ve çok ciddi yaralandıklarını gördüm. Benim de camlar yüzüme geldi. Dışarıya kendimi zor attım."



Araç çalıntı canlı bomba kadın

Olay yeri inceleme ekiplerinin elde ettiği veriler ışığında soruşturmayı derinleştiren Ankara polisi saldırıda kullanılan araçla ilgili bilgilere ulaştı. Saldırıda kullanılan aracın 1995 model BMW olduğu ve Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinden çalındığı belirlendi. Bomba yüklü aracı kullanan canlı bombanın kadın olduğu belirlendi. Saldırıya gözcülük eden bir terörist olduğu güvenlik güçleri tarafından arandığı öğrenildi.







Terör dize getirilecek

Saldırının hemen ardından İçişleri Bakanı Efkan Ala'yı arayarak bilgi alan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ardında da yazılı açıklama yaptı. Türkiye'nin bölgede yaşanan istikrarsızlık neticesinde son yıllarda terör saldırılarının hedefi olduğunu belirten Erdoğan, “Terör örgütleri ve onları maşa olarak kullananlar, güvenlik güçleriyle yaptıkları mücadeleleri kaybettikçe en ahlaksız, en vicdansız yollara başvurarak masum vatandaşlarımızı hedef almaktadırlar" dedi. Ülkenin bütünlüğüne kasteden bu saldırılara karşı mücadalenin artarak devam edeceğini belirten Erdoğan, “Terörle mücadele konusundaki azmimizi asla azaltmamakta, kararlılığımızı daha da artırmaktadır.Aziz milletimiz, bu hain saldırılar karşısında, her zamankinden çok daha fazla birbirine sarılmakta; teröre, teröriste ve terörün arkasındaki odaklara vakur bir şekilde karşı durarak birliğini perçinlemektedir.Türkiye, birbirine kenetlenen kimliğiyle bu zor günleri de elbette geride bırakacaktır" diye konuştu.



MEŞRU MÜDAFAA VURGUSU

Devletin, her türlü terör tehdidi karşısında, meşru müdafaa hakkını kullanmaktan asla vazgeçmeyeceğini ifade eden Erdoğan şunları kaydetti: “Askeriyle, polisiyle, köy korucusuyla tüm güvenlik güçlerimiz, terör örgütleriyle kararlı bir mücadele yürütmektedir. Vatandaşlarımız endişe etmesin, devletimizin tüm kurumlarının milletimizle işbirliği içinde yürüttüğü terörle mücadele mutlaka başarıyla neticelenecek, terör dize getirilecektir"





Cezaları verilecek

Ankara saldırının ardından alarm durumuna geçti. Başbakan, güvenlik zirvesini toplayarak 1,5 saat süren bir toplantı yaptı. Ürdün ziyaretini de iptal eden Başbakan Davutoğlu, “Saldırı tüm Türkiye'ye. Ülkemizi hedef alan odaklar en ağır biçimde cezalandırılacaktır" dedi





Hain saldırının ardından devletin zirvesi alarm durumuna geçti. Ürdün'e yapacağı ziyareti iptal eden Başbakan Ahmet Davutoğlu Başbakanlık'ta güvenlik zirvesini topladı. Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar, Başbakan Yardımcıları Yalçın Akdoğan, Tuğrul Türkeş ve Lütfi Elvan, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Başbakanlık Müsteşarı Kemal Madenoğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Emniyet Genel Müdürü Celalettin Lekesiz, Ankara Valisi Mehmet Kılıçlar, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, Başbakan Başdanışmanı Ali Sarıkaya ve Ankara Milletvekili Ertan Aydın katıldı. Yaklaşık 1,5 saat süren toplantının ardından Efkan Ala, Mehmet Müezzinoğlu ve Bekir Bozdağ, basının karşısına çıkarak açıklama yaptı.



ALA: CİDDİ EMARELER VAR

İlk olarak söz alan İçişleri Bakanı Ala, saldırıyı lanetledi. Ala “Tahkikatlarda ciddi emarelere ulaşılmıştır. Ama kesin olarak yapan örgüt sonuçlar tamamen elde edilip soruşturma tamamlanınca açıklanacaktır. Sanırım yarın(bugün) neticelendirilir"dedi.





37'ye yükseldi


Ankara Güvenpark'ta dün yaşanan terör saldırısına ilişkin açıklama yapan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu hayatını kaybedenlerin sayısının 37'e yükseldiğini söyledi. Müezzinoğlu'nun açıklamasından öne çıkan başlıklar şöyle:



Teröristleri bu ülkeden yok etmek güçlü bir şekilde başarılacaktır. Ankara'da terör eylemi ile karşı karşıya kaldık. Terör zihniyetini kınıyorum bunu organize eden zihniyeti kınıyorum. Kaybettiğimiz olay yerinde 30 kaybımız var. Ama bu 30 kayıptan 1'i kesin 2'ncisi şüpheli terörist olması söz konusu. Hastanede 3 vatandaşımızı daha kaybettik. Hastanede kaybettiğimiz vatandaşımızın sayısı 7 oldu. 71 yaralımız var. 15'i yoğun bakımda ve durumları ciddiyetini koruyor, onlara da acil şifalar diliyorum. Terörü tekrar lanetliyorum asla başarılı olamayacaklar bu millet bunları kazdıkları çukurlara gömeceklerdir.





BAŞBAKAN: HEDEF TÜRKİYE

Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Başbakan Davutoğlu ise, saldırının tüm Türkiye'yi hedef aldığını söyledi. Başbakan şunları kaydetti: Bu menfur saldırı bütün Türkiye'ye yapılmıştır ve huzurumuzu, birliğimizi, demokrasimizi hedef almaktadır. Ülkemiz zorlu ve istikrarsız bir coğrafyada çok yönlü terör saldırılarına hedef olmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti, bundan önce olduğu gibi bundan sonra da, milletimizin birlik ve huzuru için terörle yürüttüğü mücadeleyi büyük bir kararlılıkla sürdürecek ve ülkemizi hedef alan hain odakları en ağır biçimde cezalandıracaktır. Milletimizin, sağduyulu tutumumun karanlık planları bozacağına inancım tamdır.



Türkiye yek vücut

Saldırıya muhalefettende sert tepki geldi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli:Şunu bir defa herkes bilmelidir ki hiçbir terör saldırısı Türkiye'yi dize getiremeyecek, teslim alamayacaktır. Bahar ayıyla birlikte Türkiye'nin baştan ayağa karışacağını iddia eden hıyanet yuvaları rezil olmakla kalmayacaklar, bunun hesabını da vereceklerdir. Türk milleti, zalimlerin planlarına, fitnecilerin hesaplarına ve ölüm tacirlerinin projelerine karşı yekvücuttur.Türkiye Cumhuriyeti'nin cinayet şebekeleri, terör ve silah baronları, bölgesel ve küresel vahşet projeleri kanalıyla yıkılamayacağını gür ve güçlü bir iradeyle tekrarlamak istiyorum.




Amasız, fakatsız lanetleyelim

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Bombalı saldırı, 'ama' ve 'fakat' demeden lanetlenmesi gereken bir terör eylemidir. Bu menfur terör eylemini gerçekleştirenler ile saldırının arkasındaki güçler, toplumsal barış ve huzurumuzu bir kez daha hedef almıştır. Ancak milletimizin, ulaşılmak istenen hedefin önünde duracağına inancım tamdır.





Terör ve terörist demeden kınama

Saldırının ardından partiler adına resmi ilk yazılı açıklama HDP'den geldi. Bundan önceki saldırıyı gerçekleştiren teröriste ailesine taziyeye giderek arka çıkan HDP, bu saldırıyı da terör ve terörist kelimelerini tek bir kez bile kullanılmadı. Açıklamada şunlar kaydedildi: Bütün halkımızla bu büyük acıyı paylaşıyoruz. Yaşamını yitiren insanlarımıza Allah'tan rahmet diliyoruz.



Yine TAK şüphesi

İlk bulgulara göre saldırı 17 Şubat'ta Merasim Sokak'ta askeri servis araçlarını hedef alan saldırıyla büyük benzerlik gösteriyor. 17 Şubat'taki saldırı hareket halindeki Volkswagen Scirocco marka lüks bir araçla yapılmıştı. Dünkü saldırıda aynı araç ve yöntem kullanıldı ve kalabalık hedef alındı. İlk saldırı 18.30, dünkü saldırı saat 18.41'de gerçekleşti. Saldırıyı yine PKK/PYD bağlantılı TAK'ın yaptığı tahmin ediliyor.



YGS stresini atıyorlardı

Terör örgütü bu kez milyonlarca öğrencinin heyecanla beklediği YGS sınavı gününü seçti. Normalde Pazar günleri daha sakin olan Kızılay, YGS sınavını atlatan gençlerin stres atabilmek için tercih ettiği noktalardan birisiydi. Hain saldırının bilançosunun ağır olmasında YGS yoğunluğununda etkili olduğu belirtiliyor. Yaralılar ve hayatını kaybedenler arasında da sınav sonrası bölgeye eğlenmeye öğrenci ve ailelerinin olduğu öğrenildi.



13 savcı görevde

Patlamanın hemen ardından olay yeri inceleme çalışması başlatıldı. Onlarca polisin katıldığı çalışmalara Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Harun Kodalak ve 4 cumhuriyet savcısı eşlik etti. 8 savcı da hastanelerde otopsi işlemlerine nezaret etti. Patlamanın Eski Başbakanlık, Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Yargıtay, Meclis ve Genelkurmay Başkanlığı'na da yakın bir noktada olması dikkat çekti. Patlama yerinin tam karşısında toplumsal olaylara müdahale ekiplerinin otobüslerle nöbet tuttuğu öğrenildi.



Yaralılar 24 farklı hastanede

Saldırının hemen ardından onlarca ambulans bölgeye intikal etti. Yaralılar 24 farklı hastaneye kaldırıldı. Bazı hastanelerde sağlık çalışanları yaralıları acil servislerin önünde bekledi. Tüm sağlık birimlerinde izinler iptal edilirken, izindekiler de göreve çağrıldı. Yakınlarından haber alamayanlar hastane önlerine akın etti. Sosyal medyada yer alan 'acil kana ihtiyaç var' haberleri sağlık kuruluşları önünde yoğunluk yaratınca Sağlık Bakanlığı ve Türk Kızılayı yazılı açıklama yaptı. İki kuruluş da kana ihtiyaç olmadığını bildirdi.





Yarım metre çukur oluştu

Tamamen yanan otobüsün, Esertepe-Kızılay-Bakanlıklar seferini yapan 284 numaralı EGO hattı olduğu öğrenildi. Yine Etlik-Aşağı Eğlence-Bakanlıklar seferini yapan 263 numaralı Özel Halk Otobüsü de patlamadan önemli ölçüde etkilendi. Patlamanın olduğu noktada yarım metre derinliğinde çukur oluştu.



Yayın yasağı

Radyo ve Televizyon Üst Kurulunca (RTÜK), Kızılay'da meydana gelen patlamayla ilgili geçici yayın yasağı getirilmesi kararlaştırıldı. Geçici yayın yasağı, olay yerini görecek şekilde canlı yayın yapılmasını, olayın oluş anı ve hemen sonrasına ilişkin görüntüler ve cenaze görüntülerinin verilmesini kapsıyor.




Telekominikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) ise, Kızılay'daki terör saldırısının ardından sosyal medyada paylaşılan yaralı veya hayatını kaybeden kişilere ait görüntülere erişimin engellenmesi kararı aldı. TİB tarafından, söz konusu erişim engeline ilişkin Gölbaşı Sulh Ceza Mahkemesine de başvuruda bulunuldu.






132 kişi ölmüştü

Dün Kızılay'da düzenlenen saldırı ilk değildi.10 Ekim 2015'de Ankara Garı kavşağında düzenlenen mitinge canlı bomba saldırısı düzenlenmişti. İki canlı bombanın düzenlediği saldırıda 103 kişi hayatını kaybetmişti.17 Şubat 2016'da ise TSK personelini taşıyan servis araçları hedef alınmıştı. Bomba yüklü araçla gerçekleştirilen saldırıda 29 kişi hayatını kaybetmişti. Saldırının PKK'nın Suriye kolu olan PYD tarafından gerçekleştiği ortaya çıkmıştı.



Dünya kınadı

Ankara'da yaşanan hain saldırı sonrası dünyadan tepki mesajları geldi. Rusya Devlet Başkanı Putin saldırıyı sözcüsü aracılığıyla kınadı. Cumhurbaşkanı ve hükümete açıklamasında yer vermeyen Putin 'Türk halkına baş sağlığı diledi. İngiltere Başbakanı David Cameron twitter hesabından “Kahredici terör saldırılarından ötürü dehşete düştüm" ifadelerini kullanırken, ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass ve ABD Dışişleri Bakanlığı da ayrı ayrı destek mesajı verdi. Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ve NATO Genel Sekreteri de terörle mücadele işbirliği mesajı verdi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ise Ankara'ya bir mesaj göndererek “ Bu dehşetli olaydan öfke duyuyorum. Terörizmi şiddetle kınıyor, teröre karşı en sert şekilde mücadele edilmesinin gerekli olduğunu düşünüyoruz. Kardeş Türk halkına kendim ve Azerbaycan halkı adına taziye dileklerimi iletiyor, yaralılara şifa diliyorum" dedi. İspanya, İsveç, Avusturya Ukrayna, Arnavutluk, Kosova, Letonya, Gürcistan ve Mısır da Ankara'ya taziyelerini iletti.

O ülkelerden Türkiye'ye başsağlığı


#ankara
#kızılay
#terörist
#saldırı
8 yıl önce