|

Emir Sabah emir verdi 210 milyar $ Türkiye'ye

Kuveyt Emiri El Sabah, bakanlarına 8 yılda yapılacak toplam 210 milyar dolarlık yatırım için Türkiye'ye öncelik tanınması emrini verdi. Bu fırsatı değerlendirmek isteyen İTO, 82 firma ile en büyük ülke fuarını düzenledi

Yılmaz Yıldız
00:00 - 6/05/2008 Salı
Güncelleme: 01:44 - 6/05/2008 Salı
Yeni Şafak
Emir Sabah emir verdi 210 milyar $ Türkiye'ye
Emir Sabah emir verdi 210 milyar $ Türkiye'ye

Petrol fiyatlarının 100 dolarlı rakamları aşması ile yıllık petrol geliri 100 milyar doları aşan Kuveyt, yatırım için hedef ülke olarak Türkiye'yi seçti. Yaklaşık bir ay önce Türkiye'ye gelen Kuveyt Emiri El Sabah, bakanlarına Türkiye'ye yatırıma öncelik verilmesi emrini verdi. 210 milyar dolarlık yatırımlarda öncelik Türklerin olacak.

Bu fırsatı değerlendirmek için 82 firma ile çıkarma yapan İstanbul Ticaret Odası (İTO), en büyük ülke fuarını düzenledi. İTO'nun organize ettiği Kuveyt 1. Türk İhraç Malları Fuarı, Kuveyt Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Muhammed Thunayan Al Ghanim, Kuveyt Ticaret Bakanı Müsteşarı Rasheed S. Y. El Tabtabi, İTO Başkanı Murat Yalçıntaş ve Türk Büyükelçisi Şakir Fakılı tarafından törenle açıldı.

YATIRIM 5 MİLYAR DOLARI AŞTI

Açılışta konuşan Büyükelçi Şakir Fakılı, Kuveytliler'in Türkiye'deki yatırım miktarının 5 milyar doları bulduğunu belirtti. Fakılı “En çok bilineni Kuveyt Türk Katılım Bankası. Ayrıca Cevahir Alışveriş Merkezi de Kuveytli bir yatırım fonunca alındı. Al Shaya Grubu Starbucks ve Debenhams'la 300'e yakın noktada hizmet veriyor, bin 500 Türkü istihdam ediyor” dedi.

TEKFEN BİR PROJE ÜSTLENDİ

Kuveyt'in önümüzdeki 8 yıl içinde 210 milyar dolarlık bir yatırım planı olduğunu belirten Büyükelçi Şakir Fakılı şunları söyledi: “Bu yatırım planında Kuveyt'i Türkiye'ye bağlayacak demir yolu hattı, 50 bin konut, körfezde palmiye adası şeklinde turizm bölgesi ve serbest ticaret bölgesi projeleri var. Şu ana kadar Tekfen bir proje üstlenirken, bazı firmalar konutta bir Türk firması da hastane projesinde ön yeterlilik aldı.”


Liderliği Dubai'ye kaptıran Kuveyt atak peşinde

1990 yılındaki Irak işşgalinden sonra bölgedeki liderliğini Dubai'ye kaptıran ülke yeniden atağa kalktı. Hem müteahhitlik hizmetleri hem de ticaret bakımından önemli fırsatlar sunan ülke Türk yatırımcıları bekliyor. 8 yılda 210 milyar dolarlık yatırım yapılması planlanan ülkede, inşaat malzemelerinden, mermere ambalaj makinelerine kadar bir çok alanda Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelere (KOBİ) de imkan var. Kuveytlilerin ilişkilerin artmasına önem vermesinin temelinde hem Avrupa'ya açılan kapı olarak görmeleri hem de makro ekonomik dengelerin tutturulması yatıyor. Büyükelçi Fakılı, "İç siyasetteki gelişmeleri de yakından takip ediyorlar. Son gelişmeler nedeniyle bakış açılarında bir değişme yok. Uzun vadeli bakıyorlar" dedi.


Amaç KOBİ'lere kapı açmak

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş, büyük firmaların bu pazara girmekte zorluk çekmediğini belirterek, fuarı düzenlemekteki amaçlarının KOBİ'leri desteklemek olduğunu ifade etti. İTO Başkanı Murat Yalçıntaş, "Dolayısıyla KOBİ'lere bu kapıyı açabilmek, ürünlerini sergilemek ve ortaklık arayışları için kendi boylarındaki firmalarla karşılaştırılıyor. Çok ciddi anlamda inşaat olduğundan dolayı gerek inşaat malzemeleri, mermer, büro mobilyası ve benzerlerine ihtiyaçları var. Ambalaj makinesinden muhtelif sanayi ekipmanları yapan ürünlere ihtiyaçları var" şeklinde konuştu.



16 yıl önce