|

Erdoğan'dan Balkanlar mesajı: Tarihten gelen mesuliyetimiz var

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Karadağ ziyaretinde Bosna Hersek’in “Batı’ya değil, Başkan Erdoğan’a güveniyoruz” sözlerini, "Balkan ülkelerindeki sorumluluğumuzun ne denli önemli olduğunu gösteriyor. Biz tarihten gelen bir sorumluluğun mesuliyeti içerisindeyiz." diyerek değerlendirdi.

Haber Merkezi
02:24 - 29/08/2021 Pazar
Güncelleme: 02:29 - 29/08/2021 Pazar
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan - Karadağ Cumhurbaşkanı Milo Djukanovic
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan - Karadağ Cumhurbaşkanı Milo Djukanovic

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bosna Hersek temaslarının ardından Karadağ Cumhurbaşkanı Milo Djukanovic’in davetine icabetle gittiği Karadağ’da bir dizi temasta bulundu. Karadağ’a ilk resmi ziyaretinde Erdoğan, Karadağ Cumhurbaşkanı Milo Djukanovic tarafından resmi törenle karşılandı. İki lider görüşme sonrası basın toplantısı düzenledi.

ERDOĞAN’IN ZİYARETİ YENİ BİR İVME KAZANDIRACAK

Djukanovic, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretiyle Karadağ’ı onurlandırdığını belirterek “Türkiye ile Karadağ, dostane ilişkilere sahip iki ülke. Karadağ’ın NATO üyeliği sayesinde Türkiye ile müttefik de olduk.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretinin iki ülke arasındaki ilişkilere yeni bir ivme kazandıracağını ifade eden Djukanovic, “Türkiye’nin Batı Balkan ülkelerinin Avrupa Birliği’ne (AB) üyelikleri ve Avro-Atlantik perspektiflerine desteğinden memnuniyet duyuyoruz.” diye konuştu.

Karadağ Cumhurbaşkanı, “Bölgemizin bir parçası olan Türkiye, Batı Balkanlar’da istikrar eksikliğinin ve bu eksikliği gidermemizin ne kadar önem arz ettiğinin farkındadır. Bu nedenle NATO ve AB’nin bölge ülkelerine kapılarını açmaları gerektiğini savunmaktadır.” değerlendirmesinde bulundu.

İki ülke arasında ekonomik iş birliğinin gelişmeye elverişli olduğunu kaydeden Djukanovic, bu noktada atılabilecek adımların da ele alındığını sözlerine ekledi.

TİCARETTE HEDEF 250 MİLYON DOLAR

Djukanovic’in ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan da ikili ilişkilerin bu ziyaretle daha ileri taşınacağını ifade ederek “Sayın Cumhurbaşkanıyla 250 milyon dolarlık bir hedef koyduk. Ve kendisinin de ifade ettiği gibi, 250 milyon dolara yönelik çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Malumunuz, Türk özel sektörünün Karadağ’daki varlığı ticaret hacmimizin aslında artmasını sağlıyor. Türkiye, Karadağ’a en fazla yatırım yapan ilk on ülke arasında yer alıyor” dedi.

KARADAĞ İSTİKRARA CİDDİ KATKI SAĞLIYOR

Balkanlar ve iki ülkeyi ilgilendiren uluslararası gelişmelere ilişkin görüş alışverişinde bulunulduğunu belirten Erdoğan, “Balkanların önemli parçaları olan Türkiye ve Karadağ, barış ve istikrara ciddi katkılar sağlıyor. Karadağ, farklı dini ve etnik toplulukların birlikte yaşama kültürleri bakımından önemli bir örnek teşkil ediyor” ifadelerini kullandı. Erdoğan, Karadağ’ın iyi ilişkiler gayretini ve bölgesel kuruluşlarda oynadığı aktif rolünü takdirle izlediklerini belirterek “Malumunuz, Karadağ’ın NATO üyeliğine güçlü destek verdik. Karadağ’ın Avrupa Birliği’ne üye olmasının da tüm bölgenin barış ve refahına katkı sağlayacağına samimiyetle inanıyoruz” dedi.

YOĞUN DİPLOMASİ DEVAM EDECEK

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, konuşmasının ardından “Türkiye’nin Balkan ülkelerinde izlediği politikanın bölge ülkelerinin güvenini artırdığını görüyoruz. Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Başkanı Milorad Dodik ‘Batı’dan ziyade Cumhurbaşkanı Erdoğan’a güveniyoruz.’ dedi. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?” sorusu yöneltildi.

Bunun, Türkiye’nin Balkan ülkelerindeki sorumluluğunun ne denli önemli olduğunu ortaya koyduğunu belirten Erdoğan, Türkiye’nin tarihten gelen bir sorumluluğun içinde olduğunu söyledi.

Bunun için de yoğun bir şekilde Balkan ülkelerindeki ziyaretleri devam ettirdiklerini, buna önem verdiklerini kaydeden Erdoğan, “Bu ziyaret geç kalmış bir ziyaretti. Bunu gerçekleştirmenin memnuniyeti içerisindeyim. Bu kadar güzel bir yeri, bugüne kadar görmemek bizim için bir eksiklikti. Bunu gidermiş olduk” dedi.


OSMANLI ESKİ SEFARETİNE ZİYARET

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan, Karadağ Cumhurbaşkanı Milo Cukanaviç ve eşi ile birlikte Karadağ’da bulunan Osmanlı’nın eski sefaretini ziyaret etti. Erdoğan, Osmanlı sefareti hakkında yetkililerden bilgi aldı.

İNŞALLAH GRUPTAN BİRLİKTE ÇIKARIZ

Karadağ Cumhurbaşkanı Cukanoviç’in iyi bir basketbol oyuncusu olduğunu hatırlatan Erdoğan, 2022 Dünya Kupası elemelerinde iki ülkenin milli takımlarının 1 Eylül’de İstanbul’da ve 16 Kasım’da Podgoritsa’da yapacağı maçların dostluğu pekiştirmesi temennisinde bulundu ve “İnşallah gruptan beraber çıkarız” dedi.

#Milo Cukanaviç
#Cumhurbaşkanı Erdoğan
#Karadağ
#Türkiye
#Balkanlar
3 yıl önce