|

Gerekçe sağlam

AYM’nin paralel polislerle ilgili kararının gerekçesi belli oldu. Mahkeme, sanıkların iddialarının aksine tutuklama gerekçesine bakıldığında suç şüphesinin bulunduğu ve kararların hukuki olduğuna vurgu yaptı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 9/07/2015 Perşembe
Güncelleme: 05:32 - 9/07/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Anayasa Mahkemesi (AYM), 17-25 Aralık darbe girişimlerinde rol alan ve paralel yapı operasyonları kapsamında tutuklanan polislerin bireysel başvurularının ret gerekçesini açıkladı. Yüksek Mahkeme'nin gerekçesinde, mahkemelerin tutuklama ve itiraz üzerine verdiği kararların gerekçeleri incelendiğinde, suç şüphesinin ve tutuklama nedenlerinin bulunmadığı iddiasının kabul edilemeyeceği belirtildi. Polislerin tutuklanmasına karar veren ve paralel yapının hedef haline getirdiği sulh ceza hakimlerine ilişkin gerekçede, “Siyasi tartışmalarda ortaya konulan değerlendirme ve yorumlardan hareketle, başvuruculara yönelik somut, ön yargılı bir işlem ve tutum gösterilmeksizin, ilgili hakimlerin siyasal veya kişisel nedenlerle bağımsız ve tarafsız davranmadıklarını kabul etmek mümkün görülmemiştir" ifadelerine yer verildi.



36 POLİS BAŞVURMUŞTU


AYM, Ali Fuat Yılmazer, Yurt Atayün, Erol Demirhan, Hayati Başdağ, Ömer Köse ve Serdar Bayraktutan'ın da aralarında bulunduğu 36 polisin bireysel başvuruları kabul edilemez bulmuştu. Kararın gerekçesi dün Resmi Gazete'de yayımlandı. AYM'nin ret gerekçesinde şu tespitler yer aldı: Bir kişinin tutuklanabilmesi öncelikli olarak suç işlediği hususunda kuvvetli belirti bulunmasına bağlıdır.



İDDİALARI KABUL EDİLEMEZ


Başvurucular, suç tarihinde ceza üst sınırı altı ay hapis olan bir suçla ilgili tutuklama kararı verildiğini iddia etmişlerdir. Başvurucuların tutuklanmalarına esas gösterilen suçlardan biri 'kişiler arasındaki konuşmaların dinlenmesi ve kayda alınması' suçudur. Devam eden bir süreç içinde çok sayıda kişinin iletişiminin usulsüz olarak dinlenip kayıt altına alındığı iddia edilmektedir. Başvuruculardan hiçbiri sadece 'kişiler arasındaki konuşmaların dinlenmesi ve kayda alınması' suçundan tutuklanmamıştır. Bu suçtan hakkında tutuklama kararı verilen başvurucular hakkında ayrıca 'kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği' suçundan da tutuklama kararı verildiği anlaşılmaktadır."



Telefon dinleme herkesçe biliniyor


AYM kararında şöyle denildi: "Başbakan, kamuoyunun da gündeminde olan siyasi tartışmalar kapsamında başvurucuların isimleri zikredilmeksizin genel olarak yasadışı/usulsüz dinlemelerle ilgili beyanlarda bulunmuştur. Anılan tarihlerde gerçekleşen mahalli idareler seçimi öncesinde yoğun siyasi tartışmaların yapıldığı ve bir kısım telefon/ortam dinlemelerinin internet üzerinden kamuoyuna aktarıldığı bilinmektedir. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ise 25 Şubat 2014 tarihinde kamuoyunun tanıdığı birçok kişiyi doğrudan ilgilendiren güncel tartışmalar nedeniyle başvurucuların isimlerini veya görevlerini belirtmeksizin açıklama yapmıştır. Tartışmalara konu soruşturmayla ilgili yetkili makam olan Cumhuriyet Başsavcılığı'nın bu kapsamdaki açıklamasının, yapıldığı aşama ve içerik itibarıyla başvurucularla doğrudan ilgi kurulmasını sağlayacak nitelikte olmadığı görülmektedir. Bu nedenlerle başvurunun bu kısmının açıkça dayanaktan yoksun olması nedeniyle kabul edilemez olduğuna karar verilmiştir."



#telkulak
#paralel polisler
#Ali Fuat Yılmazer
#Yurt Atayün
#Erol Demirhan
#Hayati Başdağ
#Ömer Köse
9 yıl önce