|

Hacı adaylarımız bize gönül koydu

2016 hac kuralarında ismi çıkan hacı adayları sevinirken umutlarını erteleyen adaylar üzüldü. Kura yöntemini haksız bulanların telefonları kilitlediğini söyleyen Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, “Bütün hacı adaylarımızın bize gönül koyduğunu biliyorum, çaresizlikten dolayı derin üzüntü içindeyiz” dedi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 6/03/2016 Pazar
Güncelleme: 01:38 - 6/03/2016 Pazar
Yeni Şafak

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile birlikte Şırnak Silopi'ye giden ve Cuma hutbesinde Silopi halkına seslenen Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, ziyaret sonrası açıklamalarda bulundu. Görmez, bazı hacı adaylarının kendilerine gönül koyduğunu belirterek, “40 bin ilave talebimiz oldu. Bu ilave talep gelse dahi yani çok cüzi bir miktar olmuş olacak. 1 milyon 750 bin insanı sıraya koyarak götürme imkanımız yok” ifadelerini kullandı.



İDEAL YÖNTEM KURA


Suudi Arabistan'ın getirdiği kotayla bütün dünyada hacı adaylarının iki yöntemle belirlendiğini dile getiren Görmez, “Biri sıra diğeri kura yöntemi. Sıraya koyduğunuzda bugün 60 yaşını doldurmuş biri müracaat ettiğinde bizim 30 yıl sonrası için ona randevu vermemiz gerekiyor ki bu mümkün değil. Yahut en az 15 yıl hiç kayıt almamanız gerekiyor. O takdirde de hac talebini ve heyecanını tamamen yok etmiş olacağız. Dolayısıyla 1 milyon 750 bin insanı sıraya koyarak götürme imkanımız yok” dedi.



SAYI GİDEREK ARTIYOR


Her sene başvuru sayısının arttığını ve üst üste müracaat edenlerin olduğunu belirten Görmez, “Bu sene vatandaşlarımızın bir kısmı 'siz geçen sene 8 sene üst üste müracaat edenleri götürdünüz. Bu sene biz 9 senedir müracaat etmiş olduk. O zaman bizi götürün' diyorlar. Geçen sene 8 sene üst üste müracaat edenlerin sayısı 50 bindi. Bu sene 9 sene üst üste müracaat edenlerin sayısı 500 bin. Ben zaten sadece bu 500 binin içinden seçtiğimde de yine sadece 59 binini götürmüş olacağım” dedi.Suudi Arabistan'dan ümitli olduklarını ve görüşmelerin devam ettiğini de ekleyen Görmez, “Kesin kayıt yaptırmadan önce sonuçlar açıklanabilir” dedi.



5 kez müracaat 25 çekiliş demek


Katsayılı kura sisteminin kullanıldığını vurgulayan Mehmet Görmez, “Bu şu demektir. İlk kez müracaat eden biri 1 kez ismini çekiyor. 5 kez müracaat eden 25 kez ismini çekiyor. Sistem böyle bir sistem. Biz her sene ilk müracaat edenlerden sadece yüzde 3-4'ünü götürebiliyoruz. Bu da hac ibadetinin önünü kesmemek için” dedi.


#Ahmet Davutoğlu
#Şırnak
#Cuma hutbesi
#hac kuraları
8 yıl önce