|

Hükümetten Salih Müslüm'ün serbest bırakılmasına tepki

Başbakan Yardımcısı Bozdağ, Salih Müslüm'ün serbest bırakılmasına tepki göstererek "Bu karar, teröre çok net bir destek kararıdır. Hukuka aykırı bir karardır" dedi. Dışişleri Bakanlığı da Salih Müslüm’ün tutuklanması talebinin reddinin uluslararası hukuk ve terörle mücadele sorumluluğuyla bağdaşmadığını açıkladı.

Yeni Şafak
15:11 - 27/02/2018 Salı
Güncelleme: 16:27 - 27/02/2018 Salı
Yeni Şafak
Çekya'da gözaltına alınan Salih Müslüm serbest bırakıldı.
Çekya'da gözaltına alınan Salih Müslüm serbest bırakıldı.

Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, "Çekya mahkemesinin Salih Müslüm kararı iki ülke arasındaki ilişkileri olumsuz etkileyecek bir karardır. Terör örgütüne destek kararıdır. Uluslararası hukuka aykırı karardır" dedi.

Bozdağ'ın sözlerinden satır başları:

"Karar terör örgütlerini destek niteliğindedir.

Pek çok ülke biliyor ki, PYD eli kanlı bir terör örgütüdür. Türkiye'de de pek çok kanlı eyleme imza atmıştı. Biz bu kararın uluslararası hukuka aykırı olduğuna inanıyoruz. Bu tip kararlar siyasal kararlardır. Türkiye'ye karşı yapılan terör faaliyetlerine Türkiye aleyhine destek kararıdır.

Uluslararası arenada zaman zaman terör lehine kararlar çıkıyor. Biz kararlı bir şekilde mücadeleye devam edeceğiz. Teröristlerin ve terör örgütlerinin rengi, dini, dili, milliyeti olmaz. Bunlarla mücadele etmek tüm ülkelerin ortak görevidir. Biz bu eli kanlı katillerle mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu tip kararlar bizim için sürpriz değil. Çünkü AB üyesi ülkelerin bu tip konularda Türkiye'ye bakışları ortadadır. Bizim için şaşırtıcı değildir.

Her ülkeyle Türkiye'nin arasında suçluların iadesi anlaşması var. Çekya'da hukuka uyulsaydı bu teröristbaşı Türkiye'ye iade edilmek üzere geçici olarak tutuklanmasına karar verilirdi."

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI:

Dışişleri Bakanılığından, "Karar terörler mücadele sorumluluğundan uzak" açıklamasında bulunuldu.

"PKK/KCK terör örgütünün Suriye uzantısı PYD terör örgütünün lideri Salih Müslüm’e ilişkin geçici tutuklama talebimizin Çek Mahkemesi tarafından reddedilmesi Çek yargısının uluslararası hukuk ve terörle mücadele konusundaki sorumluluklarıyla bağdaşmamaktadır.

PYD, Çek Cumhuriyeti’nin de üyesi olduğu Avrupa Birliği'nin terör örgütü olarak tanıdığı PKK’nın Suriye yapılanmasıdır.

Çek Mahkemesi Salih Müslüm’ü tutuklamak yerine serbest bırakma kararı alarak, onlarca masum sivilin terör saldırılarında hayatını kaybetmesini ve onların ailelerinin acılarını umursamadığını göstermiştir.

Bu kararla Çekya Avrupa'da terörle mücadeleye ilişkin söylemin ne kadar samimiyetsiz ve inandırıcılıktan uzak olduğunun yeni bir örneğini vermiştir."

ADALET BAKANI GÜL: TUTUKLAMA KARARI VERİLMESİ GEREKİYORDU

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, Salih Müslüm'ün serbest bırakılmasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Gül'ün açıklamalarından satır başları:

"PYD elebaşı Salih Müslüm için Interpol üzerinden kırmızı bülten çıkartılarak bu kişinin Prag'da yakalanması sağlanmıştı. Çekya ve Türkiye arasında suçluların iadesi anlaşması vardır ancak bugün hukuka aykırı bir karar çıkmıştır Çekya yargısından. Bir tutuklama kararı verilmesi gerekiyordu. Biz elbette bu konunun takipçisi olacağız. Muhattaplarımızın kararı düzeltmesini bekliyoruz.

Merasim Sokak'ta, Güvenpark'ta vatandaşlarımıza yönelik terör saldırısı yapan bu şahıslar konusunda takipçi olacağız. Terör insanlığın ortak tehdidir. Bugün uluslarararası hukukun dikkate alınmadığı ve hukuka aykırı bir karar verilmiştir. Bu kararı asla tanımıyoruz, kabul etmiyoruz. Uluslararası hukuktan doğan haklarımızı kullanacağız. Interpol nezdinde gerekli girişimleri yapacağız.

Burada siyasi bir takım mülahazaralarla Interpol Türkiye'nin bir takım taleplerini dikkate almamaktadır. Burada her türlü girişimde bulunulacaktır."

#Bekir Bozdağ
#Salih Müslüm
#Çekya
6 yıl önce