|

İhlale göz yummayız

Yunanistan’ın Girit açıklarındaki East-Med haritalandırma çalışması gambot diplomasisiyle püskürtülürken, şimdi de Rum Kesimi Türk deniz yetki alanlarını ihlal eden araştırma ve sondaja hazırlanıyor. Türk Dışişleri’nin uyarısının ardından donanma da gerekli tedbirleri aldı. Mavi Vatan’ın ihlal edilmesine göz yumulmayacak.

Kıymet Sezer
00:00 - 3/10/2021 Pazar
Güncelleme: 07:01 - 3/10/2021 Pazar
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Malta bayraklı İtalyan sahipli bir gemiyle 3 Ekim’den (bugün) itibaren Doğu Akdeniz’de araştırma yapacağını duyurdu.
Araştırma faaliyetinin KKTC’nin haklarını ve Türkiye’nin kıta sahanlığını ihlal ettiğinin belirlenmesi üzerine Rum Kesimi’nin Navtex’ine karşı Navtex yayınlandı. Bildiride, denizcilere ilanın yetkisiz istasyon tarafından yapıldığı belirtilerek, yayınlanan sahanın Türk Navteks servis sahası içine girdiği ve 18 Mart 2020 tarihinde BM’ye bildirilen Türk kıta sahanlığı içerisinde olduğu duyuruldu.
Bu bölgede araştırma yapmak için Türk makamları ile koordinasyon gereğine işaret edilen duyuruda, “Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin MA 36-330/21 nolu Navtex duyurusu ile kanunsuz iddialarını meşrulaştırma çabaları geçersizdir ve Türkiye tarafından kabul edilmemiştir, edilmeyecektir” denildi.

HAKLARIMIZI KORUYACAĞIZ

  • Dışişleri Bakanlığı’ndan dün yapılan açıklamada da bugünden itibaren yapılacağı duyurulan araştırmanın yanında Rum Kesimi’nin Kasım ayında da adanın güneyinde yeni bir sondaja başlayacağını duyurduğuna işaret edilerek,
    “Tüm bu tek yanlı eylemler, Doğu Akdeniz’de gerginliği arttıracak, barış ve istikrarı tehdit edecektir”
    ifadelerine yer verildi. Bu tek yanlı eylemlere alet olunmaması gerektiği üçüncü ülkelerin de dikkatine sunuldu. Doğu Akdeniz’de gerginliğin nedeninin Yunanistan ve Rum Kesimi’nin maksimalist deniz yetki alanı iddiaları ve tek yanlı eylemleri olduğu belirtilen açıklamada, Türkiye’nin hem kendi hem de KKTC’nin haklarını kararlılıkla koruyacağı vurgulandı. Bu kapsamda bölgede Akdeniz Kalkanı Harekatı için görev yapan donanma unsurları da uyarıldı. Donanma gerekli tedbirleri aldı.

Taciz edip şikayete koşuyor

Yunanistan ve Rum Kesimi ise Türkiye’nin gambot diplomasisi üzerinden AB’ye şikayet politikası güdüyor. Son olarak Yunanistan Girit Adası açıklarında Türkiye kıta sahanlığından küçük bir bölümü de içeren bir bölgede Fransız Nautica araştırma gemisiyle araştırma girişiminde bulunmuş, AB’nin East-Med boru hattının haritalandırılması sözde amacıyla duyurulan araştırma faaliyeti, Dışişleri Bakanlığı’nın uyarılarına karşın Türk kıta sahanlığında yapılmak istenince, donanma tarafından engellenmişti.
Yunanistan, uluslararası hukuka aykırı faaliyeti gambot diplomasisiyle karşılaşınca da AB’ye şikayet etmişti. Yunanistan-GKRY ikilisinin son dönemde Türkiye’yi donanma uyarısına zorlayarak AB’yi Doğu Akdeniz gerilimine dahil etmeye çalışıyor.
#​Yunanistan
#Girit
#Rum Kesimi
#Mavi Vatan
#Türkiye
3 yıl önce