|

'İstanbul âşığı' Başkan Selanik'le köprü kuruyor

Kendisini “İstanbul âşığı” olarak nitelendiren Selanik Belediye Başkanı Yannis Butaris, şehrin Osmanlı'dan Yunanistan'a geçişinin 100. yıldönümü olan 2012 için, Osmanlı ve Türk kimliğini öne çıkaracak, Türk ve Yunan halkı arasındaki bağı yeniden kuracak projeler üzerinde çalışıyor

Yılmaz Yıldız
00:00 - 9/05/2011 Pazartesi
Güncelleme: 00:53 - 9/05/2011 Pazartesi
Yeni Şafak
'İstanbul âşığı' Başkan Selanik'le köprü kuruyor
'İstanbul âşığı' Başkan Selanik'le köprü kuruyor

Küresel krizin vurduğu Yunanistan, Türkiye açısından da son derece önemli bir etkinliğe hazırlanıyor. Yunanistan, 2012 yılında Selanik'i Osmanlı'dan alışının 100. yıldönümünü kutlayacak. Fakat bu kutlama için öyle hazırlıklar yapılıyor ki adeta tarihi bir gönül alma hareketi gibi... Selanik Belediyesi, 100. yıl nedeniyle şehirdeki Osmanlı ve Türk kimliğini öne çıkaracak, Türk ve Yunan halkı arasındaki bağı yeniden kuracak projeler üzerinde çalışıyor. Bu heyacan verici açıklamalar, 8. Selanik Kitap Fuarı kapsamında Yunanistan'da bulunan İstanbul Ticaret Odası (İTO) heyetini ayrı ayrı kabul eden Selanik Belediye Başkanı Yannis Butaris ve Türkiye'nin Selanik Başkonsolosu Hüseyin Özdemir'den geldi.

ORTAK PROJE VAKTİ

Kendisini 'İstanbul âşığı' olarak nitelendiren Selanik Belediye Başkanı Yannis Butaris, 2012 yılının her iki ülke açısından da önemli bir tarih olduğunu hatırlarak, "2012 Selanik'in Osmanlı'dan Yunanistan'a geçişinin 100. yıldönümü. Her iki ülkenin de birbirine ekonomik, siyasal ve kültürel açıdan yaklaşması için bu yıl dönümünde ortak projeler yapmalıyız" dedi.

SELANİK'E CAMİ YAPACAK

Selanik Belediyesi olarak şehirde Osmanlı ve Türk kimliğini gün yüzüne çıkaracak birtakım düşüncelerinin olduğunu dile getiren Butaris, "Şehrimizde şu an ibadet ihtiyacını karşılayacak bir cami yok. Düşüncemiz bir cami yapmak. Osmanlı döneminde kalma bazı eserler var fakat onların camiye dönüştürülmesi merkezi yönetimin yetkisinde. Biz burada kendimiz bir cami yapalım istiyoruz. Ayrıca bir mezarlık yapmak istiyoruz. Çünkü Selanik'te ölen Müslümanların cenazeleri, İskeçe ve Gümülcine'ye götürülmek zorunda kalıyor" diye konuştu.

OSMANLI ESERLERİ TURU

Selanik'te cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün doğduğu ev, Alaca İmaret, Yeni Cami, Bey Hamam, Yahudi Hamamı, Yeni Hamam ve alen kullanılan kamu binaları gibi Osmanlı eserleri olduğunu hatırlatan Butaris, şehirdeki Türk eserlerini kapsayan bir "Osmanlı Turu" organize edeceklerini belirtti. Türkiye'de pekçok insanın Selanik'i ve buradaki eserleri merak ettiğini ifade eden Butaris, Osmanlı Turu organi-zasyonun şehre önemli sayıda turist çekeceğini dile getirdi.

İSTANBUL'A YELKEN YARIŞI

Yelken yarışlarına ilgisinin olduğunu belirten Selanik Belediye Başkanı Yannis Butaris, Selanik'ten İstanbul'a ve İzmir'e yelken yarışı yapmayı hayal ettiğini söyledi. İstanbul'a sık sık gelemeye çalıştığını belirten Butaris, kendisiyle aynı duyguları paylaşan çok sayıda Yunan vatandaşı olduğunu, bu nedenle iki ülke arasındaki vize sorunun kalkması gerektiğini söyledi.


Türkiye büyük bir güç haline geldi

İTO heyetinin ziyaretleri sırasında Türk işadamlarını yalnız bırakmayan Yunanistan Dış Ticaret Bakanlığı Kuzey Yunanistan Dış Ticaret ve Ekonomik İlişkiler Ofisi Temsilcisi Alexandros Alexiadis, Türkiye'nin ekonomik ve politik açıdan bölgede büyük bir güç haline geldiğini söyledi. Turizm, tekstil, gıda, gayrimenkul gibi birçok alanda ortak yatırımlar yapılabileceğini, ticari ilişkiler kurulabileceğini kaydeden Alexiadis, “Yunanistan olarak her türlü işbirliğine açığız” dedi.


Ekonomi fırsatlarla büyür

Yunanistan'daki ziyaretler sırasında İTO Yönetim Kurulu Üyesi İsrafil Kuralay, İTO'nun ticaret dışındaki sorumluluklarına vurgu yaptı. İTO olarak ticaret dışında kültür ve eğitim konusuna da son derece önem verdiklerinin altını çizen Kuralay, “Bir ticaret odası olmamıza rağmen, Selanik Kitap Fuarı'na, Kültür Bakanlığı temsilcisi olarak geldik, stand açtık. Ülkemizin ticaretini geliştirmek için her fırsatı değerlendirmeye çalışıyoruz. Ekonominin başka türlü büyüme yolu yok” dedi.


THY'nin uçuşları 27 Mayıs'ta

İTO Yönetim Kurulu üyeleri Mehmet Develioğlu ve İsrafil Kuralay öncülüğündeki yaklaşık 20 kişiden oluşan Türk işadamları heyetini makamında ağırlayan Selanik Belediye Başkanı Butaris'in hayali, Selanik'le Türkiye arasında havadan, karadan ve denizden köprüler kurmak. Bu ha-yalin ilk adımını Türk Hava Yolları atmış bile. 27 Mayıs tarihinde Selanik-İstanbul seferlerinin başlayacağını belirten Selanik Başkonsolosumuz Hüseyin Özdemir, yakın zamanda kriz nedeniyle kaldırılan Selanik-İstanbul demiryolu seferlerinin de yeniden başlatılması için TCDD ile görüşmeler yapıldığını söyledi.


13 yıl önce