|

İşte tartışılan belge Ulusal Strateji Belgesi ne diyor?

ANAP lideri Yılmaz ile Genelkurmay'ı karşı karşıya getiren "Ulusal Güvenlik Belgesi" devletin "Gizli Anayasası" olarak tarif edilen "Kırmızı Kitap"ta yer alıyor. Ulusal Güvenlik belgesinin yanısıra asıl uygulama esasları bakanlıklarda kozmik kasalarda saklanan "Ulusal Strateji Belgesi"nde yer alıyor.

Yeni Şafak
00:00 - 21/08/2001 Salı
Güncelleme: 19:15 - 19/04/2016 Salı
Yeni Şafak

En son 31 Ekim 1997'deki MGK'da değiştirilen MGSB, 2 kitapçık ve 10 ekten oluştu.



1- Bölücü ve irticai faaliyetler, eşit ve birinci derecede önceliklidir.



2- Siyasal İslam Türkiye için tehdit unsuru olmaya devam etmektedir.



3- Türk milliyetçiliği bazı kesimlerce ırkçılığa dönüştürülmek istenmektedir. Ülkücü mafya bundan yararlanmak istemektedir. Bu da bir tehdit unsuru oluşturmaktadır.



4- Aşırı sol yine tehdit unsuru olmaya devam etmektedir. Ancak bir yumuşama içinde olduğu görülmektedir.



5- Yunanistan'la ilişkilerde tehdit algılanmasına dikkat edilmelidir. Türkiye'nin bir tercihi olmamasına karşın, Yunanistan ile bir çatışmanın çıkabileceği gözden kaçırılmamalıdır.



6- Yunanistan ile çıkabilecek bir çatışma halinde, Suriye de Türkiye ile çatışmaya girebilir.



7- Türkiye'nin komşusu olan ülkelerle ilgili önceki değerlendirmeler aynen korunmalıdır.



8- Kamusal alana kaymamak koşuluyla mahalli ve kültürel özelliklerin geliştirilmesine yönelik düzenlemeler yapılmalıdır.



9- Adalet ve devletin yönetim sistemindeki eksiklik ve aksaklıkları acilen giderilmelidir.



10- Türkiye'nin Batı'ya dönük yüzünde hiçbir değişikliğe gidilmemelidir.



11- Türkiye'nin AB'ye tam üyelik konusundaki hedefi korunmalıdır. Ancak bazı Avrupa ülkelerinin bu konudaki olumsuz tutumları gözardı edilmemelidir.



12- (Bu maddeyi, devletin hassas ve çok gizli bir kararı olması dolayısıyla yazamıyoruz)



13- Türkiye'nin dünya ile bütünleşmesine yönelik, özelleştirme de dahil ekonomik çabalar artırılmalıdır.



14- Türk Cumhuriyetleri'yle ilişkiler güçlendirilmeli ve bu ülkelerin yönetimlerinin gücünün korunmasına destek olunmalıdır.



4 AĞUSTOS - YILMAZ



'Gelişmeyi engelliyor'



"Ulusal güvenlik kavramı, gelişmeyi sağlayacak her adımı engelleyecek şekilde kullanılıyor. Herkes üç maymunu oynuyor. Türkiye'yi bir adım ileri götürmek istiyorsak bu sendromdan kurtulmalıyız. ... Ulusal güvenliğin sınırlarını yeniden belirlemek gerekiyor."



5 AĞUSTOS - BAHÇELİ



'Hassasiyetlerimiz var'



"Vatanseverlik alaya alınmaktadır. Türk milletinin onuru ve çıkarı sözünden rahatsız olanlar bilerek veya bilmeyerek başkalarının çıkarları ve hesapları adına konuşanlardır. Zorlu dönemlerden gereken milli hassasiyetlerimize vurgu yapmayı pervasızca yargılayanların varlığı çok düşündürücü ve üzücüdür."



6 AĞUSTOS - ECEVİT



'Gelişmeye engel olmaz'



"Sayın Mesut Yılmaz'ın ne kastettiğini bilemiyorum. Kendisi de bu konunun içeriğinin belirlenmesi gerektiğini belirtiyor. Yani belli ki içi doldurulmamış bir kavram. İçeriği bunun bir an önce doldurulmazsa çok yanlış anlamlar ekleyenler olabilir." ... "Bence Türkiye'nin önünde engel olacak bir durum söz konusu değil."



7 AĞUSTOS - KIVRIKOĞLU



'Onurlu yaklaşım değil'



(Tartışmalar üzerine Genelkurmay Genel Sekreterliği'nin yaptığı açıklamadan) "... Son tartışma konusunun, sorumlu bir makamda olunmasına rağmen, meşru zeminlerde tartışmak yerine, dünyaya şikayet etme şeklinde gündeme getirilmesinin onurlu bir yaklaşım olarak kabul edilmesi mümkün değildir."



8 AĞUSTOS - YILMAZ



'Orduyu hedef almadım'



(Geneelkurmay açıklaması üzerine ANAP Genel Sekreterliği de bir açıklama ile tepki gösterdi) "...Yılmaz'ın sözlerinin orduyu hedef aldığı yorumu amacını aşan zorlama bir yorum. ANAP'ın büyük kongresi, meşru zemin. ANAP bundan sonra da inandığı doğruları milletimizle paylaşmaktan onur duyacak."



#ANAP
#Genelkurmay
#Mesut Yılmaz
#Kırmızı Kitap
#Ulusal Güvenlik Belgesi
23 yıl önce