|

Kurye operasyonu

Terör örgütü PKK'nın çatı yapılanması olan KCK'ya yönelik 16 ilde eş zamanlı olarak gerçekleştirilen operasyonlar, aralarında terörist başı Abdullah Öcalan'ın 44 avukatının da bulunduğu 51 kişi gözaltına alındı. İmralı - Kandil arasında kuryelik yapmakla suçlanan avukatların Öcalan'dan aldıkları talimatları PKK'nın dağ kadrosuna ulaştırdıkları iddia ediliyor. Gözaltına alınanlar arasında eski KCK Önderlik Komitesi üyesi olduğu ileri sürülen DEP milletvekili Mahmut Alınak da var.

Aa
00:00 - 23/11/2011 Çarşamba
Güncelleme: 00:22 - 23/11/2011 Çarşamba
Yeni Şafak
Kurye operasyonu
Kurye operasyonu

PKK'nın çatı örgütü KCK soruşturmasını yürüten İstanbul Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla, başta İstanbul ve Diyarbakır olmak üzere, 16 ilde eş zamanlı operasyonlar gerçekleştirildi. KCK/PKK terör örgütü üst düzey yönetici ve üyelerine yönelik olarak gerçekleşen operasyonda 44'ü avukat 51 kişi gözaltına alındı. Operasyon çerçevesinde gözaltına alınanlar arasında Öcalan'ın avukatlığını üstlenen Asrın Hukuk Bürosu'ndaki 7 avukat ve basın sorumlusunun terör örgütünün yöneticileri oldukları, diğer avukatların ise KCK/Önderlik Komitesi üyeleri oldukları ileri sürülüyor. Asrın Hukuk Bürosu'ndan Avukat Özcan Kılıç, gözaltına alınanlar arasında Doğan Erbaş, İrfan Dündar, Okan Yıldız ve Mustafa Eraslan gibi isimlerin bulunduğunu söyledi.

BARO ARAMAYI GECİKTİRDİ

Operasyonun İstanbul ayağında polis Beyoğlu Asmalı Mescit Sokakta bulunan Asrın Hukuk Bürosu'nda sabah saat 05:00 sularında operasyon kapsamında arama yapmak istedi. Şüphelilerin avukat olması nedeniyle CMK gereği polis arama için, İstanbul Barosu'nun görevlendireceği avukatı bekledi. Ancak İstanbul Barosu'nun avukat göndermemesi yüzünden arama işleminin 4 saat gecikti iddia edildi. Avukat olmaları şüphelilerin ifadeleri Emniyette alınmayacak. Avukatların ifadeleri gerekli işlemlerin tamamlanmasının ardından soruşturmayı yürüten özel yetkili Cumhuriyet Savcısı tarafından alınacak.

KURYELİK YAPIYORLAR

2010 yılı Mart ayında başlatılan soruşturmada avukatların, Öcalan ile İmralı'da yaptıkları görüşmelerin içeriğini örgütsel talimata dönüştürdükleri, bu şekilde KCK/PKK'nın Öcalan tarafından yönetilmesini sağladıkları belirlendi ve verdikleri talimatlarla terör örgütünü yönlendirdikleri tespit edildi. KCK soruşturma dosyasında da gözaltına alınan avukatların terör örgütünün üst düzey yöneticisi olmak, PKK lideri Öcalan'ın talimatlarını terör örgütünün tüm yapılanmalarına ileterek kuryelik yapmak, örgütsel talimat vermek ve örgüt gündemi hakkında Öcalan'ı yönlendirmekle suçlandıkları öğrenildi.

BDP'YE TALİMAT VERİYORLAR

Abdullah Öcalan'a hücre cezasının verilmesinin ardından İmralı ve avukatları arasında terörist başının eylemsizlik, saldırı ve bunun gibi talimatlarından dolayı hücre cezası almaması için özel bir görüşme dili geliştirdiği tespit edildi. Görüşmelerin orijinal versiyonu ile Kandil'e iletilen notlar üzerinde avukatlar tarafından çok önemli değişiklikler yapıldığı tespit edildi. Ayrıca gözaltına alınan avukatların, terörist başı adına KCK, BDP ve DTK'ya direk talimatlar ilettiği öğrenildi.

HER GÖRÜŞMEYE 3 AVUKAT GİDİYOR

Öcalan'ın her görüşmesinde 3 avukat katıldığını, bu avukatlardan 2'sinin Asrın Hukuk Bürosu'nda çalıştığı bir diğerinin ise diğer illerde çalışan bir isim olduğu tespit edildi. Görüşme sonrası Öcalan'ın talimatlarını alıp Asrın Hukuk Bürosu'na gelen avukatlar burada 4 avukat ve gözaltına alınan KCK önderlik komitesi basın sorumlusu Cengiz Kapmaz'ın katılımıyla toplantı gerçekleştiriyor.

3 FARKLI METİN HAZIRLANIYOR

Toplantı sonrası Öcalan'ın görüşme notlarının 3 versiyona dönüştürüldüğü tespit edildi. Birinci versiyon içeriğe aynen sadık kalınarak diyalog şeklinde yer alıyor. Bu metin avukatlar vasıtasıyla KCK yürütme konseyi başkanlığına ve Kandil'e gizli iletişim sistemi üzerinden iletiliyor. Daha sonra ise bu notlar üzerinden talimatların uygulamaya geçilmesi emri veriliyor. Notların ikinci versiyonu ise diyalogdan çıkarılıp sadece Öcalan söylemiş gibi nota aktarılıyor. Örgütün alt düzey elemanları tarafından bilinmesi istenilmeyen bölümler burada çıkarılıyor.

SANSÜRLÜ HALİ ANF'YE

Eylem talimatı gibi önemli konular sadece mektubun birinci versiyonunda yer alıyor. Bunlar sadece örgütün üst düzey yöneticilerine iletiliyor. İletilen notların ikinci versiyonu Kandil'deki telsiz üzerinden eylem talimatı olarak kamplara ve kırsaldaki teröristlere ulaştırılıyor. Öcalan'ın mektuplarının üçüncü kez KCK önderlik komitesi basın sorumlusu Cengiz Kapmaz tarafından sansürlenerek PKK'nın yayın organı olarak bilinen Fırat Haber Ajansı'na (ANF) gönderildiği ve sansürlenmiş şekliyle kamuoyuna duyurulduğu belirlendi.


Avukat silahlı eğitim aldı

Gözaltına alınan Öcalan'ın avukatlarından İrfan Dündar'ın PKK kamplarına silahlı eğitim aldığı ortaya çıktı. KCK'nın önderlik komitesi yöneticisi olduğu tespit edilen Dündar'ın ele geçirilen fotoğraflarında kalaşnikofla atış talimi yaptığı görülüyor. Kardeşi Zelal kod adlı Nesrin Dündar'ın da Kuzey Irak'taki PKK kampından İstanbul'a eylem yapmak için geldiği ve ağabeyi İrfan Dündar'ın evinde gözaltına alındığı öğrenildi. Dündar'ın kız kardeşi daha sonra pişmanlık yasasından faydalanarak serbest kaldığı ortaya çıktı.


Öcalan'ın talimatları

Öcalan'ın avukatlarıyla 27 Temmuz 2011'de gerçekleştirdiği görüşmede silahlı saldırısı talimatı verdiği ortaya çıktı. Yeni Şafak Gazetesi'nin 4 gün önce ortaya çıkardığı Öcalan'ın mektubu da en önemli delil olarak soruşturma dosyasına girdi. Ayrıca soruşturma dosyasında bu zamana kadar Öcalan'ın talimat vermesi sonucu kaç şehidin verildiği de yer alıyor. Dosyada bölücü başının talimatı neticesinde 132 şehidin verildiği ve 471 kişinin ise yaralandığı bilgisine yer verildi. Bilançonun ayrıntıları ise şöyle: 68 Asker, 19 Polis, 9 Korucu ve 36 Sivil şehit olurken, 141 Asker, 160 Polis, 164 sivil ve 6 korucu yaralandı Korucu yaralandı.


Dağ kadrosundaki avukatlar

Gözaltına alınan avukatlardan Nevzat Anuk'un 1993 yılında PKK'nın dağ kadrosuna katılarak Şehidan-Serhat Urumiye bölgelerinde silahlı faaliyet yürüttüğü ortaya çıktı. Anuk'un Orhan Doğan Selim Sadak ve Leyla Zana'nın da avukatlığını yaptığı biliniyor. PKK adına faaliyet gösterdiği tespit edilen bir diğer isim avukat Faik Özgür Erol'un ise Yunanistan'da terör örgütü PKK'nın kamplarında bomba eğitimi aldıktan sonra İzmir'de 16 Haziran 1997'de, turistik tesislere yönelik saldırı yapacağı sırada, elinde bomba düzeneği ile birlikte yakalandığı ortaya çıktı. Erol'un PKK yanlısı birçok protesto eylemine katıldığı da biliniyor. Gözaltına alınan avukatlardan Emran Emekçi'nin PKK terör örgütü adına faaliyet göstermekten 12 Ekim 1994'de yakalanarak tutuklandığı ortaya çıktı.


Polisten kaçmak için balkondan atladılar

Diyarbakır'da terör örgütü PKK'nın şehir yapılanması olan KCK'ya yönelik operasyonda 26 kişi gözaltına alındı. Operasyon sırasında polisten kaçmak için balkondan atlayan bir kişi yaralandı. Alınan bilgiye göre, KCK'ya yönelik merkez Bağlar ilçesindeki bir apartmanın 3. katındaki eve düzenlenen operasyon sırasında evde bulunan A.Y. polisten kaçmak için balkondan atladı. Yaralanan A.Y. polis ekiplerinin çağırdığı ambulansla Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Ayağı kırılan A.Y'nin hayati tehlikesinin bulunmadığı belirtildi. Bir başka operasyonda da bir binanın 4. katındaki eve düzenlenen operasyon sırasında kaçmak için balkondan atlamaya çalışan ve ismi açıklanmayan bir kadın da son anda polis tarafından demir korkuluklar üzerindeyken yakalandı. Gözaltına alınan kadının sorgusunun sürdüğü belirtildi.


Önderlik Komitesi üyeliği ile suçlanıyor

Teröristbaşı Abdullah Öcalan'ın avukatlarından eski DEP milletvekili Mahmut Alınak, İstanbul Fatih'te gözaltına alındı. Alınak'ın KCK Önderlik Komitesi üyesi olduğu belirtiliyor.



12 yıl önce