Rüşvet ceza mahkemesinin işi

Oğuzhan Ürüşan
04:00, 11/11/2025, Salı
Yeni Şafak
Rüşvet ceza mahkemesinin işi
Özgür Özel, Kemal Kılıçdaroğlu.

CHP’nin 4-5 Kasım 2023 tarihlerinde gerçekleştirilen 38. Olağan Kurultayı’nın “irade fesadı” ve “rüşvet” iddialarıyla iptali istemiyle açılan davada, Ankara 42. Asliye Hukuk Mahkemesi 22 sayfalık gerekçeli kararını açıkladı.

Kurultaydaki seçime hile karıştırma iddiasının, Siyasi Partiler Kanunu’nun 112. maddesi uyarınca ceza yargılamasının konusu olduğunu bildiren mahkeme, bu gerekçeyle rüşvet veya menfaat temini iddialarının kurultay kararlarının iptaline neden olamayacağına hükmetti.

DAVA KONUSUZ KALDI

Kararda, Türk Borçlar Kanunu’ndaki “aldatma” tanımı üzerinden yapılan değerlendirmede, “Bir kısım delegelerin kongre öncesinde menfaat temin ettiği beyan edilmiştir. Ancak bu menfaatler karşılığında pazarlık yapılması, iradenin fesada uğradığını değil, ahlaki davranılmadığını gösterir” denildi. Gerekçeli kararda, CHP’nin 2025 yılı içinde yaptığı yeni olağanüstü kongreler ve 22. Olağanüstü Kurultay’la birlikte mevcut organların yeniden seçilmiş olması nedeniyle davanın konusuz kaldığı belirtildi. Kararda, “CHP tarafından yeni il ve genel kurultaylar yapılmış, yeni parti organları seçilmiştir. Bu nedenle 38. Olağan Kurultay’ın iptalinden beklenen hukuki yarar kalmamıştır” denildi.

Mahkeme, birleşen davalar yönünden, davacı Lütfü Savaş ve Yılmaz Özkanat bakımından “aktif husumet yokluğu” nedeniyle davayı reddetti. Diğer davalar yönünden ise “Konusuz kaldığından karar verilmesine yer olmadığına”, CHP lehine toplam 180 bin lira vekâlet ücreti ödenmesine ve yargılama giderlerinin davacılar üzerinde bırakılmasına karar verildi.


İBB'nin bankamatik müdürleri
Gündem
İBB'nin bankamatik müdürleri
Gürsel Tekin'den 'üç nefer' çıkışı: Türkiye’nin temiz ellere ihtiyacı var
Gündem
Gürsel Tekin'den 'üç nefer' çıkışı: Türkiye’nin temiz ellere ihtiyacı var
Nedim Şener'den Özel'in 'Selim İmamoğlu' savunmasına tepki: Kitlesi yalana alışkın olduğu için çok rahat
Gündem
Nedim Şener'den Özel'in 'Selim İmamoğlu' savunmasına tepki: Kitlesi yalana alışkın olduğu için çok rahat

Başlıklar :CHPSiyasetPolitika
Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026