Libya askeri heyetinin uçağı Ankara'da düştü: Enkaza ulaşıldı

Hüseyin Berk
Hüseyin Berk
21:4223/12/2025, Salı
G: 24/12/2025, Çarşamba
Yeni Şafak
Ankara'da bağlantısı kesilen ve Libya Genelkurmay Başkanı'nı taşıdığı belirtilen uçağın modeli.
Ankara'da bağlantısı kesilen ve Libya Genelkurmay Başkanı'nı taşıdığı belirtilen uçağın modeli.

Ankara Esenboğa Havalimanı’ndan Libya Tripoli’ye gitmek üzere kalkan Falcon 50 tipi özel jet ile kalkış sonrası temas kesildi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, uçakta Libya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Muhammed Ali Ahmed Al-Haddad’ın da aralarında bulunduğu beş yolcunun olduğunu açıkladı. Jandarma ekipleri, uçağın enkazına Haymana ilçesi Kesikkavak Köyü’nün 2 kilometre güneyinde ulaştı. Libya Başbakanı, heyetin vefat haberini aldıklarını duyurdu. Haddad, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu’nun davetlisi olarak Ankara’ya gelmiş; Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler ile de görüşmüştü.

Ankara Esenboğa Havalimanı'ndan Tripoli'ye gitmek üzere havalanan, içerisinde Libya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Muhammed Ali Ahmed Al-Haddad'ın da bulunduğu iş jetiyle irtibatın kesildiğini bildirildi.

Arama kurtarma ekipleri tarafından yapılan çalışmada, Haymana civarında acil iniş bildirimi alınan uçağa ait olduğu değerlendirilen enkaz parçalarına ulaşıldı.


YouTube
Libya askeri heyetinin uçağı Ankara'da düştü: Enkaza ulaşıldı
Gündem / Ankara
23 Aralık, Salı

Libya Genelkurmay Başkanı'nı taşıyordu

Uçakta, Libya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Muhammed Ali Al-Haddad dahil 5 yolcu bulunuyordu.
Haddad ve Bakan Güler.

Haddad, bugün Genelkurmay Başkanı Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu’nun davetlisi olarak Ankara’ya gelmiş; Millî Savunma Bakanı Yaşar Güler ile de görüşmüştü.

Hava sahası kapatıldı

Gelişme sonrası, Ankara hava sahası geçici olarak hava trafiğine kapatıldı.

Enkaza ulaşıldı

İçişleri Bakanı Yerlikaya yaptığı açıklamada,
"Uçağın enkazına Haymana ilçesi Kesikkavak Köyü’nün 2 km. güneyinde Jandarmamız tarafından ulaşılmıştır. Gelişmelerden kamuoyu bilgilendirilecektir."
ifadelerini kullandı.

Libya'dan ilk açıklama: Vefat haberlerini aldık

Al Arabiya’nın son dakika haberine göre; Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdülhamid Dibeybe,
"Libya Ordusu Genelkurmay Başkanı Mohamed Al-Haddad ve beraberindekilerin vefat haberini derin bir üzüntü ve kederle aldık.
Kara Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Al-Fayturi Gharib, Askeri Üretim Direktörü Tuğgeneral Mahmoud Al-Qatiwi, Libya Ordusu Genelkurmay Başkanı Danışmanı Mohamed Al-Asawi Diab, Genelkurmay Başkanı Medya Ofisi Fotoğrafçısı Mohamed Omar Ahmed Mahjoub Türkiye'nin başkenti Ankara'ya yaptıkları resmi geziden dönüş yolunda trajik bir kaza sonucu hayatını kaybetmiştir.
Bu trajik kayıp, ülkemiz, ordumuz ve tüm halkımız için büyük bir kayıptır, çünkü ülkelerine sadakat ve özveri ile hizmet eden, disiplin, sorumluluk ve ulusal bağlılığın örnekleri olan insanları kaybetmiş bulunmaktayız. Kaybettiğimiz kişilerin ailelerine ve silahlı kuvvetlerdeki silah arkadaşlarına en derin taziyelerimizi ve içten duygularımızı sunuyoruz. Yüce Tanrı'dan onları merhametiyle kuşatmasını, cennetinde onlara yer vermesini ve ailelerine ve sevdiklerine sabır ve teselli vermesini diliyoruz"
açıklamasını yaptı.

Libya'da üç günlük yas

Kaza nedeniyle Libya'da üç günlük ulusal yas ilan edildi.

Soruşturma başlatıldı

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, kazaya ilişkin soruşturma başlatıldığını vurgulayıp,
"Ankara Esenboğa Havalimanından havalanan, Libya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Sayın Muhammed Ali Ahmed AL-Haddad’ın da aralarında bulunduğu yolcuları taşıyan uçağın Haymana ilçesinde düşmesiyle ilgili Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatılmıştır. Soruşturma kapsamında 1 Cumhuriyet başsavcıvekili koordinesinde 4 Cumhuriyet savcısı görevlendirilmiştir. Soruşturma tüm yönleriyle ve titizlikle yürütülmektedir."
dedi.

Libya: Tüm göstergeler 'teknik arıza' diyor

Libya Devlet İletişim Bakanı, El Cezire'ye yaptığı açıklamada, tüm göstergelerin uçağın teknik arıza nedeniyle düştüğüne işaret ettiğini belirtip,
"Düşen uçak Libya’ya ait değildi, kiralıktı. Uçak kalkıştan kısa süre sonra kuleye teknik arıza bildirdi."
ifadelerini kullandı.

"Haymana'da patlama sesi duyuldu"

Yerel basında yer alan haberlere göre; Haymana’da art arda iki patlama sesi duyuldu.

Bölgede bir binanın güvenlik kamerası kayıtlarında, bölgeden düşüşe bağlı olduğu değerlendirilen bir parlama görüldü.


YouTube
Libya askeri heyetinin uçağı Ankara'da düştü: Enkaza ulaşıldı
Gündem / Ankara
23 Aralık, Salı

Bakan Yerlikaya: Yeniden temas sağlanamadı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, gelişmeye ilişkin ilk yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

"Bu akşam saat 20.10’da Ankara Esenboğa Havalimanı’ndan Tripoli’ye gitmek üzere havalanan, kuyruk numarası 9H-DFJ olan Falcon 50 tipi iş jetiyle saat 20.52 itibarıyla irtibat kesilmiştir.

Söz konusu uçaktan Haymana civarında acil iniş bildirimi alınmış; ancak sonrasında uçakla yeniden temas sağlanamamıştır.

Libya Genelkurmay Başkanı Orgeneral Sayın Muhammed Ali Ahmed AL-Haddad’ın da aralarında bulunduğu uçakta beş yolcu bulunmaktadır.

Gelişmelerden kamuoyu bilgilendirilecektir."

Uçağın neden düştüğüne dair iddialar

Gazeteci Zafer Şahin, uçağın Polatlı üzerinde arıza sinyali verdiğini ve dönüş yolunda bağlantısının koptuğunu açıkladı.

Resmi olmayan iddialara göre; Uçağın kuleye 'mayday' (radyo iletişiminde tehlike sinyali olarak kullanılan acil durum prosedür kelimesi) çağrısında bulunarak Esenboğa’ya dönüşe geçtiği, bu esnada iniş için yakıt boşaltması yapmaya başladığı ve patlamanın yakıt boşaltımı esnasında havada mı yoksa düşme sonucunda mı yaşandığının henüz tespit edilemediği belirtildi.


YouTube
Libya askeri heyetinin uçağı Ankara'da düştü: Enkaza ulaşıldı
Gündem / Ankara
23 Aralık, Salı

Enkazdan ilk görüntüler

Güvenlik güçleri, hızla olay yerine sevk edildi ve uçağın enkazına ulaştı.

Bölgedeki uçak parçalarını görüntüleyen bir kamera görüntüsünde ortalığa saçılmış ayakkabı ve uçak parçaları görüldü.

Düşen uçaktan saçılan ayakkabılar...
Uçağa ait olduğu belirtilen enkazdan ilk görüntüler...
Kıymetli okurlarımız, bu bir son dakika gelişmesi haberidir. Sıcak bilgiler geldikçe kısa sürede güncellenecektir. Gelişmelerden anında haberdar olmak için Yeni Şafak uygulamasını akıllı cihazlarınıza (iOS, Android marketlerden indirerek) kurabilirsiniz.
#Ankara
#Jet uçağı
#Radar