|

YKS’de 8 birinci

Hayallerindeki üniversiteyi okumak isteyen binlerce adayın merakla beklediği YKS sonuçları açıklandı. Sözel, sayısal ve eşit ağırlık puan türlerinde birer, dilde ise 5 aday 500 puan aldı. Üniversite tercihleri 7-14 Ağustos’ta yapılacak. Sonuçlar ise 31 Ağustos’ta açıklanacak.

Yeni Şafak
04:00 - 1/08/2018 Çarşamba
Güncelleme: 23:32 - 31/07/2018 Salı
Yeni Şafak
İBB,  YKS’ye giren üniversite adaylarına yönelik İstanbul’un 7 noktasında tercih hizmet sunacak:
İBB, YKS’ye giren üniversite adaylarına yönelik İstanbul’un 7 noktasında tercih hizmet sunacak:

ÖSYM, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarını açıkladı. 30 Haziran ve 1 Temmuz 2018 tarihlerinde uygulanan 2018-YKS’ye ait değerlendirme işlemleri tamamlandı.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) giren adaylardan, Temel Yeterlilik Testi’nde (TYT), sözel, sayısal ve eşit ağırlık puan türlerinde birer, dilde ise 5 aday 500 puan aldı. ÖSYM tarafından yayımlanan 2018-YKS Sonuçları Ön Değerlendirme Raporu’na göre, TYT’ye başvuran 2 milyon 381 bin 412 adaydan, 2 milyon 260 bin 273’ünün sınavı geçerli sayıldı. Alan Yeterlilik Testi’ne (AYT) başvuran 2 milyon 19 bin 564 adaydan 1 milyon 877 bin 568’inin sınavı, Yabancı Dil Testi’ne (YDT) başvuran 131 bin 423 adaydan da 109 bin 593’ünün sınavı geçerli kabul edildi. TYT’ye giren adayların yüzde 83,06’sı AYT’ye, yüzde 4,85’i ise YDT oturumlarına katıldı.

ÖSYM DEĞERLENDİRME RAPORU SUNACAK

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Mahmut Özer, Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nun son halinin bugün duyurulmasının ardından 7-14 Ağustos’ta tercihlerin alınacağını, sonuçların ise 31 Ağustos’ta açıklanacağını bildirdi. YKS sonuçlarının zamanında açıklandığına işaret eden Özer, sonuçlarla birlikte sonuçlara yönelik detaylı bir ön değerlendirme raporunun yayımlandığını kaydetti. Özer, bu yıl sınav sonuçlarıyla birlikte açıklanan sayısal veri formatında değişikliğe gittiklerini belirterek, “2018 itibarıyla sınavlarla ilgili değerlendirme raporları yayımlamaya başladık. YKS ile ilgili de ön değerlendirme raporunu bu çerçevede hazırladık. Değerlendirme raporu üzerinde çalışmalarımız devam ediyor; son halini 6 Ağustos’ta kamuoyuyla paylaşacağız” değerlendirmesinde bulundu.

SIKÇA SORULAN SORU VE CEVAPLAR PAYLAŞILACAK

2018 YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nun taslak halini

3 Temmuz’da yayımladıklarını hatırlatan Mahmut Özer, “Kontenjanlar kılavuzunun

son halini bugün yayımlayacağız” bilgisini paylaştı. Özer, üniversite tercihlerinin 7-14 Ağustos’ta yapılacağını belirterek, “ÖSYM tarafından tercih süreciyle ilgili bilgilendirmeler sürekli yapılacak. Ayrıca tercihlerle ilgili sıkça sorulan sorular ve cevaplarını da paylaşacağız. Adayların tercih işlemleri bittikten sonra yerleştirme işlemlerine başlayacağız. Yerleştirme sonuçları, 31 Ağustos’ta açıklanacak. Yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonra yükseköğretim kurumlarına kayıtlar 3-7 Eylül’de yapılacak” dedi.


Hedefi tıp

YKS’nin birinci oturumu olan Temel Yeterlilik Testi’nde (TYT) Türkçe’de yaptığı bir yanlış dışında bütün soruları doğru cevaplayan Emir Gazioğlu, sınavın ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testi’nde ise (AYT) sayısal puan türünde bütün sorulara doğru cevap vererek, 8 Türkiye birincisinden biri oldu. Özel Bahçelievler İhlas Fen Lisesi öğrencisi Gazioğlu, uyuduğu sırada okul müdüründen gelen telefonla üniversite sınavının sonucunun açıklandığını öğrendiğini söyledi. Gazioğlu, ‘’Sonucu görünce çok mutlu oldum, heyecanlandım. Gece bir süre uyuyamadım. Çok enteresan bir duygu. Tıp fakültesine girmeyi hedefliyorum’’ diye konuştu. Gazioğlu, sınava hazırlanmak için 11.sınıftan itibaren düzenli olarak çalıştığının altını çizdi.

Tercih hizmeti

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, YKS’ye giren üniversite adaylarına yönelik İstanbul’un 7 noktasında tercih hizmet sunacak: Bakırköy Meydanı, Şirinevler Meydanı, Gaziosmanpaşa Meydanı, Şişli Cevahir AVM önü, Kadıköy Meydanı, Sultanbeyli Meydanı ve Üsküdar Meydanı.


  • En iyi binde Türkiye’den 10 üniversite
  • Dünyanın saygın üniversite sıralamalarından olan “QS World University Rankings” 2019 yılı verileri açıklandı. 4438 üniversite arasında yapılan sıralamada Massachusetts Teknoloji Enstitüsü birinci olurken, ikinci sırada Stanford Üniversitesi, üçüncü sırada Harvard Üniversitesi yer aldı. Geçen yıl 11 Türk üniversitesi ilk binde yer alırken bu yıl Çukurova Üniversitesi’nin listeye girememesiyle sayı 10’a düştü. Geçen yıl listenin ilk beş yüzünde 5 Türk üniversitesi varken bu sayı 2018’de 2’ye düştü.
  • İLK 500’DE İKİ ÜNİVERSİTE
  • Geçen yıla göre 17 sıra gerilemesine rağmen Koç Üniversitesi, 448’inci oldu. Bir önceki yılın birincisi olan Bilkent Üniversitesi ise 35 sıra gerileyerek 456’ıncı sıraya düşerek ikinci oldu. 40 sıra gerileyen Sabancı Üniversitesi de kendini 501-510’ncu arası grupta yer aldı. Hakaret pankartlarııyla gündeme gelen ODTÜ ise dünya klasmanında 551-560 grubunda yer aldı. Böylece geçen yıla göre en az 80 sıra geriye düşmüş oldu. 2016 yılından bu zamana kadar ise 120 sıra geriledi ODTÜ, sadece devlet üniversiteleri arasında birinciliğini korudu.
#YKS
#Emir Gazioğlu
#TYT
6 yıl önce