10 hastadan 6’sı Kovid

Aybike Eroğlu
04:00, 01/10/2025, ÇarşambaG: Güncelleme: 05:41, 01/10/2025, Çarşamba
Yeni Şafak
10 hastadan 6’sı Kovid
Nimbus (NB.1.8.1) varyantının ABD’de vakaların yüzde 43’ünden sorumlu olduğu ifade ediliyor.

Son günlerde grip belirtileriyle acil servislere başvuran her 10 hastanın 6’sında Kovid-19 tespit edildi. Prof. Dr. Başar Cander, "Belirtiler, akciğerleri ağır etkileyen salgından farklı. Yüksek ateş, öksürük ve halsizlik yaygın" dedi.

Ani hava değişimleri, tatil dönüşleri ve eğitim döneminin başlaması üst solunum yolu enfeksiyonlarını artırdı. Kapalı alanlarda geçirilen sürelerin uzaması ve okulların açılmasıyla birlikte, bağışıklıkları zayıflayan çocuklar ve yetişkinlerde grip benzeri belirtiler daha sık görülmeye başladı. Acil Tıp Uzmanları Derneği Başkanı Prof. Dr. Başar Cander, son günlerde grip belirtileriyle acil servislere başvuruların arttığını belirterek, “Belirtiler, akciğerleri ağır etkileyen salgın dönemlerindekinden farklı. Yüksek ateş, öksürük ve halsizlik yaygın; hastalar ateşin düşmemesi ve şikâyetlerin uzun sürmesi nedeniyle daha fazla istirahat etmek zorunda kalıyor” dedi. Her 10 hastanın 6’sında Kovid-19 görüldüğünü söyleyen Cander, özellikle okulların açılmasıyla çocuklarda vakaların daha sık ortaya çıktığını vurguladı. Cander, “Risk grubunda olan hastalarda daha ağır seyretse de belirtileri uzun süren, birbirine bulaşan bir grip salgınıyla karşı karşıyayız” ifadelerini kullandı.


'JİLET GİBİ BİR BOĞAZ AĞRISI' YAPIYOR

Memorial Bahçelievler Hastanesi Acil Servis Sorumlusu Dr. Öğretim Üyesi Süleyman Alpar ise, “Acil serviste karşılaşılan Kovid‑19 vakaları, Omicron soylarının etkisiyle genelde üst solunum yolu enfeksiyonu tablosu

çiziyor. Burun tıkanıklığı veya akıntısı, öksürük, halsizlik, ateş veya titreme, baş ve kas ağrıları, boğaz ağrısı, hapşırma, nefes darlığı, ishal, mide bulantısı/kusma ve bazen tat‑koku kaybı gibi belirtiler sıkça görülüyor. Öne çıkan Nimbus (NB.1.8.1) varyantı, halk arasında 'jilet gibi boğaz ağrısı' olarak tarif edilen daha keskin boğaz ağrısı ile dikkat çekiyor. İngiltere Ulusal Sağlık Servisi yetkilileri, bu varyantın belirgin bulgularının keskin boğaz ağrısı ve boyundaki lenf bezlerinde şişme olduğunu; bunun dışında yorgunluk, ateş ve kas ağrısı gibi klasik Kovid-19 belirtilerinin de görüldüğünü bildiriyor” ifadelerini kullandı. Nimbus (NB.1.8.1) varyantının ABD’de vakaların yüzde 43’ünden sorumlu olduğu ifade ediliyor.


Bir erkeğin COVID-19 enfeksiyonu 2 yıl sürerek rekor kırdı
Dünya
Bir erkeğin COVID-19 enfeksiyonu 2 yıl sürerek rekor kırdı
'Grip diye gelen birçok hastanın Kovid olduğu ortaya çıktı'
Hayat
'Grip diye gelen birçok hastanın Kovid olduğu ortaya çıktı'
Sayfa Sonu
Türkiye’nin Birikimi. Uluslararası Medya Grubu.

Türkiye’nin gündemini belirleyen haber kaynağına hoş geldiniz! Tarafsız, dinamik ve derinlemesine habercilik anlayışıyla Yeni Şafak, okuyucularına güncel gelişmelerin ötesinde bir deneyim sunuyor. Siyaset ve ekonomiden kültür-sanat ve spor dünyasına kadar geniş bir yelpazede sunduğu haberlerle, hem Türkiye’de hem de dünyada neler olup bittiğini anında öğrenin. Dijital platformlarıyla her an, her yerden en doğru bilgiye ulaşın; Yeni Şafak’la gündemi yakalayın!

Sosyal medyada bizi takip edin
Mobil Uygulamaları indirin

Gündemi cebinizde taşıyın! Yeni Şafak’ın mobil uygulamalarıyla, en güncel haberlere anında ulaşın. Siyasetten ekonomiye, spordan kültür-sanat dünyasına kadar geniş bir içerik yelpazesi parmaklarınızın ucunda! Hem iOS, hem Android hem de Huawei cihazlarınızda kolayca indirerek, günün her anında en doğru bilgiye hızlıca erişin. Hemen indirin, dünyadaki gelişmeleri kaçırmayın!

Kategoriler
Albayrak Medya

Maltepe Mah. Fetih Cad. No:6 34010 Zeytinburnu/İstanbul, Türkiyeiletisim@yenisafak.com+90 212 467 6515

YASAL UYARI

BIST isim ve logosu 'Koruma Marka Belgesi' altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.

Tüm hakları saklıdır © Net Medya 2026