|

Her kültürün aşuresi farklı

Aşure adı verilen yiyeceğin hem tatlı, hem de tuzlu tarifleri vardır. Kimi yörelerde aşure bir çorba, kimi yörelerde bir tatlıdır. Avrupalılar aşureyi Türk Mutfağından bir tatlı olarak biliyor ve kimi yerlerde ona “Nuh’un Pudingi” deniyor.

Ülkü Menşure Solak
04:00 - 23/09/2018 Pazar
Güncelleme: 11:45 - 22/09/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
Aşure, kimi yörelerde aşure kimi yörelerde bir tatlıdır.
Aşure, kimi yörelerde aşure kimi yörelerde bir tatlıdır.

Yüzyıllardır, buğday ve kurubaklagillerin bir araya gelmesiyle oluşan bir lezzet, dünyanın dört bir yanında, dua ve umutla pişiriliyor. İnsanlığın en çok üzerine düştüğü, tatlıdan tuzluya bir çok şekilde sofraya getirdiği buğdayın kazanlarda kaynatılmasıyla yapılan en eski tarife gittiğimizde görürüz ki bunun da aşureye benzer yanları var. Dikkat ederseniz aşure adı verilen yiyeceğin hem tatlı, hem de tuzlu tarifleri vardır. Kimi yörelerde aşure bir çorba, kimi yörelerde bir tatlıdır. Avrupalılar aşureyi Türk Mutfağından bir tatlı olarak biliyor ve kimi yerlerde ona “Nuh’un Pudingi”deniyor. Daha önce de, Yeni Şafak Pazar’da bahsettiğim gibi aşure günü bir çok önemli olayın gerçekleştiği tarih kabul edilerek, Hz Nuh’tan, Hz Hüseyin’e uzanan büyük ve kutsal bir hikayeyi tek bir kazanda harmanlıyor. Elbette bu kutsiyet, Anadolu’dan Mısır’a, Kafkasya’ya kadar yaygındır. Aşure de bütün bu coğrafyada pişirilir. İlginç olan ise, sevincin ve kederin yemeğe dönüşmesiyle kendini gösteren büyük mutfak tarihi… Aslında insanlar, bin yıllardır duygularını şarkı ve şiir gibi yemeklerle de ifade ediyorlar. Aşure biraz da, insanın mutfak sanatçılığının göstergesi gibi. Ben de bugün, Hz Adem’den Hz Nuh’a, Hz Süleyman’a mucizeler ve yeni başlangıçlar olarak, Hz Hüseyin ve Rasulullah’ın (s.a.v) değeri kelimelere sığmayacak ailesinin büyük hüznü ile acının ve verilen kıymetin bir ifadesi olarak günümüze gelen aşurenin, Mısır ve Kafkasya’daki şeklini yazmak istiyorum.

Aşurenin, bu uzun ve köklü hikayesi asla bitmeyecek… Sağlıklı mutlu pazarlar dilerim. Aşure gününüz mübarek olsun.

Nuh’un Pudingi (Mısır)

MALZEMELER:

1 bardak bütün buğday

5 bardak su

5 bardak süt

Yarım fincan şeker

1 yemek kaşığı mısır nişastası

1 çubuk tarçın

Hindistan cevizi tozu

Kuru üzüm, fındık vb

Kuru meyveler

Tarçın

YAPILIŞI:
Buğdayı 4 bardak süt ve su ile içine çubuk tarçın koyarak kaynatalım. Mısır nişastasını 1 su bardağı soğuk sütün içinde eritelim. Şekeri nişastalı suya karıştıralım, yavaş yavaş karıştıra karıştıra tenceredeki buğdaya ekleyelim. Koyulaştığında fındık, kuru meyveler ve üzümü ilave edelim. Dinlendirip kaselere koyalım. Üzerine tarçın ve hindistan cevizi serpip servis edelim. Afiyet olsun.

Çerkes Aşuresi

MALZEMELER:

2 su bardağı mısır

Yarım bardak kuru fasulye

Yarım bardak nohut

Yarım bardak buğday

2 su bardağı su

3 su bardağı süt

1 tatlı kaşığı tuz

1 kahve fincanı sıvı yağ

1 tutam şıkepl (havaciva otu kökü tozu)

YAPILIŞI:
Buğday, nohut, fasulye ve mısır ayrı ayrı haşlayıp süzelim. Bir tencerede su, süt ve tuz ilave edilerek kaynatalım. Bir tavada kızdırdığımız yağa havaciva otunun tozunu ekleyelim. (Bu toz ile yağ kırmızıya boyanacak). Elde ettiğimiz yağı Çerkes aşuresine karıştıralım. *Orijinal tarifte mısırlar, odun külü ile kaynatılıp ovularak kabuklarından ayrıldıktan sonra diğer malzemelerle karıştırılıyor.
#Aşure
#Çerkes aşuresi
#Nuh'un pudingi
6 yıl önce