|

Ökten: Türkler dünyayı yeni tanıyor

Beykoz Belediyesi’nin kültür-sanat etkinlikleri kapsamında düzenlediği “Medeniyet Kalbe Düşünce” adlı söyleşi programında Prof. Dr. Sadettin Ökten medeniyet tasavvurunu oluşturan unsurları, Türkiye ve dünyadaki değişimleri anlattı.

Yeni Şafak
10:54 - 25/02/2015 Çarşamba
Güncelleme: 08:57 - 25/02/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Dr. Necmettin Erbakan Kültür Merkezi’nde şair Serdar Tuncer’in yönelttiği sorular eşliğinde gerçekleşen söyleşide Prof. Dr. Sadettin Ökten son zamanlarda sıkça kullanılan medeniyet kavramının ne olduğunu anlattı.


Türk insanı dünya’yı yeni yeni tanıyor

Beykozlularla buluşmasında gözlemlerini aktaran Prof. Sadettin Ökten: “ Türk insanı Dünya’yı, yeni dünyayı tanıyor ve bu tanımayı bizzat kendisi yapıyor. Tanıdıkça daha reel davranmaya başladı. Daha eskiden birileri anlatırdı biz de inanırdık. Şimdi yeni yeni tanımaya başladık. Biz dünyayı tanıdıkça bize verilen kimlik kartının yetersiz olduğunu gördük. Biz kimiz, neyiz, nerdeyiz diye sorarken onun arkasındaki büyük olgu medeniyet olarak karşımıza çıktı. Medeniyeti kimlik tarif eder, kimliksiz insan olmaz.” şeklinde medeniyet olgusunun kaynağına ışık tuttu.


Medeniyet hedef gösteriyor

Medeniyetin insanlara bir hedef gösterdiğini de vurgulayan Sadettin Ökten: “İnsan dediğimiz varlığın aklı, duygu ve inançları vardır. Bir de seçip değiştirme yeteneği vardır. İnsan toplu halde yaşamak zorunda seçme ve değiştirme yeteneği aynı olmadığı için anarşi doğuyor. O zaman topluma ideal yani mefkûre lazım. Hem bireyin evrensel sorularına cevap veren hem de topluma hedef yani mefkûre gösteren şeye medeniyet diyoruz ” diye konuştu.  


Her medeniyetin kabul gören ve aksiyon isteyen bir bildirgesinin de olduğunu da vurgulayan Sadettin Ökten: “Medeniyet tasavvurunun referansları vardır. İslam medeniyetinin sabit referansları Kur’an ve Sünnet’tir.  Kapitalist sistemde kârı katlamak, paradan para kazanmak hayatın hedefi ve gayesidir. Marksizm’ de bunun tam tersidir. Medeniyet bir inanç sistemi, bir davranış sistemi ile hukuku ve ahlak sisteminden oluşur. Bu üçlü medeniyet tasavvurunu ortaya koyar ve bu size bir kimlik getirir.” şeklinde medeniyet ve kimlik etkileşimine değindi.  


Serdar Tuncer de programa şiir ve anlattığı anekdotlarla renk kattı.  

#Dr. Necmettin Erbakan Kültür Merkezi
#Prof. Dr. Sadettin Ökten
#Serdar Tuncer
9 yıl önce