|

Bilge Kral'ın hayatı 33 farklı ülkede

Aliya İzetbegoviç'in vefatının 10. yılı nedeniyle Bosna Hersek'te anma törenleri yıl boyunca devam ediyor. Bu kapsamda Uluslararası Saraybosna Üniversitesi'nde İzetbegoviç'in silah arkadaşları, danışmanları ve biyografisinin yazarı Zehrudin Isakoviç, Bilge Kral'ın hayatını 33 farklı ülkeden gelen öğrencilere anlatmak için bir araya geldi.

yenisafak.com.tr / kültür sanat
00:00 - 7/11/2013 Perşembe
Güncelleme: 12:28 - 7/11/2013 Perşembe
Yeni Şafak
Bilge Kral'ın hayatı 33 farklı ülkede
Bilge Kral'ın hayatı 33 farklı ülkede

Bosna Hersek'in ilk Cumhurbaşkanı, Bilge Kral Aliya İzetbegoviç'in vefatının 10. yıldönümü nedeniyle Bosna Hersek'te tüm yıl boyunca düzenlenecek olan etkinliklerin bu seferki adresi Uluslararası Saraybosna Üniversitesi (IUS) oldu. Uluslararası yapısıyla 33 farkı ülkeden öğrencinin öğrenim gördüğü IUS'ta anma etkinliği ile Bilge Kral'ın hayatı, savaş sırasında yaşadıkları ve kararlarını verirken yaşadıklarını en yakınındakiler birinci ağızdan öğrencilere anlatıldı.

Neden 'Bilge Kral'

Aliya İzetbegoviç aynı zamanda birçok felsefî kitabın da yazarı olduğu; kendisinin krallıkla ilgisi olmamasına rağmen Bosna-Hersek halkının %90'ından fazlasının oyuyla cumhurbaşkanı seçildiği için kendisine 'Bilge Kral' lakabı layık görüldü. Bilge Kral'ın Boşnak Soykırımı için halkına şu tavsiyede bulundu: 'Bize yapılan soykırımı unutursak bunu bir daha yaşamaya mecburuz, size asla intikam peşinden koşun demiyorum ama yapılanları da asla unutmayın'

Anma töreninde aynı zamanda Alija Müzesi'nin de katkılarıyla Aliya İzetbegoviç'in hayatı ve çalışmalarını konu edinen bir fotoğraf sergisi düzenlendi. Sergide, My Escape to Freedom (Özgürlüğe Kaçışım) adıyla 8-14 Ekim 2013 tarihlerinde Poçitel'de düzenlenen 'First International Art Colony' için hazırlanmış ve Bosna'nın ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzetbegoviç'e adanmış tablolara da yer verildi.

Bilge Kral'ın vasiyetiyiz

6 Kasım'da Uluslararası Saraybosna Üniversitesi'nde gerçekleşen anma etkinliğinde IUS Rektörü Prof. Dr. Yücel Oğurlu, Bosna Hersek Parlementosu üyesi Dr. Halid Genjac, Aliya İzetbegoviç'in baş danışmanı Adamir Jerkoviç ve İzetbegoviç'in biyografisinin yazarı Zehrudin Isakoviç konuşmacı olarak katıldı.

Rektör Prof. Dr. Yücel Oğurlu açılış konuşmasında, Aliya'nın bölgede tanınmış bir siyasi lider olduğunu, yaşanan çatışmayı çözmek, barışı sağlamak ve sonrasında Bosna'yı yeniden inşa etmek ve geliştirmek için hakiki bir mücadele verdiğini ve Türkiye'ye karşı duyduğu samimi dostluğun sonucu, bir vasiyet olarak Uluslararası Saraybosna Üniversitesi'nin bugün var olduğunu ifade etti.

10 yıl önce