|

Muharrem ayı ne zaman? Aşure ayı tarihi

Ramazan ayının bitmesiyle beraber en çok merak edilen ve araştırılan konulardan bir tanesi Muharrem ayı ve aşure günü oldu. Muharrem ayının 10. gününde yapılan aşure tatlısı İslam dininde Muharrem ayında meydana geldiğine inanılır. Peki, Muharrem ayı ne zaman? Aşure günü ne zaman? Aşurenin önemi nedir? İşte bütün detaylar...

10:07 - 5/05/2022 Perşembe
Güncelleme: 11:38 - 5/05/2022 Perşembe
Yeni Şafak
​Muharrem ayı ne zaman?
​Muharrem ayı ne zaman?
Muharrem ayının gelmesiyle beraber aşure ile ilgili konularda araştırmalara hız kesmeden devam ediyor. Hicri takvimde ilk ay olarak kabul edilen Muharrem ayının 10. günü aşure günü ilan edilir. İslam inancında bu günde birçok önemli olay meydana geldiğine inanılır. İşte, 2022 Aşure (Muharrem) ayı tarihi...

2022 Muharrem ayı ne zaman?

  • Muharrem ayı 2022 yılında 30 Temmuz Cumartesi günü başlıyor. Bugün aynı zamanda Hicri yılın ilk günüdür.
  • Müslümanlar için bir dönüm noktası olan hicret, tarihte yeni bir sayfa açmıştır. Hz. Ömer’in halifeliği döneminde hicretin gerçekleştiği gün, Hz. Ali’nin teklifiyle hicrî takvimin başlangıcı sayılmıştır. O günden itibaren de İslam âleminde 1 Muharrem hicrî takvimin başlangıcı olarak kabul görmüştür.

2022 aşure günü ne zaman?

2022'de Aşure Günü, 8 Ağustos 2022 tarihine denk geliyor.

Aşure günü nedir? Aşure günü neden önemlidir?

Arapça kaynaklarda tam olarak "Aşura" şeklinde geçen bu kelimeyi, on sayısı ile ilgili olan "aşr" ve "aşir" veya develerin güdülmesiyle ilgili "ışr" kökünden türemiş bir kelime kabul edenler olduğu gibi, Arapça'da "faula" vezninin bulunmadığını ileri sürerek İbranice'den geldiğini söyleyenler de vardır. Fakat alimlerin çoğu bu görüşe katılmamakta, kelimenin Arapça asıllı olduğunu benimsemektedirler.

Aşûre günü adı verilen 10 Muharrem gününde meydana geldiği rivayet edilen diğer bazı önemli olayları da kısaca şöyle sıralamak mümkündür:

Rivayete göre, Hz. Nuh’un gemisi Tufandan kurtulup Cûdî dağına Aşûre günü oturmuştur. Bilindiği üzere, Hz.Nuh, Allah’ın emri üzerine kendine inananları yaptığı bir gemiye bindirmiş, tufan gerçekleşince, inanmayanlar suda boğularak helak olmuşlardı.

Hz. Ademin tövbesinin kabul edilmesi,

Hz. İbrahim’in Nemrut’un ateşinden kurtulması ve,

Hz. Yakub’un oğlu Yusuf’a kavuşması,

Hz. Musa ve İsrail oğullarının Firavunun zulmünden kurtulmaları 10 Muharrem (Aşûre) günü gerçekleştiği rivayet edilen olaylar orasındadır.

#Muharrem ayı
#Aşure ayı
2 yıl önce