|

Kuş gribi nedir, belirtileri nelerdir? Kuş gribi Türkiye’ye yaradı!

Kuş gribi nedir ve belirtileri nelerdir? İran’ın başkenti Tahran’da bulunan 4 çiftlikte kuş gribine rastlanmasının ardından Türkiye’de de kuş gribi önlemleri alınmaya başlanmıştı. Peki kuş gribi nedir ve belirtileri nelerdir?

Yeni Şafak
08:41 - 2/12/2016 Cuma
Güncelleme: 08:45 - 2/12/2016 Cuma
Diğer

Kuş gribi nedir? Bir zamanların en büyük sorunlarından biri haline gelen kuş gribi yeniden hortladı. Tahran'da 4 çiftlikle kuş gribine rastlanmasının ardından Türkiye de alarm durumuna geçti. Vatandaşlar ise merak içerisinde kuş gribi belirtilerini aratmaya başladılar. Peki kuş gribi nedir ve belirtileri nelerdir?



Kuş Gribi, asıl olarak kanatlı hayvanlarda (tavuk, hindi, ördek vb.) hastalık yapan ve insanlarda hayvanlardan bulaşan virüslerle meydana gelen bir hastalıktır. Kuş Gribi hastalığının Kanatlı hayvandan insana bulaşması enfekte veya ölü hayvana korunmasız temasla mümkündür. Hastalığın Çevreden insanabulaşması ise ;



-Enfekte hayvanların gözyaşına, burun ve boğaz akıntılarına veya dışkılarına temasla,



-Enfekte salgı ve dışkılarla kontamine olmuş yüzeylere ve eşyalara temasla,



-Enfekte tozların solunmasıyla olur.



Kuş gribinin İnsandan insana bulaştığına dair Kanıtlanmış vaka yoktur, ancak, virüsün insandan insana geçme özelliği gösteren bir dönüşüme uğrama ihtimali vardır.



Kuş Gribi Belirtileri



Mevsimsel Grip ile Kuş Gribinin belirtileri çok benzer ancak sonuçları çok farklı olduğundan aradaki farkın anlaşılması çok önemlidir. Kuş Gribi vakalarında, alt solunum yolları ve akciğer tutulmasına bağlı olarak zatürree, solunum yetmezliği ve diğer organların etkilenmesi söz konusunudur. Virüs bulaştıktan sonra kuluçka süresi insanlarda 3-10 gün arasında değişir. Bu süre sonunda görülen belirtiler;Ateş, öksürük, boğaz ağrısı, yaygın kas ağrısı ve solunum güçlüğü gibi grip belirtilerinin yanı sıra karın ağrısı ve ishal'dir.



Belirtilerin görüldüğü durumlarda zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Hastalığın tanısı ne kadar erken konulursa tedavi olasılığı o kadar yüksektir.




Kuş Gribi Aşısı yok



Henüz Kuş Gribi için insanlarda kullanılan etkili bir aşı yoktur. Virüsün kendi genetik yapısında oluşturduğu değişiklikler aşı çalışmalarını zorlaştırmaktadır. Bu konuyla ilgili bilimsel çalışmalar devam etmektedir.



İnsan için üretilen grip aşıları, insanlarda enfeksiyona neden olan Influenza virüslerine karşı bağışıklık sağlar. Bunun dışında kalan ve insanlarda gribe yol açan diğer virüs alt tipleri ve Kuş Gribine karşı koruma sağlamaz







Hortlayan kuş gribi Türkiye'ye yaradı, ihracat arttı

Kış mevsiminin gelmesi ile başta İran olmak üzere çeşitli ülkelerde adeta hortlayan kuş gribi salgını karşısında önlem alan yerli beyaz et şirketleri, kuş gribinin yaşandığı ülkelerle olan ihracatını arttırdı. Bupiliç Yönetim Kurulu Üyesi ve Balıkesir Ticaret Borsası Başkanı Faruk Kula, şirketlerde denetim ve önlemlerin en üst seviyede olduğunu ancak 'Gezen Tavuk' adı altında yapılan denetimsiz tavukçuluğun tehlike saçtığını söyledi.



Bupiliç Yönetim Kurulu Üyesi, Balıkesir Ticaret Borsası Başkanı ve aynı zamanda Balıkesir Yumurta Üreticileri Birliği Başkanı olarak tarım ve hayvancılıkla iç içe bir ticari hayat sürdüren Faruk Kula, çeşitli ülkelerde başlayan kuş gribi vakalarının Türkiye'ye etkisini değerlendirdi. Başkan Kula, "Türkiye'de son 3 yıldan bu yana salma tavuk adı altında, özgür tavuk adı altında hiç bir kaydı olmadan bireysel olarak yapılan tavukçuluk sektörü oluşmaya başladı. Bunların bio güvenliği yoktur. Maalesef bunlar ciddi rakamlara ulaştılar. Biz üst birliklere ve bakanlığa ilettiğimizde, çözüme ulaştırmaya çalıştıklarını gördük. Ancak, bugün işletmelerin tamamı kuş gribinden etkilendiği için bio güvenlik tedbirlerini fazlası ile almıştır. Türkiye'yi bekleyen tehlike yer tavukçuluğu adı ile yapılan işlerdir, bunlarda bio güvenlik yoktur" dedi.




Başkan Kula, son ihracat durumu hakkında bilgi vererek "Irak'ta, İran'da, Hindistan'da, Macaristan'da, Fransa'da bir çok ülkede kış mevsimi ve göçlerden dolayı kuş gribi kendini gösteriyor. Ülkemizdeki üreticileri bio güvenlik tedbirlerini çok yükseltmeleri lazım. tetikte olmaları lazım. Bu ülkemizde de var olabilir, bu herhangi bir çiftliğe geldiğinde bunun sıçraması kolay oluyor. Irak'a yaptığımız ihracat normal şartlarda 200 TIR iken, kuş gribi neticesinde 330 TIR'a yükseldi" şeklinde konuştu.


Yumurta fiyatlarına da değinen Kula "Türkiye'de yumurta üretilmesi imkansız hale gelirken, bu olaylar neticesinde yumurta fiyatları da kendine geldi. Bu fiyatlar böyle sürerse, üreticiler 2 yılın yaralarını sararlar. Ülkemizde böyle bir şey olmadan bu kışı atlatırsak Türkiye'de yumurta üretimine devam edilir" şeklinde sözlerini tamamladı.





#Kuş gribi
#Kuş gribi belirtileri
#Kuş gribi nedir
7 yıl önce