|

Yetime bakmanın mükafatı

İslam İşbirliği Teşkilatı tarafından 4 yıl önce Dünya Yetim Günü olarak kabul edilen Ramazan ayının 15’inci gününde “İslam’da Yetim Hakları ve Sorumluluklarımız” başlıklı bir rapor hazırlandı. Hz. Muhammed’in de bir yetim olduğunun hatırlatıldığı raporda, İslam’da yetim çocuklara bakmanın mükafatının cennet olduğu belirtildi.

Yeni Şafak ve
10:00 - 10/06/2018 Pazar
Güncelleme: 10:06 - 10/06/2018 Pazar
Yeni Şafak
​Yetime bakmanın mükafatı cennettir
​Yetime bakmanın mükafatı cennettir

Dünyada artık küresel bir problem haline gelen yetim çocukların bakımıyla ilgili yeni bir rapor açıklandı. İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından açıklanan "İslam’da Yetim Hakları ve Sorumluluklarımız" adlı raporda, yetimlere bakmanın dinen uygulamaları ve mükafatları anlatıldı.

RAPOR HAZIRLANDI

İHH’nın teklifiyle 4 yıl önce İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) tarafından her yıl Ramazan'ın 15. günü, İslam dünyasında Yetim Günü olarak ilan edildi. Yetim günü vesilesiyle İHH tarafından açıklanan raporda, Hz. Muhammed’in de bir yetim olduğu hatırlatılarak İslam’da yetim çocuklara bakmanın mükafatının cennet olduğu ifade edildi.

AYETLERLE GÜVENCE ALTINDA

Kur'an-ı Kerim’de yirmiden fazla yerde yetimlere özel ilgi ve koruma gösterilmesinin istendiğinin yer aldığı raporda, yetim hakları ayetler ile güvence altına alındığı ve ölüm, gayrimeşru ilişkiler, geçim sıkıntısı, doğal afetler, toplumsal kargaşalar gibi sebeplerle tarih boyunca yetimlik her geçen gün artan bir olgu olduğu vurgulandı.

SAKIN YETİMİ ÜZME!

Raporda yer alan diğer başlıklar ise şu şekilde; "İslam'da yetimler, hem şahısları hem de malları açısından koruma altına alınır. Yetimlerin kendileri veya mallarıyla ilgili işlerini veli/vasi yürütür. Hz. Muhammed (s.a.v.), doğumundan altı ay önce babası, altı yaşındayken de annesi öldüğünden kelimenin tam anlamıyla bir yetim olarak doğmuş ve büyümüştür. Bu sebeple İslam Peygamberi Hz. Muhammed (s.a.v.)’in bizzat kendisi de yetim olduğu için yetimlere nasıl davranılması gerektiğini çok yakından bilmektedir.

HZ. PEYGAMBER
MÜJDESİNİ VERMİŞTİ

Öte yandan Hz. Muhammed, yetimleri korumasına alanlara cennet müjdesini şöyle vermiştir; “Kim Müslümanların arasında bulunan bir yetimi alarak yedirip içirmek üzere evine götürürse, affedilmeyecek bir günah (şirk) işlemediği takdirde, Yüce Allah onu mutlaka cennete koyar." "Kim üç yetimi korumasına alır, bakımını yaparsa sanki ömür boyu gecesini namazla, gündüzünü oruçla geçirmiş ve Allah yolunda cihat etmiş gibi olur. Ben ve o, [iki parmağını göstererek] cennette şu ikisi gibi kardeşiz."

KALBİNİN YUMUŞAMASI
İÇİN YETİM BAŞI OKŞA

Yetimlere iyi davranmak (ihsan) zorunludur. Bu nedenle yetime kötü davranmak, “dini/ahireti yalan sayan” tutumlar arasında yer alır. Yetimlere iyi davranmak, bir anlamda Yetimler Yetimi Hz. Muhammed (s.a.v.)’e iyi davranmak demektir. Hz. Peygamber (s.a.v.), huzuruna gelerek kalbinin katılığından yakınan bir adama şunu tavsiye etmiştir: “Kalbinin yumuşamasını istiyorsan yoksulu doyur ve yetimin başını okşa.”


#​İslam İşbirliği Teşkilatı
#Dünya Yetim Günü
#Ramazan ayı
6 yıl önce