|
Azerbaycan’ın KKTC’yi tanıması artık an meselesi mi?
Geçtiğimiz hafta Türk Konseyi Medya Forumu’nun ilk toplantısı İstanbul’da yapıldı. İletişim Başkanlığı’nın ev sahipliğindeki programa davetli gazeteciler arasındaydım. Üç gün süren forumda çok sayıda etkinlik düzenlendi. Türk dünyasından ve özellikle de medya sektörü için çok özel bir buluşmaydı. Oturum aralarında şunu gözlemledim; hemen herkeste farklı bir heyecan vardı. Çok sayıda iletişimci bir aradaydı. Samimi kucaklaşmalar sohbetler halkalarına dönüştü.
Türk dünyasında söylem birliğinin Azerbaycan’ın Karabağ’da elde ettiği zaferde payının olması başlıca konulardandı.
Ermenistan ve diasporasının dezenformasyonlarına anında cevap verilmesinin yanı sıra Karabağ Harekatında şeffaf bir süreç yürütülmesi Türk dünyasının aynı zamanda iletişim zaferi olarak kayıtlara geçmişti zaten. Türk dünyasında iletişimin, söylem birliğinin, sosyal medya kullanım rehberlerinin oluşturulması ve kurulan medya ortaklıkları elbette çok önemli başlıklar. Ancak ben KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın devlet başkanı olarak foruma davet edilmesine dikkat çekeceğim.
TÜRKÇE ETRAFINDA TOPLANDILAR
Fakat önce Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi) hakkında biraz bilgi vermem gerekiyor: Türk dili konuşan ülkeleri aynı çatı altında toplayan
Türk Konseyi, 2009 yılında Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Türkiye’nin öncülüğünde kuruldu.
Üzerinden tam 10 yıl geçtikten sonra Ekim 2019’da, Bakü’deki 7. zirvede Özbekistan da Konsey’e tam üye oldu. Bu arada Macaristan da Konsey’e gözlemci üye olarak dahil edildi.
Türk Konseyi, beşi tam üye altı ülkeyi Türkçe dili etrafında bir araya getiriyor.
EN ÜST SEVİYE DEVLET ADAMI TATAR’DI
Forumu’n açılış konuşmalarını sırasıyla Türk Konseyi Genel Sekreteri ve Kazakistan Büyükelçisi Baghdad Amreyev, İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Hacıyev ve
KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar yaptı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ise video mesaj gönderdi. Gelelim KKTC sürprizine…
KKTC, Türk Konseyi üyesi veya gözlemcisi olmamasına rağmen Cumhurbaşkanı Ersin Tatar Türk Konseyi Medya Forumu’na en üst seviyede katılan devlet adamıydı.
Bundan âlâ sürpriz gelişme mi olur? İlk defa düzenlenen böylesine önemli bir buluşmaya KKTC Cumhurbaşkanı’nın hitap etmesi başlı başına stratejik bir hamleydi. Geçtiğimiz Ağustos ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın KKTC’ye yaptığı geniş katılımlı ziyarette dünyaya;
Ada’da tek devletli çözümün artık mümkün olmadığı ve bundan sonra tüm yolların Kıbrıs Türk Devleti’ne çıktığı
açıkça ifade edilmişti
KKTC’YE KARŞI KARABAĞ KARTI MASADAN KALKTI
Ersin Tatar’ın Türk Konseyi Medya Formu’na Devlet Başkanı olarak davet edilmesi, Türkiye’nin Kıbrıs meselesinde yeni sürece dair attığı en net adımdı. Kıbrıs Türk Devleti’nin ilanı ise diğer devletler tarafından tanınmaktan geçiyor. Bu hususta
gözlerin çevrildiği devlet ise Azerbaycan oldu hep.
Daha önce Azerbaycan’a “Kıbrıs’ı tanırsanız biz de Karabağ’ı Ermenistan toprağı olarak tanırız” tehditleri yapılıyordu. Karabağ, Türkiye’nin büyük desteği ile işgalden kurtarıldı ve 40 yıl sonra yeniden Azerbaycan topraklarına katıldı. Yani Karabağ kartı masadan kalkmış oldu.
Azerbaycan’dan KKTC hamlesi gelir mi peki?
Geçtiğimiz Ağustos ayında böyle bir beklenti oluşmuştu. Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Hacıyev’ın açılış konuşmasından bir mesaj çıkarabiliriz. Hem Ermenistan’a hem de İran’a yönelik İstanbul’dan net mesajlar veren Hacıyev, Türkiye ile omuz omuz verdiklerine vurgu yaptı. En önemlisi
de Hacıyev, Azerbaycan’ın bağımsız bir ülke olduğunu ve baskıları asla kabul etmeyeceklerini önemle vurguladı.
TATAR BAKÜ’YE GİDECEK
Azerbaycan, KKTC’yi ne zaman tanır?
Bu sorunun yanıtı şimdilik yok ama bir önemli gelişmeyi aktarayım. KKTC Cumhurbaşkanı
Ersin’in Tatar’ın önümüzdeki günlerde Azerbaycan’a
müstakil bir ziyaret yapması bekleniyor. Ersin Tatar ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev buluşması, Kıbrıs Türk halkı ve Türk dünyası için çok farklı pencereler açacaktır. Bu arada bir bilgi daha vermek istiyorum. Türk Konseyi Medya Forumu’nun
ikincisine Astana ve Bakü ev sahipliği yapmak istiyor.
KKTC’nin üye ve gözlemci olmaması rağmen,
forumun ikincisini de devlet başkanı nezdinde davet edilmesi bekleniyor.
Bu davetler, katılımlar, konuşmalar; Kıbrıs Türk Devleti’nin Türk dünyası üzerinden ilan edileceği işaretlerini veriyor.
“SİZLERİN TEMSİLCİLERİYİZ”
KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, açılıştaki coşkulu konuşmasında Türk dünyasına ‘artık zamanı geldi’nin mesajını da verdi aslında: “Bizler şu anda bu Türk dünyasının Doğu Akdeniz’deki temsilcileriyiz.
Sizlerin soyundan, sizlerin geçmişiyle ortak değerler paylaşan Kıbrıs Türk halkı Doğu Akdeniz’deki sizlerin temsilcileriyiz.
Mazlum Kıbrıs Türk halkını, Müslüman ve Türk halkını yok etmek için yapılanlara karşı direnebilmiş, anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti’nin de büyük destekleriyle bu cesareti gösterebilmiş ve oradaki varlığımızı başarıyla bugüne kadar getirmişizdir.” Ersin Tatar’ın önümüzdeki günlerde yapması öngörülen Bakü ziyaretinde diplomatik bir hamleye dönüşebilir.
#Azerbeycan
#KKTC
#Ersin Tatar
2 yıl önce
Azerbaycan’ın KKTC’yi tanıması artık an meselesi mi?
İlişki ile iletişimin farkını bilmeden olmaz…
Muhafazakâr ve demokrat kimliğin yeniden inşası…
İslâmcılara azıcık hikmet penceresinden baksak?
Ne olacak bu anne babaların hali?
Seçim sonrası ekonomide manzara nasıl?