|

ABD'den Cerablus itirafı

ABD, Türkiye'nin Cerablus harekatında haftalarca direnişle karşılaşacağını düşünüyordu. Beyaz Saray ile Pentagon arasındaki anlaşmazlıktan dolayı, konu Obama'nın masasına gelmeden Türkiye ÖSO ile Suriye'ye girdi. ABD'nin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal, Türkiye'nin 14 saat içindeki başarısına şaşıran ABD'nin, yanılgısını itiraf etmek zorunda kaldı.

Yeni Şafak
07:07 - 31/08/2016 Çarşamba
Güncelleme: 11:00 - 31/08/2016 Çarşamba
Diğer

ABD'nin en çok satan gazetesi Wall Street Journal, Türkiye'nin “Fırat Kalkanı" operasyonunun perde arkasında ABD ile yapılan müzakereleri aşama aşama yazdı. Habere göre Türkiye'nin 14 saatte başlattığı operasyonun zamanı konusunda anlaşma sağlansaydı, 40 ABD komandosu da eşlik edecekti.



ABD'nin "14 saat" şaşkınlığı


Gazetenin “Türkiye'nin Suriye'deki IŞİD taarruzu ABD'yi hazırlıksız yakaladı" başlıklı haberinde yetkililerin açıklamalarına göre, perde arkasında Ankara ve Washington arasındaki koordinasyon üst düzey seviyede çöktü. Vatan'da yer alan habere göre, Wall Street Journal'e göre, Cerablus'un 14 saatte temizlenmesi, ABD'yi şaşırttı.



Obama'nın masasına varmadan operasyon


Türk ve ABD'li yetkililere dayandırılan habere göre, Cerablus operasyonuna 40 Amerikan komandosu da katılacaktı. Beyaz Saray ile Pentagon anlamazlığa düştü. Operasyon Obama'nın masasına bile ulaşamadan Türk ordusu ÖSO ile sınırı aştı.



ABD'nin bölgedeki komutanı yetkisini kullanıp hava desteği verdi. Cerablus saatler içinde düşünce şaşıran ABD, haftalarca direniş beklediği Cerablus konusunda yanlış değerlendirme yaptıklarını itiraf etmek zorunda kaldı.



Wall Street Journal habere şu cümlelerle son verdi: Amerikalı yetkililer, IŞİD'in bu kenti elinde tutma kararlılığını yanlış değerlendirdiklerini kabul ediyor.






#ABD
#Cerablus
#Türkiye
8 yıl önce