|

Arakanlı müslümanlardan facebook'a 150 milyar dolarlık soykırım davası

Myanmar’da yaşanan soykırımda aktif rol alan Facebook’a Arakanlı Müslümanlardan tarihi bir dava açıldı. Arakanlı mülteciler, platform içindeki paylaşımların önüne geçmeyerek Myanmar’da Müslümanlara yapılan soykırımı, ayrımcılığı ve nefreti körükleyen Facebook’a 150 milyar dolarlık dava açtı.

00:00 - 8/12/2021 Çarşamba
Güncelleme: 23:30 - 7/12/2021 Salı
Yeni Şafak
BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara 
yönelik şiddeti “etnik temizlik” ve “soykırım” olarak adlandırıyor.
BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti “etnik temizlik” ve “soykırım” olarak adlandırıyor.
Dünyanın en büyük sosyal paylaşım mecralarından
Facebook, Myanmar’da “soykırıma teşvik etme” ile “nefreti ve ayrımcılığı körükleme” suçlamalarıyla sanık kürsüsüne çıkıyor.
BBC’deki habere göre, İngiltere ve ABD’de yaşayan çok sayıda Arakanlı mülteci, 2018’de Arakanlılara yönelik gerçekleştirilen katliamda, platform üzerinden nefret dolu ve yanlış bilgilerin yıllarca yayılmasına müsaade ettiği gerekçesiyle,
Facebook’a 150 milyar dolarlık dev tazminat davası açtı.

İngiltere’de dava açan bazı mültecileri temsil eden İngiliz hukuk firması, Facebook’a bir mektup yollayarak yanıt talep etti.
Facebook eski çalışanı Frances Haugen, şirketin algoritmalar vasıtasıyla şiddet ve ayrımcılığı körüklediğine ilişkin belgeleri dünyayla paylaşmıştı.

NEFRETİ GÜÇLENDİRDİ

Hukuk firmasının Facebook’a gönderdiği mektupta, sosyal medya platformunun algoritmalarının
“Arakan halkına karşı nefret söylemini güçlendirdiği”
kaydedildi.
Mektupta Facebook, nefret dolu ve tehlikeli yanlış bilgilerin yayılmasının yıllarca sürmesine izin vermekle, Rohingya’ya karşı şiddeti teşvik eden gönderileri kaldırmayı veya hesapları silmeyi başaramamakla, hayır kurumları ve medyadan gelen uyarılara rağmen zamanında harekete geçmemekle itham edildi.

KATLİAM PAYLAŞIMLARINA GÖZ YUMDU

Platformun “Hitler’in Yahudilere yaptığı gibi onlarla savaşmalıyız” ifadesini içeren bir paylaşımı senelerce kaldırmadığı belirtildi. Haberde yer verilen bir diğer kan donduran paylaşımda ise “Yakıt dökün ve ateşe verin ki Allah’a daha çabuk kavuşsunlar” ifadeleri, katliama giden süreci gözler önüne serdi.
Facebook’un CEO’su ve sahibi Mark Zuckerberg, Myanmar’da yaşanan soykırımda kurumun hatalı hareket ettiğini kabul etmişti.

Rolü belgelendi

  • Facebook’un Myanmar’da 20 milyondan fazla kullanıcısı bulunuyor. Myanmarlı kullanıcıların birçoğu için sosyal medya sitesi, ana haber alma ve paylaşma kaynağı. Facebook’un Arakanlı Müslümanlara yönelik nefreti, ırkçı paylaşımlara göz yumarak teşvik ettiği belgeleriyle ortaya konmuştu. Birleşmiş Milletlere göre Myanmar ordusu ve Budist milliyet-çilerin saldırıları neticesinde binlerce Müslüman hayatını kaybederken, Arakan’dan Bangladeş’e sığınanların sayısı 900 bini geçti.
#Myanmar
#Arakan
#​facebook
#Mark Zuckerberg
#Bangladeş
2 yıl önce