|

Basra’da iç savaş çıkar

Irak Başbakanı İbadi, Basra’daki kargaşanın iç savaşa dönüşebileceği uyarısı yaptı. İran ve Suudi Arabistan’ın bilek güreşine sahne olan ülkede Cuma günü 7 kişi öldü, 50 kişi yaralandı. Göstericiler, Rus şirketin işlettiği petrol yatağına saldırdı.

Haber Merkezi
04:00 - 9/09/2018 Pazar
Güncelleme: 05:49 - 9/09/2018 Pazar
Yeni Şafak
İran ve Suudi Arabistan’ın bilek güreşine sahne olan Irak’ın petrol zengini kenti Basra kontrolden çıkıyor.
İran ve Suudi Arabistan’ın bilek güreşine sahne olan Irak’ın petrol zengini kenti Basra kontrolden çıkıyor.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Basra’daki olayların iç savaşa dönebileceği uyarısı yaptı. Başbakan İbadi, olağanüstü toplanan Irak Meclisi’ndeki konuşmasında “kamu hizmeti yoksunluğu, işsizlik ve yolsuzluklara” karşı gösterilerin sürdüğü Basra’da halkın taleplerinin meşru olduğunu belirtti. İbadi, bazı meydan okumalarla karşı karşıya bulunduklarını ve bunların bir bölümünün “siyasi” olduğunu söyledi. Irak Başbakanı, “Basra’daki olaylarda siyasi alanı güvenlik ve hizmet alanından ayırmalıyız. Anlaşmazlıkların silahlı çatışmaya dönüşebileceği uyarısında bulunuyoruz” dedi.

GERÇEK MERMİYLE ATEŞ

İran ve Suudi Arabistan’ın bilek güreşine sahne olan ülkede Cuma günü yaşanan olaylarda 7 kişi öldü, 50 kişi yaralandı. Olayları bastırmak için güvenlik güçlerinin açtığı ateş sonucu iki ayda 20’den fazla gösterici hayatını kaybetti, yüzlerce kişi yaralandı. Irak Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Seyf el-Bedir yaralılardan 26’sına gerçek mermi isabet ettiğini aktardı.

HAVALİMANI FÜZEYLE VURULDU

Perşembe akşamı bir grup gösterici İran’ın Basra Başkonsolosluğunu, İran bağlantılı parti ve milis güçlere ait binaları ateşe vermişti. Dün de Irak’ın Basra Havalimanı’na kimliği belirsiz kişiler tarafından 4 adet Katyuşa roketi fırlatıldı. Saldırıda can kaybı yaşanmazken, uçuşlar devam ediyor.

Bahreyn: Irak'ı derhal terk edin

Bahreyn Krallığı, Basra kentindeki olaylı gösterilerin şiddetlenmesi üzerine Irak’taki vatandaşlarını ülkeyi derhal terk etmeye çağırdı. Bahreyn Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, “Kardeş Irak Cumhuriyeti’nde meydana gelen gelişmelerden dolayı, Irak topraklarında bulunan Bahreyn vatandaşlarının can güvenliğini korumak için derhal bu ülkeyi terk etmeye çağırıyoruz” ifadeleri yer aldı.


İran elçiyi uyardı

İran, Irak’ın Basra kentindeki gösteriler sırasında başkonsolosluğunun ateşe verilmesi nedeniyle Irak’ın Tahran Büyükelçisi Racih Sabır Ubud el-Musevi’yi Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi, Irak büyükelçisine gerekli uyarıların yapıldığını belirtti. Irak güvenlik güçlerinin İran’ın Basra Başkonsolosluğu binasını korumada “ihmalkâr” davrandıklarını ifade eden Kasımi, İran’ın “şiddetli itirazlarının” Büyükelçi Musevi’ye iletildiğini aktardı.


Rus şirkete saldırı

İrak’ın Basra şehri yakınlarında, Rus petrol şirketi Lukoil tarafından işletilen bir petrol yatağı göstericilerin saldırısına uğradı. Rus Sputnik’e konuşan bir kaynak, Lukoil çalışanlarından hiç kimsenin zarar görmediğini kaydetti. Lukoil şirketinden yapılan açıklamada, “Irak’ın Basra ilindeki durum gerçekten sakin değil. Batı Kurna-2 yatağında çalışan Lukoil personeli ve mütteahitlerinin güvenliğini hiçbir şey tehdit etmiyor. Durum kontrol altında” ifadeleri kullanıldı.

#Irak
#Basra
#İran
#Rusya
6 yıl önce