|

Bir daha asla

ABD’nin baskı politikalarını tek merkezden yürütmek için İran Çalışma Grubu kurması, Tahran’da şimşekleri üstüne çekti. ABD’nin İran’daki Musaddık hükümetini CIA darbesiyle devirdiğini hatırlatan Zarif, “Şimdi aynı hayali kuruyor. Bir daha asla” dedi. Beyaz Saray’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton ise İran konusunu görüşmek üzere İsrail’e gitti.

Yeni Şafak
04:00 - 21/08/2018 Salı
Güncelleme: 00:46 - 21/08/2018 Salı
Yeni Şafak
​İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif
​İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın İran rejimini devirmek için ‘İran Çalışma Grubu’ oluşturduğunu hatırlatarak, bu çabanın başarısız olacağını söyledi.

ABD’nin söz konusu hamlesine yönelik önceki gün Twitter’dan açıklama yapan Zarif, “65 yıl önce bugün, ABD, diktatörlüğü geri getirerek ve sonraki 25 yıl boyunca İran halkına boyun eğdirerek halk tarafından seçilen Dr. (Muhammed) Musaddık’ın demokratik hükümetini devirdi. Şimdi bir ‘Çalışma Grubu’ baskı, yanlış bilgi ve kışkırtma ile aynı şeyi yapmanın hayalini kuruyor. Bir daha asla” ifadesini kullandı.

SİCİLİNİZ KARANLIK

İran Meclis Başkanı Ali Larijani de 19 Ağustos 1951 darbesinin ABD’ye güvenilemeyeceğinin en iyi tarihi kanıtı olduğunu söyledi. IRNA ajansına göre Larijani, “19 Ağustos darbesi ve onun yerine kukla totaliter rejim getirmek gibi karanlık bir siciliniz varken nasıl İran halkının özgürlüğünden bahsetmeye cesaret edersiniz” dedi.

1953 CIA DARBESİ

1951 yılında İran Başbakanı olarak göreve gelen Muhammed Musaddık, İran petrolünü millileştirme kararı almasının ardından İngiltere ve ABD’nin büyük tepkisiyle karşılaşmıştı. ABD Haber Alma Teşkilatı (CIA), 1953’te Musaddık’a yönelik darbe girişimini organize ettiğini yıllar sonra itiraf etti. Musaddık devrilmiş, yerine Pehlevi hanedanı getirilmişti.

ZAMANLAMA MANİDAR

ABD’nin 1953’te Ağustosun üçüncü haftasında başlayan darbe sürecinin 65’nci yıldönümünde ‘İran Çalışma Grubu’ hamlesinde bulunması ‘dikkat çekici’ olarak yorumlandı.

  • İran’dan Türkiye’ye destek
  • İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Behram Kasımi Türkiye’ye destek açıklamalarında bulundu. Türkiye, Rusya ve İran arasındaki üçlü zirvenin eylül ayında Tahran’da yapılmasının öngörüldüğünü hatırlatan Kasımi, “önemli” olarak nitelendirdiği görüşmeyle ilgili hazırlıkların sürdüğünü ve toplantıyla ilgili konuların görüşüldüğünü aktardı. Zirvenin zamanının belirlendiğini ve uygun bir zamanda basınla paylaşılacağını dile getiren Kasımi, ancak toplantının içeriğine ilişkin bilgi vermek için henüz erken olduğunu söyledi. Kasımi, iki ülke arasındaki iş birliğinin belli bir seviyeye ulaştığına ve bundan sonra da böyle devam edeceğine dikkat çekerek “İran olarak bu doğrultuda hareket etmeye devam edeceğiz” dedi.

Bolton israil’de

ABD Başkanı Donald Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, İran konusunu görüşmek üzere İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’yu ziyaret etti. Netanyahu Bolton’ı karşılarken, İran’ın bölgedeki saldırganlığını etkisiz hale getirme ve asla nükleer silahlara sahip olmayacaklarını nasıl sağlayabileceklerini ele alacaklarını belirtti. Bolton ve Netanyahu görüşmelerine pazartesi de devam edecek.

#​ABD
#İsrail
#Tahran
6 yıl önce