|

Drenica'da yeni katliamlar

Her yaştan 150'den fazla Kosovalı Müslüman, Drenica'nın İzbice köyünde acımasızca katledildi. Pastasel'de ise işkence gördükten sonra öldürülen 70 Kosovalı Müslüman'ın cesedi bulundu.

Yeni Şafak
00:00 - 4/04/1999 Pazar
Güncelleme: 10:05 - 12/05/2017 Cuma
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Drenica- NATO'nun Yugoslavya'ya yönelik hava operasyonu devam ederken, Sırplar Kosova'daki katliamlarına 4 koldan devam ediyor. Yabancı basın mensuplarının ve uluslararası gözlemcilerin bölgeyi terketmesi sebebiyle katliamlara ilişkin haberler Kosova Kurtuluş Ordusu'nun yayın organı olan Kosova Press'ten ve komşu ülkelere sığınan Kosovalı Müslümanlar'dan alınabiliyor. Kosova Press'te yayınlanan iki ayrı haberde Sırplar'ın Kosovalı Arnavutlar'a yönelik yeni katliamları ortaya çıktı. Haberde, Drenica bölgesinde yeni vahşetler sergileyen Sırplar, önceki gün İzbice köyünde 150 Kosovalı Müslüman'ı acımasızca katlettiği bildirildi. Öldürülenlerin tamamının sivil kadın, çocuk ve yaşlılardan olduğu belirtilen haberde, Sırp güçlerinin İzbice'den sonra Makermal köyünde de iki aileyi evlerinde diri diri ateşe verdikleri kaydedildi. Bölgeden gelen bilgilerde Sırplar'ın Drenica'nın köylerinin yanısıra, Berişa, Grika ve Lapushnik civarında da katliamlar yaptıkları belirtiliyor. Sırplar'ın yeni hedefinin ise Dukagjini bölgesi olduğu bildirildi.

20 kişiyi tankların arkasında sürüklediler

İkinci haberde ise Sırplar'ın bir gün önce saat 20.30 sıralarında Kosova'nın Pastasel köyünde Müslüman sivil Arnavutlar'ı öldürdüğü bildirildi. Köydeki ilkokulun 300 metre aşağısındaki derede 70 Müslüman'ın cesedi bulundu. Katledilen insanların büyük çoğunluğuna yakın mesafeden ateş edildiği belirtilirken, bazılarının ise işkence gördükten sonra öldürüldükleri kaydedildi. Öldürülen Müslümanlar'ın bir kısmının yaşlarının 50'nin üstünde, geri kalanının ise aralarında 14 yaşındakilerin bulunduğu gençlerden oluştuğu belirtiliyor. İlk belirlemelere göre katledilen 40 kişinin Pastasel köyü sakini, 20'sinin Guri Kuk'dan (Kızıl Kaya), diğerlerinin ise Gashi köyünden Pastasel'e sığınan Müslümanlar olduğu fade ediliyor. Katliamdan yaralı olarak kurtulan bir kişinin peşine düşen Sırplar, köyün dışında yakaladıkları yaralıyı da katlettiler. Görgü şahidi bir kişinin ifadesine göre Sırplar 20 Müslüman'ı tankların arkasına bağlayarak sürükledikten sonra kurşunladılar. Senovca ve Koznik köylerinin arasındaki Pastasel'in ilkokulunda çevre köylerden göç eden Kosovalı Arnavutlar barınıyordu. Birkaç gün önce Bellaja'da yine katliam yapan Sırplar'ın dün bölgeye gelerek, Müslüman Arnavutlar'a ait cesetleri kamyonlara doldurup bilinmeyen bir yere götürdükleri bildirildi. ------- ARA BASLIK ------------------



------- Geri OKU ------------------




 


#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
25 yıl önce