|

Fransa da İdlib’e saldıracak

Fransa Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aldığı büyük destek ile ülkenin efsane lideri Charles de Gaulle ile karşılaştırılan Emmanuel Macron için bahar ayları kısa sürdü. Son yapılan araştırmaya göre Cumhurbaşkanı Macron’un güvenilirlik oranı, selefleri Hollande ve Sarkozy’nin bile gerisine düştü. Macron, Ağustos ayı sonu itibariyle yüzde 40’lık bir güvenilirliğe sahip. Bu oran Fransız siyasetini de hareketlendirdi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 28/08/2017 Pazartesi
Güncelleme: 02:13 - 28/08/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Fransa’nın genç Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron için bahar ayları geride kaldı
Fransa’nın genç Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron için bahar ayları geride kaldı

Fransa’da merkez sağ ve sol siyasetin çöküşüyle sürpriz bir şekilde Fransa Cumhurbaşkanı seçilen Emanuel Macron hızlı bir düşüş yaşıyor. Öyle ki, Macron ilk dört ayda sahip olduğu popülaritesi ile selefi François Hollande’ın da gerisine düşmüş durumda. Fransa Cumhurbaşkanlığına ülkenin efsane lideri Charles de Gaulle’den sonra en güçlü destekle yükselen Macron, Haziran ayında düzenlenen Parlamento seçimlerinde de Yürüyüş Hareketi ile büyük başarı kazanmıştı. Ne var ki kamuoyu yoklamaları, Macron’un hızlı yükselişinin beraberinde büyük hayalkırıklıkları da getirdiğini gösteriyor. Fransız Kamuoyu Araştırmaları Enstitüsü (ifop) tarafından yapılan araştırma, halkın yüksek beklentilerini karşılayamayan Cumhurbaşkanı Macron’un 4 aylık görev süresinde popüleritesinin yüzde 57 oranında düştüğünü ortaya koydu. Macron yüzde 43’lük destek oranı ile kendisinden önceki selefleri François Hollande ve Nicolas Sarkozy’nin gerisinde kaldı. Macron’a güvende yaşanan düşüş, Fransız merkez sağının harekete geçmesine sebep oldu. Sağ siyasetin güçlü isimlerinden Alain Juppe kurmaylarıyla bir araya geldi.

DÖNÜM NOKTASI

Macron, Mayıs ayında düzenlenen ikinci tur seçimler sonucunda oyların yüzde 65’ini alarak Fransa’nın yeni Cumhurbaşkanı olmaya hak kazandı. Ne var ki, ırkçı Marine Le Pen’e karşı oluşan bir koalisyon neticesinde Elysee Sarayı’nda iktidar koltuğuna oturan Macron için ilk dört ay beklenenden uzak geçti. Büyük bir medya desteği ve beklenti eşliğinde Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturan Macron’un balonu erken patladı. Fransız Kamuoyu Araştırmaları Enstitüsü (ifop) tarafından yapılan araştırmanın sonuçları dün Le Journal du Dimanche gazetesinde yayınlandı. Sonuçlara göre Fransızların yüzde 57’sinin yönetiminden memnun olmadığı Macron, bu oranla önceki cumhurbaşkanları Hollande ve Sarkozy’yi geride bıraktı. Mayıs ayından itibaren memnuniyet oranları hızla düşen Macron için Ağustos ayı adeta yıkım oldu. Fransız Cumhurbaşkanı hakkındaki memnuniyet oranı Ağustos ayında 14 puan gerileyerek yüzde 40’a düştü. Ifop Genel Müdür Yardımcısı Frederic Dabi, Cnews kanalında yaptığı değerlendirmede “Bu sonuçlar Macron için bir dönüm noktasına işaret ediyor” ifadelerini kullandı.

HOLLANDE’DAN
BİLE KÖTÜ

İfop’un araştırmasına göre Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un ilk dört aydaki güvenilirlik oranı, kamuoyunda dip yapan popülaritesi nedeniyle Cumhurbaşkanlığına ikinci kez aday olamayan selefi François Hollande’dan bile kötü durumda. Göreve gelişinden itibaren 4 aylık bir sürede araştırmaya katılanların yüzde 57’sinin desteğini kaybeden Macron’un durumunu önceki cumhurbaşkanları Hollande ve Sarkozy ile karşılaştıran Le Journal du Dimanche aynı dönemde Hollande’ın destek oranının yüzde 54, Sarkozy’nin ise yüzde 69 olduğunu hatırlattı. Bilindiği üzere Macron’u Fransa siyasetine tanıtan isim Hollande’dı.

SİYASET HAREKETLENDİ

Macron’un ilk dört ay sonunda beklenenden uzak bir performans sergilemesi, Fransız siyasetinde de hareketliliğe sebep oldu. Cumhurbaşkanlığı adaylık sürecinde Macron’a güçlü destek veren, sağ siyasetin güçlü isimlerinden Alain Juppe, kurmaylarıyla Fransa’nın Bordeaux kentinde bir araya geldi. Juppe’nin kurmaylarıyla Macron’un ilk yüz gününü masaya yatırdığı belirtiliyor. 

#Fransa
#Macron
#Suriye
#İdlib
#ABD
#PKK
#Emmanuel Macron
7 yıl önce