|

Gazzeli balıkçılar zor durumda

Gazzeli balıkçıkların avlanmasına izin vermeyen ve zaman zaman teknelerine ateş açan İsrail, Gazzelilerin "sabırsızlıkla" bekledikleri sardalya sezonunda istedikleri verimi alamamasına neden oldu.

Yeni Şafak
12:50 - 10/06/2015 Çarşamba
Güncelleme: 10:15 - 10/06/2015 Çarşamba
AA

İsrail askerlerinin namluları, abluka nedeniyle denizden de istifa etmekten mahrum bırakılan Gazzelilerin sardalya sezonuna gölge düşürüyor.



Temmuz 2014'teki son saldırısının ardından Gazze Şeridi sahilindeki 3 millik balık avlama menzilini, 6 mile çıkardığını duyurmasına rağmen Gazzeli balıkçıkların bu alanda avlanmasına izin vermeyen ve zaman zaman teknelerine ateş açan İsrail, söz konusu uygulamaları nedeniyle Gazzelilerin "sabırsızlıkla" bekledikleri sardalya sezonunda istedikleri verimi alamamasına neden oldu.



Zor yaşam koşullarına direnerek 6 çocuğunun geçimini denizden sağlamaya çalışan 35 yaşındaki Filistinli balıkçı Husam el-Hissi, İsrail ablukası nedeniyle sezonun önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da verimsiz geçtiğini söyledi.



Hissi, "İsrail deniz kuvvetlerinin balıkçılara yönelik ihlalleri yüzünden sardalya avı, umduğum gibi olmadı mesela. Büyük zarar ediyoruz. Borçlarımı ödemek için bu mevsimi sabırsızlıkla bekliyordum. Ancak İsrail namluları her daim yüzümüze çevrili" dedi.



Sardalyanın çok olmaması nedeniyle fiyatının yükseldiğini, bu nedenle tüketicinin sardalya talebinin az olduğunu ifade eden Hissi, balığın kilosunun 2 buçuk dolardan 8 dolara yükseldiğini belirtti.



Diğer balık türleri konusunda da zarar ettiklerini dile getiren Hissi, İsrail'in 6 milde avlanmaya izin vermediğini, sadece 3 mile kadar avlanabildiklerini hatırlattı.



Doğru düzgün av yapamadılar


Ağındaki balıkları mavi sandıklara dolduran Davud Şeyha ise "Görüyorsunuz. Ağım neredeyse bomboş. Sezon başladığından beri doğru düzgün sardalya avlayamadık" ifadelerini kullandı.



5 çocuk babası Şeyha, zor ekonomik koşullar yüzünden sıkıntı çektiklerini ve sezon için kayığını hazırlamanın kendisine 5 bin dolara mal olduğunu dile getirdi.



Şeyha, "Sezon için çok iyi hazırlanmıştım. Bu dönem bizim için rızık kapısı. Çünkü Gazzelilerin bu tür balıklara rağbeti var. Ne var ki İsrail ihlalleri, bizi bundan mahrum bıraktı" diye konuştu.



Filistin Ziraat Bakanlığı'ndan Balıkçılık Genel Müdürü Adil Atallah da sardalya sezonunun bu yıl diğer yıllara oranla çok kötü olduğunu ifade etti.



Söz konusu olumsuz duruma "İsrail askerlerinin Gazzeli balıkçılara yönelik ihlallerinin" neden olduğunu ifade eden Atallah, "İsrail ihlalleri, gün aşırı devam ediyor. Avlanma için izin verilen alan ve oradaki balık oranı çok az" dedi.



Önceki yıllar avladıkları 2 bin ton sardalyadan bu yıl sadece 150 ton elde edebildiklerini belirten Atallah, Gazze halkının sardalya ihtiyacının 5 bin ila 7 bin ton arasında değiştiğini söyledi.



Gazze'de yaklaşık 3 bin 500 kişi balıkçılıkla geçimini sağlıyor.



#Gazze
#İsrail
#balık
#Sardalya
9 yıl önce