Güney Kıbrıs’ı uydu devlet yapacak

04:006/05/2026, Çarşamba
G: 6/05/2026, Çarşamba
Yeni Şafak
İşgal ordusu bir köye daha sessiz sedasız el koydu.
İşgal ordusu bir köye daha sessiz sedasız el koydu.

İsrail'in Doğu Akdeniz'de Güney Kıbrıs Rum Cumhuriyeti'ni ‘uydu devlet’e dönüştürme projesi hız kazandı. İşgalci gücün ülkenin güneyinde uzun yıllardır boş olan bir köyü satın aldığı ortaya çıktı. Bir süredir ülkede arazi satın alan İsrail’in son girişimi özellikle yerel halk arasında ciddi endişelere yol açtı.

İşgalci güç İsrail'in Doğu Akdeniz'de Güney Kıbrıs Rum Cumhuriyeti'ni bir "uydu devlet" yapam projesi hız kesmeden devam ediyor. Güney Kıbrıs’ta Skala Times internet haber sitesi, ülkenin güneyinde uzun yıllardır boş olan bir köyün İsrail tarafından satın alındığını belirtti. Habere göre, Limasol bölgesine bağlı Trozena köyünün İsrailli yatırımcılar tarafından satın alındığı ortaya çıkarıldı. Konuya ilişkin ortaya atılan bilgiler, özellikle yerel halk arasında ciddi endişelere yol açtı. Gazete Limasol Belediye Başkanı’na ulaşılmaya çalışılsa da doğrudan bir yanıt alınamadı. Bunun üzerine yerel polis birimleriyle sağlanan iletişimde gelişme doğrulandı.

KİLİSEYE GİRİŞİ YASAKLADILAR

Yetkililerin verdiği bilgilere göre, söz konusu bölgede geniş bir arazi parçasının, hatta köyün büyük bölümünün, İsrailli yatırımcıların mülkiyetine geçtiği doğrulandı. Bununla birlikte, köyde bulunan kiliseye girişin bazı Kıbrıslılara engellendiği yönündeki iddialar da gündeme geldi. Polis, kilisenin özel mülkiyet sınırları içinde bulunması halinde bu tür erişim kısıtlamalarının olabileceğini belirterek iddiaları dolaylı yoldan doğrulanmış oldu.

DEMOGRAFİYİ DEĞİŞTİRECEKLER KORKUSU

Gelişmeler, yalnızca mülkiyet meselesiyle sınırlı kalmayıp daha geniş bir tartışmayı da beraberinde getirdi. Özellikle İsrailli yatırımcıların bütün bir köyü kapsayacak ölçekte arazi satın almasının, yerel kimlik, sosyal yapı ve demografik denge üzerinde nasıl etkiler yaratacağı sorusu gündeme taşındı.

ESKİ VEKİL DE DOĞRULADI

Eski milletvekili ve Ekolojistler Birliği Başkanı George Perdikis de konuya ilişkin sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda, Trozena köyüne ve köydeki Aziz Georgios Kilisesi'ne halkın erişiminin yasaklandığına dair haberler aldıklarını belirtti. Perdikis, İsrail bağlantılı bir şirketin Trozena köyünde çok sayıda arsa ve konut satın aldığına, şirketin hem kendi mülkiyetindeki hem de diğer binaları yıktığına dair bilgi edindiklerini aktardı. George Perdikis, "şirketin imar dairesi ve yerel yönetimce desteklendiğine, ayrıca eski bir patikayı açmak için iş makineleri kullandığına" dair şikayetler ve duyumlar aldıklarını kaydetti.

BİR KÖY DAHA HEDEFLERİNDE

Perdikis, Baf kentinde yer alan terk edilmiş bir Türk köyüne, İsrail başta olmak üzere farklı ülkelerden iş insanlarının ilgi gösterdiğinin belirlendiğini de ifade ederek, konuyla ilgili yetkililerden açıklama beklendiğini vurguladı.

ARKA BAHÇE YAPIYORLAR

Geçen yıl Rum basınının yüksek tirajlı gazetelerinden Politis'in internet sitesinde yer alan haberde, İsrail-İran çatışmalarının ardından Rum Kesimi'ne giden İsraillilerin sayısının 15 bine ulaştığı belirtilmişti. "Başka bir vadedilmiş toprak gibi. Yahudiler neden Kıbrıs'tan arazi alıyor?" başlığıyla yayınlanan haberde, Kovid-19 salgını sırasında da İsraillilerin GKRY'yi arka bahçeleri gibi kullandıklarına dikkat çekilerek, Yahudi Chabad Örgütü'nün, Güney Kıbrıs'taki varlığına işaret edildi.




#Güney Kıbrıs
#İsrail
#Orta Doğu