|

İşgalde 35'inci gün: Zelenskiy İstanbul müzakerelerini 'olumlu sinyal' olarak değerlendirdi

Rusya'nın Ukrayna'yı işgal saldırıları 35'inci gününe girdi. Rusya-Ukrayna arasındaki barış müzakerelerinin İstanbul'da yapılması üzerine dünyanın gözü Türkiye'ye çevrildi. Heyetlerin 4,5 saatlik görüşmesinin ardından Rusya, "İki taraf arasında bazı maddelerde uzlaşma sağlandı. Siyasi incelikler ve detaylar konuşulacak. Ukrayna'nın önerilerini Putin’e sunacağız" açıklamasını yaparak barışa dair sinyaller verdi. Öte yandan Zelenskiy ise görüşmelerden gelen izlenimlerin pozitif değerlendirilebileceğini söyledi. İşte Rusya-Ukrayna savaşında bölgede yaşanan dakika dakika gelişmeler...

22:03 - 30/03/2022 Çarşamba
Güncelleme: 22:04 - 30/03/2022 Çarşamba
Yeni Şafak
Dolmabahçe, tarihi zirveye ev sahipliği yaparken, dünyanın gözü Türkiye'ye çevrildi.
Dolmabahçe, tarihi zirveye ev sahipliği yaparken, dünyanın gözü Türkiye'ye çevrildi.

Tüm dünyanın takip ettiği Ukrayna-Rusya Savaşı, 35'inci güne girdi. Türkiye, iki ülke arasındaki arabuluculuk çalışmalarını bir üst seviyeye çıkardı.

Rusya ve Ukrayna'dan müzakere heyetleri, İstanbul'da bir araya geldi. Dolmabahçe, tarihi zirveye ev sahipliği yaparken, dünyanın gözü Türkiye'ye çevrildi.

  • Görüşmeler sonrasında Rus heyeti, "İki taraf arasında bazı maddelerde uzlaşma sağlandı.
    Bazı siyasi incelikler ve detaylar konuşulacak. Ukrayna'nın önerilerini Putin’e sunacağız. En hızlı şekilde barışa gelmek daha mümkün olacaktır.
    2 hafta içinde görüşmeleri devam ettireceğiz" ifadelerini kullanırken Zelenskiy'den de bir açıklama geldi.

İZLENİMLER POZİTİF

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy görüşmelere ilişkin yaptığı açıklamada izlenimlerin pozitif değerlendirilebileceğini söyledi.

Zelenskiy'nin açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:
  • -
    Rusya ile görüşmelerden gelen izlenimler pozitif olarak adlandırılabilir ama bu izlenimler Rusya’nın saldırılarının patlamalarını bastırmıyor.
  • -
    Bizim yok olmamız için savaşmaya devam eden bir gücün temsilcilerinin sözlerine güvenmemiz için herhangi bir nedenimiz yok.
  • -
    Müzakerelerdeki yalnızca somut bir sonuca güvenilebilir.

İşte Rusya-Ukrayna savaşında bölgede yaşanan dakika dakika gelişmeler...

22.03:
Beyaz Saray, Putin'in Ukrayna savaşı konusunda yanlış yönlendirildiğini, bunun Putin ile Rus askeri yetkililer arasında gerilime yol açtığına dair ellerinde bulgu olduğunu açıkladı
19.00:
İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in birliklerinin her biri Ukrayna'dan ayrılana kadar Rusya'ya yönelik yaptırımların yoğunlaştırılması gerektiğini bildirdi.
17.14:
Ukrayna’nın Rivne şehrinde Rus askerlerinin saldırısı sonucu yakıt deposunda çıkan yangın, 3 günün ardından söndürüldü.
15.27:
Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Aleksey Arestovich, Rus ordusunun Ukrayna’nın başkenti Kiev’e yakın bazı bölgelerden uzaklaştırılması üzerine halkın başkente geri dönmeye başladığını belirtti.
11.52:
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, Ukrayna'dan komşu ülkelere geçen mülteci sayısının 4 milyona ulaştığını duyurdu.



11.30:
Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Danışmanı yeni yaptığı açıklamada "Rusya, askerlerimizi kuşatmak için güçlerini Ukrayna'nın kuzeyinden doğusuna kaydırıyor. Savaş bir hafta daha aktif aşamada olacak" dedi.

10.51:
Rusya Savunma Bakanlığı Ukrayna'ya ait Su-24 savaş uçağının Belarus sınırına yakın bir bölgede düşürüldüğünü duyurdu.
10.25:
İngiltere Savunma Bakanlığı, Ukrayna’da ağır kayıplara uğrayan Rus birliklerinin yeniden organize olmak ve ikmal için Belarus ve Rusya'ya dönmek zorunda kaldıklarını söyledi. Bakanlığın son istihbarat raporunda şu ifadelere yer verildi:

“Bu tür faaliyetler, Rusya'nın zaten gergin olan lojistiği üzerinde daha fazla baskı oluşturuyor ve Rusya'nın Ukrayna içindeki ileri bölgelerdeki birimlerini yeniden organize etmekte yaşadığı zorlukları gösteriyor.”

“Rusya, karadaki manevra kabiliyetindeki azalmayı büyük olasılıkla yoğun topçu ve füze saldırılarıyla telafi etmeye devam edecek.”

"Rusya'nın Donetsk ve Luhansk'ta bir taarruza odaklandığını açıklaması, muhtemelen birden fazla önemli ilerleme eksenini sürdürmek için mücadele ettiğinin üstü kapalı bir itirafı."

10.17:
Ukrayna'ya saldıran Rus ordusunun 17 bin 300 askerini, 131 uçağını, 131 helikopterini ve 605 tankını kaybettiği bildirildi.
10.10:
Ukrayna Başsavcılığı, Rusya’nın saldırıları sonucu 24 Şubat'tan bu yana 145 çocuğun hayatını kaybettiğini açıkladı.

Ukrayna Başsavcılığı tarafından yapılan son açıklamada, saldırıların başladığı 24 Şubat'tan bu yana 145 çocuğun hayatını kaybettiği, 222 çocuğun ise yaralandığı belirtildi. Rus birliklerinin sivil alt yapı ve yerleşim bölgelerine düzenlediği saldırılarda 790 eğitim kurumunun hedef alındığı, bunlardan 75'inin tamamen yıkıldığı ifade edildi.


10.00:
Ukrayna’nın Mikolayiv kentinde dün Rus füzesinin hedefi olan valilik binasında can kaybı 12’ye, yaralı sayısı ise 33’e yükseldi.

Ukrayna Acil Durumlar Servisi’nden yapılan açıklamada, dün Mikolayiv’de vurulan 9 katlı valilik binasında can kaybının 12’ye, yaralı sayısının ise 33’e yükseldiği aktarıldı. Yetkililer, enkaz altındaki arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Mikolayiv Valisi Vitaliy Kim, Rusya’yı sabah saatlerinde hedef aldığı valilik binasında insanların işe gelmesini beklemekle suçlayarak, “Uyuyakalmıştım fakat şanslıyım. Çoğunluk bir şekilde kaçtı nasıl oldu bilmiyorum” ifadelerini kullanmıştı.

Saldırı sonrası Danimarka Parlamentosu’nda konuşan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ise, “Mikolayiv’de askeri hedefler yok. Mikolayiv halkı, Rusya için tehdit oluşturmuyor” demişti.


06.51:
Ukrayna Ulusal Gazeteciler Birliği, Zaporizhzhia bölgesindeki Rus güçlerinin yerel bir gazeteciyi tutukladığını ve onu "eylemleriyle ilgili soruşturmak" için Donetsk bölgesine götürdüğünü söyledi.

Sendika, gazetecinin kız kardeşine atıfta bulunarak, Rusların Irina Dubchenko'yu yaralı bir Ukraynalı askeri korumakla suçladığını söyledi.

05.44:
Rus güçlerinden geri alınan İrpin'in hala siviller için güvenli olmadığı açıklandı. Açıklama kentin belediye başkanından geldi.


04.15:
Rusya Savunma Bakanlığı tarafından paylaşılan görüntülerde, 20 ton ağırlığındaki temel gıda maddelerini içeren insani yardım malzemelerinin Rus tank ve çeşitli ağır zırhlı araçlar eşliğinde Harkov ve Sumi kentlerine götürüldüğü kaydedildi. Geniş güvenlik önlemleri altında sevk edilen malzemeler, kentlerin çeşitli bölgelerine kurulan dağıtım alanlarında sivil halka dağıtıldı

'RUS ÇEKİLMESİ BİR ALDATMACA'

03.49:
Ukrayna Genelkurmayı, Rus birliklerinin çekilmesinin büyük ihtimalle bir aldatmaca olduğunu belirtti.

Ayrıca, Rus birliklerinin Donestk'te ateşe ve saldırılara devam ettiği vurgulandı.

Novokarlivka ve Luhivske'de Rus güçlerinin konumlarını güçlendirdikleri ve mayınlama yaptıkları ifade edildi.


02.15:
Rusya'nın saldırısı altındaki Ukrayna'nın liman kenti Odessa'da sahilde yürüyüş yapmak isteyen 2 sivil mayına basarak hayatını kaybetti. Ukrayna Ordu yetkilisi Vladislav Nazarov ise, halkı plajlardan uzak durmaları yönünde uyardı.
02.00:
Rusya’nın Ukrayna’ya saldırıları sırasında Rus ordusu için en çok mühimmat sevkiyatının gerçekleştiği Belgorod kentinde gece saatlerinde büyük bir patlama meydana geldi. Rus ordusuna ait depodaki patlama nedeniyle kentte büyük bir korku yaşanırken, patlamanın şiddeti hem kentte hem de Ukrayna’da yoğun bir şekilde hissedildi.
01.40:
Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mahail Podolyak, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski görüşmesi için ortamın hazır olduğunu ifade etti.

#Ukrayna
#Vladimir Putin
#Vladimir Zelenski
#Rusya
2 yıl önce