|

Müthiş dayanışma: Pakistan'dan ayda 100 bin çadır gelecek

Pakistan, Türkiye ile örnek olacak müthiş bir dayanışma ortaya koyuyor. Dünyanın önde gelen çadır tedarikçisi Pakistan, depremzedelere 100 bin çadır göndereceğini duyurduktan sonra aldığı tüm siparişleri durdurdu. Fabrikalar sadece Türkiye’ye gönderecekleri kışlık çadırlar için mesai yapıyor.

04:00 - 12/03/2023 Pazar
Güncelleme: 01:36 - 12/03/2023 Pazar
Yeni Şafak
Pakistan'da Türkiye için çadır üretiliyor.
Pakistan'da Türkiye için çadır üretiliyor.

Türkiye’de yaşanan deprem felaketi sonrası kardeş ülkelerin hepsi yardım için seferber oldu. En büyük desteklerden biri, ekonomik krizin eşiğindeki Pakistan’dan geldi. Dünyanın en büyük çadır üreticisi Pakistan, bütün fabrikalarını Türkiye için çadır üretimine tahsis etti. Başbakan Şahbaz Şerif’in, Türkiye’yi ziyaretinin ardından 19 Şubat’ta Türkiye için 100 bin çadır hazırlanması talimatı sonrası çok sayıda fabrika, bu miktarın yetiştirilmesi için mesaiye başladı.

KASUR ŞEHRİ MERKEZ OLDU

Lahor’a bir saat uzaklıktaki Kasur şehri çevresine yerleşen fabrikalar, burada ürettikleri çadırları dünyanın dört bir yanına gönderiyor. Pencap eyaleti, ülkedeki pamuk üretiminin önemli bir kısmını tek başına karşılıyor. Pamuğun, çadır ve kanvas kumaş üretiminde en temel ham madde olması dolayısıyla firmalar, eyaletin başkenti Lahor’a yakın mesafelerde konumlanmış durumda. Ülkede 48’i Pencap eyaleti olmak üzere toplam 101 çadır üretim fabrikası bulunuyor.

AYLIK ÜRETİM KAPASİTESİ 200 BİN

Türkiye için başlatılan çadır seferberliğini anlatan Pakistan Kanvas ve Çadır Üreticileri ve İhracatçıları Birliği (PCTMEA) Başkanı Osman Resul Butt, “Yurt dışından tüm talepleri durdurduk, tamamen Türkiye’ye çadır göndermek için çalışıyoruz” dedi. Butt, Başbakan Şerif’in Türkiye ziyaretinin ardından çadır firmalarıyla toplantı yaptığını ve 100 bin çadır talimatı verdiğini anımsatarak, “Pakistan, çadır üretiminde dünyada ön sıralarda. Bir ay içerisinde 200 bine kadar çadır üretebiliriz. Herhangi bir ülkenin böyle büyük bir kapasitesi bulunmuyor” ifadesini kullandı.

ELİMİZDEN GELENİ YAPIYORUZ

Çadır firmalarından UTS Üst Yöneticisi Ahmed Osman Butt ise kışlık çadırların üretimlerinin daha uzun sürdüğünü belirterek, bu sebeple diğer çadırlarda 500 olan günlük üretimin kışlık çadırlarda 200’e düştüğünü kaydetti. Butt, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından tüm üretimlerini tamamen Türkiye için ayırdıklarını vurgulayarak, “Türk kardeşlerimiz için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz” dedi.

23 Mart’a kadar 50 bini gelecek

Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, 23 Mart’a kadar Türkiye’ye 50 bin kışlık çadır gönderileceğini açıkladı. Türkiye’deki deprem yardımlarının değerlendirilmesi için düzenlenen toplantıya başkanlık eden Başbakan Şerif, gönderilecek çadırların kış şartlarına uygun olması konusunda gerekli kaliteyi sağlaması için Ulusal Afet Yönetim Ajansı’na da direktif verdi. Çadırların yanında Pakistan Uluslararası Havayolları’nın (PIA) gerçekleştireceği 34 uçuşla Türkiye’ye 38 bin battaniye, depremden etkilenen Suriye’ye de 22 bin battaniye ve 10 bin gıda kolisi gönderilecek.

ÜÇÜNCÜ GEMİ KARAÇİ’DEN YOLA ÇIKTI

Pakistan Deniz Kuvvetleri’ne ait üçüncü gemi de dün Karaçi’den Türkiye’ye hareket etti. Türkiye’deki depremzedeler için

2 bin 600 kışlık çadır taşıyan gemi, Suriye’ye de 22 bin battaniye, gıda kolileri ve jeneratörler ulaştıracak. Pakistan’dan Türkiye’ye gidecek 3. geminin, 23 Mart’ta Mersin Limanı’na varması bekleniyor. Pakistan hükümeti, Türkiye’ye şu ana kadar 17 binden fazla kışlık çadır ve 60 bin battaniye gönderdi.

Dünyanın en büyükihracatçılarından

Pakistan Kredi Derecelendirme Kuruluşu verilerine göre, Pakistan’ın çadır yapımında kullanılan 100 milyon metrekare kanvas kumaş üretme kapasitesi bulunuyor. Pakistan; Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Dünya Gıda Programı (WFP), Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC) gibi kurumlara çadır, kanvas kumaş, branda, battaniye ve sineklik gibi yardım malzemeleri sağlıyor. Çadır, kanvas kumaş ve branda ihracatında 2020’de 98,4 milyon dolar gelir elde eden Pakistan, 2021’de ihracatını 110,3 milyona çıkardı.



#Pakistan
#Çadır
#İnsani Yardım
#Deprem
#Şahbaz Şerif
1 yıl önce