|

YPG'nin vurulması Washington'ı rahatsız etti

Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında Cerablus'u DAEŞ'ten temizleyen Türkiye, YPG'nin de Fırat'ın doğusuna geçmesini istedi. Buna karşılık Fırat'ın doğusuna geçmeyen ve Türk tankına saldırı düzenleyen YPG, Türk savaş uçakları tarafından vuruldu. DAEŞ'e karşı YPG'yi destekleyen ve koruma zırhı sağlayan Washington yönetimi Türkiye'nin YPG'yi vurmasından rahatsız oldu.

Yeni Şafak
14:28 - 29/08/2016 Pazartesi
Güncelleme: 15:09 - 29/08/2016 Pazartesi
Diğer

Türkiye'nin düzenlediği Fırat Kalkanı operasyonu çerçevesinde Cerablus'u DAEŞ'ten temizlemesine destek sağladığını belirten ABD yönetimi, iki yıldan beri desteklediği ve her türlü silahlı desteği sağladığı YPG'nin vurulmasından ise rahatsız oldu. YPG'nin Cerablus'ta bulunan Türk tankına yapılan saldırının ardından Türkiye'nin YPG'yi vurması karşısında Washington yönetimi rahatsız oldu. NATO müttefikine ait tankın vurulmasına sessiz kalan ABD yönetimi, terör örgütü YPG'nin vurulması karşısında ise paniğe kapıldı. ABD Başkanı Obama'nın özel temsilcisi Breet McGurk, terör örgütü YPG'nin Türk tankına yaptığı saldırının ardından Türkiye'nin YPG'yi vurması ile ilgili açıklama yaptı. Terör örgütü YPG'ye her seferinde sahip çıkan ABD, Suriye'nin kuzeyinde gerçekleşen çatışmalarla ilgili "DAEŞ'in bulunmadığı bölgelerdeki çatışmaları kabul edilemez ve derin bir endişe kaynağı olarak görüyoruz" dedi.



YPG'nin vurulmasından rahatsız olan Washington, saldırıların durdurulmasını istedi.



ABD Başkanı Barack Obama'nın DAEŞ ile mücadele özel temsilcisi Brett McGurk, Twitter hesabından Türkiye'nin Cerablus harekâtını değerlendirdi.



Milliyet'te yer alan habere göre Twitter mesajlarında Savunma Bakanlığı Pentagon'dan yapılan açıklamaları hatırlatan McGurk'un sözleri şöyle: "Cerablus'un güneyinden hava saldırıları ve Türk askeriyle Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile bağlantılı muhalif gruplar arasında çatışma yaşandığı haberleri alıyoruz. DAEŞ'in bulunmadığı bölgelerdeki çatışmaları kabul edilemez ve derin bir endişe kaynağı olarak görüyoruz. ABD'nin bu çatışmalarla ilgilisi yok ve onlar ABD birlikleriyle koordineli değil. Ve biz onları desteklemiyoruz. Dolayısıyla, sahada olan tüm silahlı aktörlerden saldırı pozisyonundan çıkmaları için çağrı yapıyoruz."




DOD: We want to make clear that we find these clashes -- in areas where #ISIL is not located -- unacceptable and a source of deep concern.





Özel temsilci, taraflardan çatışma ihtimalini azaltmak için iletişim kanallarının açık olmasını istedi.



Brett McGurk'un alıntıladığı açıklamaları, Savunma Bakanlığı Pentagon sözcüsü Peter Cook New York Times gazetesine yazılı olarak yapmıştı. Cook, "ABD çatışmasızlığı ve hala ölümcül ve ortak bir tehlike olan DAEŞ'e birlikte odaklanmayı mümkün kılmak için aktif çaba içindedir" demişti.



24 Ağustos Çarşamba günü gece saatlerinde Suriye'ye sınır ötesi harekât düzenleyen Türkiye, PKK'nın Suriye uzantısı PYD'nin silahlı kanadı YPG güçlerinin Fırat Nehri'nin doğusuna çekilmesini istiyor. SDG içerisinde önemli bir yer tutan YPG'liler, Menbic'in IŞİD'den kurtarılmasıyla bölgeye yerleşmişti.



Washington geçen hafta YPG'lilerin çekilmeye başladığını açıklamış ancak bölgedeki güçler Türk tankına roketli saldırı düzenlemişti. Bir askerin şehit olduğu saldırı öncesi ve sonrasında Türk savaş uçakları YPG hedeflerini vurmuştu.


#ABD
#YPG
#Cerablus
#Pentagon
#Türkiye
8 yıl önce