|

Alman deviyle enerjide iş birliği

Alman devi Siemens ile TEMSAN, kombine çevrim santrallerinin enerji verimliliği yüksek modellerle yenilenmesi konusunda iş birliğine vardı. Toplam maliyetin 1,5 milyar avroya ulaşması beklenen proje ile Türkiye’deki yıllık doğalgaz tüketiminden yüzde 2 tasarruf edilecek. Ankara’daki 2. Türk-Alman Enerji Forumu’nda iki ülke enerji bakanlıkları arasında iş birliklerini geliştirecek bir niyet mektubu da imzalandı.

Haber Merkezi
04:00 - 27/10/2018 Cumartesi
Güncelleme: 19:16 - 26/10/2018 Cuma
Yeni Şafak
 Alman şirketi Siemens ile Türkiye Elektromekanik Sanayi AŞ (TEMSAN) yetkilileri, iki ülke bakanlarının şahitliğinde iş birliği anlaşması imzaladı.
 Alman şirketi Siemens ile Türkiye Elektromekanik Sanayi AŞ (TEMSAN) yetkilileri, iki ülke bakanlarının şahitliğinde iş birliği anlaşması imzaladı.

Türkiye ile Almanya'nın ikili ekonomik faaliyetleri artırma kararı almasının ardından ilk iş birliği dün geldi. Alman devi Siemens ve Türkiye Elektromekanik Sanayi AŞ (TEMSAN), düşük verimliliğe sahip ve ekonomik ömrünü tamamlayan kombine çevrim santrallerinin, enerji verimliliği yüksek modellerle yenilenmesi konusunda anlaştı. Siemens tarafından yapılan açıklamaya göre, Siemens Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Gelis ve TEMSAN AŞ Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Toprak, iyi niyet anlaşması imzaladı. İmza törenine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier da şahitlik etti.

YATIRIMIN MALİYETİ 5 İLA 7 YILDA DÖNECEK

Anlaşmayla Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) Ambarlı Santrali başta olmak üzere verimsiz kombine çevrim santrallerinin yüksek enerji verimliliğine sahip olacak şekilde yenilenmesi amaçlanıyor. Anlaşma kapsamında, yerlileştirme konusunda stratejik iş birliği ve finansman temini de bulunuyor. Yatırım sonucunda enerji verimliliği yüzde 45'ten yüzde 60'ın üzerine çıkacak. Bu sayede santraller, 5 ila 7 yıllık bir periyotta yatırım maliyetlerinin geri dönüşünü sağlayacak. Toplam büyüklüğünün 1,5 milyar avroya ulaşması beklenen proje ile Türkiye'deki yıllık toplam doğalgaz tüketiminin de yüzde 2 azalması mümkün olacak.

İKİ ÜLKEDEN NİYET MEKTUBU

Öte yandan dün gerçekleşen 2. Türk-Alman Enerji Forumu'nda iki ülke ilişkilerine dair değerlendirmelerde bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, Almanya ile Türkiye arasında enerjideki iş birliği potansiyelinin hızlıca hayata geçirilmesi için Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Altmaier ile gün içinde bir niyet mektubu imzalayacaklarını belirtti. Dönmez, "Bu niyet mektubunda yer alan iş birliği alanlarında çalışmalarımızı süratle ve sonuç odaklı devam ettirerek, halihazırda belirli bir seviyeye ulaşmış olan ikili iş birliğimizi daha da geliştireceğimize yürekten inanıyorum" diye konuştu.

YOL HARİTASI OLUŞTURULDU

Bakan Dönmez, bu yıl içinde Türkiye ve Almanya yetkilileri arasında gerçekleştirilen toplantılar neticesinde, enerji alanındaki iş birliğinin canlandırılarak daha ileri bir seviyeye taşınması, spesifik hedef ve amaçların belirlenmesi amacıyla bir "yol haritası" oluşturulduğuna dikkati çekti. Dönmez, bu yol haritasında, iki ülkenin kamu ve özel sektörünün enerji alanında iş birliği yapabileceği alanlara ve odaklanabileceği projelere yer verildiğini anlattı.

YATIRIMLAR GÜVENİN GÖSTERGESİ

Almanya'nın Türkiye'nin en büyük ticari ortaklarından olduğunu hatırlatan Dönmez, 2017'de ikili ticaret hacminin 36,4 milyar dolara ulaştığını söyledi. Birçok Alman şirketinin Türkiye'de uzun yıllardır yatırımlarını sürdürdüğünü de ifade eden Dönmez, "Yüksek yatırım miktarları, Alman şirketlerin ve yatırımcıların hem sektöre hem de Türkiye’nin ekonomisine duydukları güveni göstermektedir" değerlendirmesinde bulundu.


Bakan Varank ile Altmaier görüştü

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye ve Almanya ilişkilerindeki canlanmanın umut verici olduğunu belirterek, “Yeni dönemde sizlerle aktif bir çalışma mekanizması ve yeni iş birliği alanları geliştirmek istiyoruz” dedi. Varank, bakanlıkta Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier ve beraberindeki heyetle bir araya geldi. Varank, sanayi ve teknoloji alanında somut iş birliği önerileri olduğuna işaret etti. Altmaier de Türkiye ziyaretinde son derece yapıcı görüşmeler yaptıklarını belirterek, “Sanayi alanındaki iş birliğine, projelere çok büyük önem atfediyorum” dedi.

Üçüncü ülkelerde ortak iş vurgusu

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, Türk ve Alman firmalarının karşılıklı yatırımlarından memnun olduklarını belirterek, “Üçüncü ülkelerde iş birliği, çok konuştuğumuz ama birlikte hareket etme konusunda fazla başarılı olamadığımız bir konu” dedi.

2. Türk-Alman Enerji Forumu’nun açılışında konuşan Nail Olpak, iki ülkenin üçüncü ülkelerde iş birliği yapmaları konusunda kendilerine ulaşan talepler olduğuna dikkati çekti.

Türkiye ile birçok şeyi başarabiliriz

Almanya Ekonomi ve Enerji Bakanı Peter Altmaier, “Almanya, enerji üreten lider bir ülke konumundadır. Türkiye de Avrupa’nın bir parçasıdır. Güçlerimizi birleştirdiğimiz zaman birçok şeyi başarabiliriz” dedi. Altmaier, 2. Türk-Alman Enerji Forumu’nun açılışında yaptığı konuşmada, ticaret ve bununla ilgili siyasetin en önemli çalışma alanları olduğunu ifade etti. Ekonomilerini geliştirmek isteyen ülkeler için sürdürülebilir enerjinin gerekli olduğuna işaret eden Altmaier, şöyle devam etti: “Türkiye gazda bir kavşak olacaktır. Kömür ve linyite bağımlılık azalırsa, doğal gazdan enerji üretimi önem kazanacaktır. Kuzey Avrupa’daki kaynaklara bakıldığında Türkiye ve Almanya olarak Rusya’dan doğal gaz ithal ediyoruz, gelecekte de böyle olacak, dolayısıyla istikrarlı ilişkiler sürdürülmeli.”


Türkiye’de çalışmak avantaj

Alman sermayeli otomotiv yan sanayi firması Farhym’in Genel Müdürü Bülent Akgöl, Türkiye’nin geleceğine güvendiklerini ve ülkeye pozitif baktıklarını belirterek, “Alman şirketi olarak Türkiye’de çalışmaktan gurur duyuyoruz” dedi. Alman bakan Altmaier’in ziyaret ettiği Farhym firmasının Genel Müdürü Akgöl, değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’de faaliyette bulunmanın çok fazla olumlu yönü olduğuna işaret eden Akgöl, “Türk üniversitelerinde eğitim görmüş kaliteli yöneticilerimiz var. Üretimde de mavi yakalıların heyecan ve motivasyonu çok yüksek” diye konuştu.

#Almanya
#Türkiye
#Ekonomi
5 yıl önce