|

Araç sahipleri dikkat: Lastiklerde yeni etiket uygulaması 1 Mayıs'ta başlıyor

Lastik etiketlemeye düzenleme getiren yönetmelik kapsamındaki yeni etiket uygulaması yarından itibaren Avrupa Birliği ile eş zamanlı olarak yürürlüğe girecek. Yeni uygulamada etiketlerin üst bölümünde lastik kimlik bilgileri yer alacak ve araç sahipleri lastik satın alırken doğru ve güvenli seçim yapabilecek.

12:03 - 30/04/2021 Cuma
Güncelleme: 12:05 - 30/04/2021 Cuma
Yeni Şafak
Yenilenen lastik etiket uygulaması 1 Mayıs 2021’den itibaren Avrupa Birliği ile eşzamanlı olarak yürürlüğe girecek.
Yenilenen lastik etiket uygulaması 1 Mayıs 2021’den itibaren Avrupa Birliği ile eşzamanlı olarak yürürlüğe girecek.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan "Lastiklerin Yakıt Verimliliği ve Diğer Parametreler ile İlgili Etiketlenmesi Hakkında Yönetmelik" 1 Mayıs 2021’den itibaren Avrupa Birliği ile eş zamanlı olarak yürürlüğe girecek.

Yenilenen lastik etiketlerinde kategoriler ve seviyelendirmelerde sadeleşmeye gidilirken yeni etiketlerin üst bölümünde ise lastik kimlik bilgileri yer alacak.

LASTİĞİN SAĞ ÜST KÖŞESİNDE YER ALACAK

Lastik satın almak isteyenler, lastik bilgilerine ve lastik etiketinin dijital kopyasına sağ üst köşedeki karekod (QR) ile ulaşabilecek. Sektör yetkilileri araç sahiplerinin lastik satın alırken doğru ve güvenli lastik seçimi yapabilmek için bu etiketleri dikkatle incelemesi gerektiğinin önemine vurgu yapıyor.

YENİ KRİTERLER EKLENDİ

Otomobil lastikleri ve hafif ticari araç lastiklerin yanı sıra; otobüs, kamyon, tır lastikleri için de etiketlendirme zorunluluğu getirildi.

Yeni etiketlemede yakıt tasarrufu, ıslak zeminde yol tutuş ve dış yuvarlanma gürültüsü hakkında bilgi sağlamayı amaçlayan parametrelere; kış lastiklerinde aranacak karda yol tutuşu, buzda yol tutuşu gibi kriterler de eklendi.


YENİ ETİKETLERDE YER ALAN BİLGİLER

Yürürlüğe giren yeni yönetmelik kapsamında, yeni etiketlerde aranacak değişiklik ve düzenlemelerin ana hatlarıyla şu şekilde olacak:

Yeni etiketlerde tedarikçi ismi, ebat bilgisi, lastik tipi ile ilgili belirlenmiş numerik kod, lastik türü gibi bilgiler etiketin üst kısmına eklendi. Lastik etiketinde yer alan kare kod (QR kod) vasıtasıyla lastik bilgilerine erişim veriliyor.

Yakıt Verimliliği ve Islak Yol Tutuş Sınıfları A'dan (En yüksek) E'ye (En düşük) 5 seviyeye indirildi ve seviyelerin aralıkları değiştirildi.

Dış Yuvarlanma Gürültüsü sınıfları sembolü değişti. Yeni şekliyle alt sol köşede, dB cinsinden ölçülen değer olarak yer alıyor ve ses seviyesi (A-C aralığında) sınıflandırıldı.

Lastiğin zor kış koşullarında kullanılan bir lastik olup olmadığını gösteren 'Kış Lastiği' (içinde kar tanesi deseni olan üç zirveli dağ) Sembolü veya lastiğin buzda yol tutuş lastiği olup olmadığını gösteren sembol eklendi.

C1 (Otomobil) ve C2 (Hafif Ticari Araç) kategorilerine ilave olarak C3 (otobüs, kamyon, tır) kategorisindeki lastikler için de etiketleme zorunlu hale getirildi.
#lastik etiketlemeye yeni düzenleme
#Petlas Pazarlama Müdürü Erkal Özürün
#yeni etiket uygulaması
3 yıl önce