|

Ekonomide korkutan terim: Resesyon

Ülke ekonomilerinin sıklıkla karşılaştığı 'resesyon' kelimesi son günlerde merak edilir oldu. Gündemde aranan kelimeler arasında bulunan resesyon kavramı ne demek, resesyonun nedenleri ve sonuçları nelerdir? Herkesin merak ettiği resesyon kavramına ait tüm detaylar haberimizde...

Yeni Şafak
13:11 - 13/03/2019 Çarşamba
Güncelleme: 13:14 - 13/03/2019 Çarşamba
Yeni Şafak
Resesyon, Fransızca kökenli bir kelimedir ve 'durgunluk' anlamına gelmektedir.
Resesyon, Fransızca kökenli bir kelimedir ve 'durgunluk' anlamına gelmektedir.

Resesyon nedir ne demek gibi sorular çok merak ediliyor. Ekonomide resesyon ne demek? Resesyon nedenleri ve resesyon sonuçları nelerdir? Herkesin merak ettiği, gündemde kendine yer bulan resesyon teriminin kelime anlamı haberimizde...

RESESYON NEDİR?

Resesyon, bir ülkenin ekonomik faaliyetlerinde en az altı ay süreyle gerileme yaşanması nedeniyle reel gayri safi yurt içi hasılanın düşmesi, ekonomik faaliyetlerde duraklaması, negatif anlamda istikrarlı bir konjonktür dalgasında doruğu izleyen reel ekonomik faaliyet düzeyinde ılımlı daralma aşamasıdır.

Ekonomideki daralma ılımlı değil şiddetli olursa buna depresyon denmektedir.

RESESYON KELİMESİNİN ANLAMI

Resesyon, Fransızca kökenli bir kelimedir ve 'durgunluk' anlamına gelmektedir.

ÜLKE EKONOMİLERİ NEDEN RESESYONA GİRER?

Ekonomik büyümenin nüfus artış hızının altına inmesi,

Kişibaşına düşen milli gelirin durağan ve gerileyen haline dönüşmesi,

İşsizliğin artması,

Ekonomik faaliyetlerin duraklaması ve gerilemesi,

Üretim faaliyetlerinin düşmesi,

gibi sonuçla ülkelerin resesyona girmelerindeki en temel sebepleri oluşturur.

RESESYONUN NEDENLERİ

Resesyonun ortaya çıkmasında çok sayıda faktörün etkili olması nedeniyle, resesyonu tetikleyen sebeplerin ağırlıkları her ülkenin ekonomik dinamiklerine bağlı olarak değişebilmektedir.

Buna göre toplam talebi oluşturan bileşenlerden herhangi birindeki gerileme resesyona neden olabilir. Örneğin Tüketici harcamalarının ekonomik aktiviteleri yönlendirdiği ABD ekonomisinde tüketici harcamalarının düşmesi ekonomik durgunluğa neden olan en önemli faktörlerden biri olarak ortaya çıkar. Resesyonu tetikleyen faktörler konusunda ekonomistler arasında görüş ayrılıkları olsa da Keynes’’in ekonomik faaliyetlerdeki yavaşlamanın talepteki uzun süreli daralmadan kaynaklandığını öne süren makroekonomik teorisine göre;

Toplam Talep (AD) = Tüketici Talebi(C)+Yatırım Talebi(I) + Kamu Harcamaları(G) + Dış Ticaret Geliri (X-M)

Toplam talebin daralmasına neden olan faktörleri şöyle sıralayabiliriz;

Yüksek Faiz

Varlık Değerlerinde Gerileme

Kredi Darlığı

Ekonomik Güvende Gerileme

Ulusal Paranın Aşırı Değerlenmesi

Kamu Harcamalarının Kısılması

Finansal Kriz

Yüksek Enflasyon

Gerçek Ücretlerde Gerileme

RESESYONUN ETKİLERİ

Resesyonun etkileri, resesyonun süresine ve derinliğine bağlı olarak değişir. Reel GSYİH’nın üst üste iki çeyrek boyunca gerilediği resesif bir ekonomide:

Reel GSYİH gerileme eğilimine girer

İşsizlik artar

Ücretler reel olarak geriler

Gelir dağılımı bozulur

Üretim seviyesi düşer

Şirketler küçülür

Vergi gelirleri düşer

Ulusal para birimi değer kaybeder

RESESYON OLUNCA NE OLUR?

Resesyona giren ekonomiler küçülme eğilimine girer, toplam talepteki gerilemeye bağlı olarak üretim yavaşlar ve yukarıda belirtilen makroekonomik verilerde bozulmalar meydana gelir. İşsizlik oranındaki artış ise resesyon derinleştikçe hızlanır. Para biriminin temel para birimleri karşısında değer kaybetmesi sonucu enflasyon hızlanır. Reel gelir düzeyindeki gerileme ve artan enflasyon toplam talebin daha da gerilemesine ve resesyonun derinleşmesine neden olur. Yükselen faizler ve borçlanmanın maliyetinin artması tüketim ve yatırım harcamalarının gerilemesine, banka ve finans sektörünün geri ödenmeyen krediler ve dış kaynak sıkıntısı nedeniyle kredi verme olanağını büyük ölçüde azalmasına neden olur. Artan finansman maliyetleri ve nakit sıkıntısıyla daralmaya başlayan reel sektörde şirketler küçülmeye veya kapanmaya başlar.

Resesyona giren ekonomilerde piyasalarda belirsizliğin hakim olması nedeniyle, ekonominin yavaşlamasından fazla etkilenmeyen işletmeler, yatırımcılar ve tüketicilerin de geleceğe yönelik endişelerle beklemeyi tercih edecekleri için ekonomik faaliyetler daha yavaşlar.



#Resesyon
#Ekonomi
#Durgunluk
5 yıl önce