|

Kullanımı yüzde 50 azaldı

Yeni yılda kamuoyunun gündemine oturan naylon poşet uygulamasında ilk 4 günde kullanım yüzde 50 oranında azaldı. Amaçlarının para değil çevreye tahribatı en aza indirmek olduğunu belirten Çevre Bakanı Murat Kurum, “Kişi başı 440 olan plastik poşet kullanımını çok yakın zamanda yüzde 90 oranında azaltarak 2025’te 40 adete düşürmeyi hedefliyoruz” dedi.

Yeni Şafak
04:00 - 5/01/2019 Cumartesi
Güncelleme: 04:32 - 5/01/2019 Cumartesi
Yeni Şafak
PAGDER verilerine göre günde 50 milyon plastik poşet tüketiliyordu.
PAGDER verilerine göre günde 50 milyon plastik poşet tüketiliyordu.

Dünyada onlarca ülkede başarıyla uygulanan ücretli poşet uygulaması sayesinde, kullanım şimdiden yüzde 50 seviyesinde azaldı. Bu konuda oluşacak toplumsal hassasiyetin önemine dikkat çeken Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ilk 4 günlük kullanım sonuçlarını paylaşarak, “Uygulama sonucunda plastik poşet kullanımı yaklaşık yüzde 50 azaldı. Derdimiz para değil çevreye olan tahribatı en aza indirmek” dedi.


HEDEF YÜZDE 90 AZALTMAK

Bu projeyi Bakanlık ve Hükümet olarak çok önemsediklerini vurgulauan Bakan Kurum, “Biz 2019’dan önce yıllık 30-35 milyar plastik poşet tüketiyorduk. Kişi başı 440 olan plastik poşet kullanımını çok yakın zamanda yüzde 90 oranında azaltarak 2025 yılında inşallah 40 adete düşürmeyi hedefliyoruz. Uygulamanın geçmesiyle birlikte de bu kullanım yaklaşık yüzde 50 azalmış durumda” şeklinde konuştu.

‘VATANDAŞLARA TEŞEKKÜR EDERİM’

  • Çevre mevzuatı kapsamında farkındalığın arttırılması için düzenlenen ‘Çevre ve Sanayi İstişare Toplantısı’ Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un da katılımıyla ASO’da gerçekleştirildi. “Kampanya başladığından beri Sosyal medyamızda da videolar, gösterimler oluyor. Bizlerde tebessümle izliyoruz. El arabasıyla markete gidenler” diyen Kurum, bu süreçte vatandaşın, sivil toplum örgütlerinin ve milletvekillerinin verdiği destekle ilgili taraflara teşekkürlerini iletti.

YEŞİL SANAYİ DÖNEMİ

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir de, “Daha az kaynakla daha çok üretim, daha nitelikli üretim, kaynak verimliliğini ortaya çıkaran yenilikçilik üretimin ana belirleyicisi olacak” diye konuştu. Özdebir, bu kadar yoğun bir değişimin ve dönüşümün yaşanmasının beklenildiği önümüzdeki dönemde “yeşil sanayi” kavramının hiç olmadığı kadar önemli hale geleceğini vurguladı.

BEZ ÇANTA SATIŞI KATLANDI

  • Ücretli poşet uygulamasının hayata geçmesiyle, marketlerin bez torba satışlarının yanı sıra, online alışveriş sitelerindeki bez torba satışları katlandı. Üç günde online bez torba siparişlerinde yüzde yüzü aşan artışlar yaşandı. GittiGidiyor Pazarlama Direktörü Feyza Dereli Fedar, “Öyle ki, aralık ayının ilk 3 günüyle ocak ayının ilk 3 gününü kıyasladığımızda, bez çanta satışlarında 2,5 kat artış yaşandığını görüyoruz” dedi.

GÜNDE 50 MİLYONLUK TÜKETİM

Plastik Sanayicileri Derneği (PAGDER) verilerine göre, günde 50 milyon, yılda 20 milyar poşetin tüketildiği ülkemizde bu aşırı israfın ekonomiye getirdiği yükün azaltılması hedefleniyor. n11.com Satış Genel Müdür Yardımcısı Örpen Koçak, uygulamanın ardından bez torba ve alışveriş çantalarının satışlarında büyük artış yaşandığını dile getirerek, “Poşet ve çanta satışında 2018 Kasım-Aralık aylarında 2018 Eylül-Ekim aylarına göre 13 kat artış yaşandı” bilgisini verdi.

#Naylon
#Poşet
#Murat Kurum
#Mustafa Varank
5 yıl önce