|

Teçhizatı Kanatlı Katır taşıyacak

Savunma sanayisinde merkez olma yolunda ilerleyen Bursa, yerli sanayicileriyle bu sektöre yönelik iki Ar-Ge ürünü geliştirdi. Savunma Sanayi Müsteşarlığından tam not alan akıllı kask projesi ‘Nefer’ ile otonom teçhizat taşıyıcısı‘Kanatlı Katır’, operasyonların vazgeçilmezi olacak.

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/09/2017 Pazartesi
Güncelleme: 00:45 - 11/09/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Bursa'daki ‘Uludağ Özgün Ürün Projeler Çalıştayı’nda eğitim uçağı projelerinden insansız kara ve hava araçlarına kadar 20’ye yakın yeni proje tanıtıldı.
Bursa'daki ‘Uludağ Özgün Ürün Projeler Çalıştayı’nda eğitim uçağı projelerinden insansız kara ve hava araçlarına kadar 20’ye yakın yeni proje tanıtıldı.

Bursalı iki firma tarafından geliştirilen, üzerinde interaktif kaskın da bulunduğu akıllı asker kıyafeti ‘Nefer’ ile insansız kargo aracı ‘Kanatlı Katır’ operasyon bölgelerinin vazgeçilmez iki unsuru olacak. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) tarafından organize edilen Uludağ Özgün Ürün Projeler Çalıştayı’nda görücüye çıkan iki proje, Savunma Sanayi Müsteşarlığından (SSM) tam not aldı. Alida, Er-Mir ve Bemis firmaları ile birlikte hazırlanan ‘Kanatlı Katır’ sayesinde otonom ve uzaktan kumanda ile yardım ve askeri malzemelerin afet ve savaş bölgelerine daha hızlı ve güvenli bir şekilde ulaştırılması hedefleniyor. İnsansız hava kargo mantığıyla geliştirilen ‘Kanatlı Katır’, iniş pistine ihtiyaç duymuyor. Radar izi oldukça düşük olan ve 33 saat havada kalabilen söz konusu araç, motorun devre dışı kalması durumunda bile paraşüt yardımıyla yere inebiliyor.

NEFER’İN İLK TESTİ OCAKTA

Ulutek Teknopark’ta faaliyet gösteren Bizpark firması ise geleceğin askeri kıyafeti ‘Nefer’i paylaştı. Akıllı kıyafetlerle ilgili Rusya, Avustuya, Amerika ve Almanya’da önemli çalışmalar yapılıyor. ‘Nefer’ projesinde interaktif bir kask yer alırken, bu kask üzerinden vücuda yerleştirilen sensörler yardımıyla ortamdaki hava ve basınç kontrol ediliyor. İlk prototipinin önümüzdeki ocak ayına kadar tamamlanıp testlerine başlanması hedeflenen Nefer’de üretici firma yetkilisi şu bilgileri paylaştı: “Akıllı kıyafet sayesinde yapılan hareketlerden, vücudun ve silahın kontrol edilmesini, hesaplamasını, askerin nasıl ateş etmesini, havadaki gaz ve oksijen oranları seviyesini görmesini istiyoruz. Kask içerisinde gece görüş ve termal kamera da yer alıyor. Kaskta yer alan dijital dürbün de askerin uzak mesafeleri görmesini sağlayabilir.”

  • Ortaklık kültürü oluşuyor
  • Çalıştayın sonunda değerlendirmelerde bulunan SSM Sanayileşme Daire Başkanı Bilal Aktaş, “Bursalı firmaların savunma ve havacılık üretiminde çok güzel bir heyecanı var. Kümelenme çatısı altında bir araya gelen firmalar çok önemli projelere imza attığını görme imkanı yakaladık. Sektördeki oyuncuların birlikte hareket etme kültürü sayesinde daha farklı projelere imza atılacaktır” dedi. Bursalı firmalar savunma ve havacılıkta geçen yıl %600’den fazla ihracat artışı yakaladı.
#Bilal Aktaş
7 yıl önce