|

Virüsle ilk ‘el’den savaş

Küresel salgında artan eldiven ihtiyacına karşı yerli ve milli nitril eldiven üretimi başladı. Sakarya’da gerçekleştirilen 275 milyon dolar yatırımla yılda 165 milyon kutu üretimin yüzde 50’si ihraç edilecek. Yerli üretimle, 260 milyon dolarlık ithalatın yüzde 40’ı iç piyasadan karşılanacak.

Haber Merkezi
00:15 - 10/04/2021 Cumartesi
Güncelleme: 00:22 - 10/04/2021 Cumartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Küresel salgında artan eldiven ve maske ihtiyacı karşısında Türkiye Eczacılar Deposu (TED) harekete geçti. Sakarya’da 275 milyon dolarlık yatırımla yüzde 100 yerli ve milli nitril eldiven üretimine başlayan TED, yılda 165 milyon kutu nitril eldiven üretecek. Bu rakamın yüzde 50’sini iç piyasaya verirken, yüzde 50’sini ihraç edecek. Bu üretimle 4 bin kişi istihdam edilecek.

Türkiye pazarında Glovetürk ve TED glove markalarıyla yer alacak. Yatırımın duyurulduğu basın toplantısında konuşan Türkiye Eczacılar Deposu Yönetim Kurulu Başkanı Hümeyra Gökçen Keskin, Kovid-19’la koruyucu ekipman, cerrahi maske ve nitril eldivene ihtiyacın her geçen gün arttığını vurguladı. Pazarın son bir yılda tüm dünyada yüzde 25 büyüdüğüne işaret eden Keskin, “Ülkemizde geçen sene yılda 44 milyon kutu eldiven kullanılmış. Aşılama çalışmalarında tek kullanımlık eldiven zorunluluğu ile bu sayının yıl sonunda yaklaşık yüzde 10-15 artışla 50 milyonun aşacağını öngörüyoruz” dedi.

FAHİŞ FİYAT ARTIŞI VAR

Söz konusu eldivenlerin tamamının ithal edildiğinin altını çizen Keskin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Sorun şu ki, ithalatçı firmalar salgının başından beri taleplere yetişemezken, fiyatlar fahiş oranda arttı. Sağlık çalışanları da kalitesiz ürünlerden şikayetçi. Biz de yoğun Ar-Ge çalışmasıyla ilk yerli ve milli nitril eldiven markamızı hayata geçirdik. Yatırımımızı birkaç aşamaya böldük. İlk aşamada 6 hat ile üretime başlıyoruz. Yılsonuna kadar toplam hat sayısı 12 olacak. Son aşamayı tamamladığımızda toplamda 66 hata ulaşacağız ve şu anda 50 milyon dolara ulaşan yatırımımız toplamda 275 milyon doları bulacak. Hedefimiz, 4 bin kişilik bir istihdam sağlamak.”

AVRUPA’DA İLK 5 HEDEFİ

Türkiye’nin ihtiyacının karşılamak için kısa sürede tam kapasite çalışmayı amaçladıklarını vurgulayan Keskin, ikinci adımın bugüne kadar ithal edilen bu ürünün ihraç etmek olduğunu duyurdu. Keskin, şöyle devam etti:

“Türkiye, geçtiğimiz yıl yaklaşık 260 milyon dolarlık eldiven ithalatı gerçekleştirdi. Amacımız, ithalatın önüne geçerek dışa bağımlılığımızı sonlandırmak ve ülkemiz ekonomisine katma değer sağlamaktır. İlk yıl 260 milyon dolarlık ithalatın yaklaşık yüzde 40’ını karşılamış olacağız. İlk yılın sonunda küresel pazarda yerimizi almaya başlayacak ve 5 yılın sonunda Türkiye’yi bu alanda Avrupa’nın lideri konuma getireceğiz. Böylece, nitril eldiven ithalatının önüne geçerek dışa bağımlılığımızı sonlandıracağız ve ülkemiz ekonomisine katma değer sağlayacağız” dedi.


  • YILDA 120 MİLYON DOLAR TÜRKİYE'DE KALACAK
  • Dünya genelinde Malezya’nın liderlik ettiğini nitril eldiven üretimini az sayıda ülke gerçekleştiriyor. Bu ülkeler arasında Malezya’yı Tayland, Endonezya ve Çin takip ediyor. Yerli üretimle birlikte ithalat azalacak. Sakarya Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan üretim tesisiyle yıllık 120 milyon dolarlık ithalatın önüne geçilecek. Nitril eldiven pazarının yüzde 70’ini tüm dünyada 30 ülke oluştururken, bunların 28’i zaten Avrupa ülkesi. Diğer iki büyük pazar da ABD ve Japonya. Türkiye’nin ilk yıl kendi ihtiyacı karşılandıktan sonra başta Avrupa ülkelerine ihracat gerçekleştirilecek.

YERLİ 3 MİLYAR ADET ELDİVEN

Adapazarı’ndaki fabrikada ilk aşamada 6 hattın devreye gireceğini belirten Gloveturk Genel Müdürü Hasan Umur, bu yılın sonuna kadar 12 hatta ulaşacaklarını söyledi. Bu noktada yıllık toplam eldiven üretim adedinin 3 milyarı bulacağını açıklayan Umur, “Bu da yaklaşık 30 milyon kutuya tekabül ediyor. Devam eden yatırımlarımızla birlikte 66 hatta ulaşarak üretim kapasitemizi yaklaşık 4,5 kat artıracağız ve 165 milyon kutu eldiven üreteceğiz” dedi.

#Koronavirüs
#Salgın
#Savaş
#Eldiven
3 yıl önce